Presentation is loading. Please wait.

Presentation is loading. Please wait.

1. 2 What occurs when a peptide bond forms between two amino acids? A. Oxygen is released. B. Water is released. C. Oxygen is added. D. Water is added.

Similar presentations


Presentation on theme: "1. 2 What occurs when a peptide bond forms between two amino acids? A. Oxygen is released. B. Water is released. C. Oxygen is added. D. Water is added."— Presentation transcript:

1 1

2 2 What occurs when a peptide bond forms between two amino acids? A. Oxygen is released. B. Water is released. C. Oxygen is added. D. Water is added. Answer: B

3 What does DNA stand for? Answer: Deoxyribonucleic acid 3

4 This element is capable of forming long chains almost limitless in length. A. Nitrogen B. Oxygen C. Phosphorus D. Carbon Answer: D 4

5 A carbon based compounds are known as: A. Inorganic compounds B. Organic Compounds C. Substrates D. Enzymes Answer: B 5

6 6 Fertilizers containing radioactive nitrogen compounds are used in growing experimental plants. In which molecules would these compounds be detected first? A. Sugar B. Starch C. Proteins D. Fats Answer: C

7 7 One of the carbon compounds found in a cell has twice as many hydrogen atoms as oxygen atoms. This compound most likely belongs to the group of substances known as: A. Nucleic Acids B. Lipids C. Proteins D. Carbohydrates Answer: D

8 8 The compound represented by this structural formula is a(n): A. Amino Acid B. Lipid C. Fatty Acid D. Monosaccharide Answer: D

9 9 Which are the four most abundant elements in living cells? A. Carbon, oxygen, nitrogen, sulfur B. Carbon, oxygen, hydrogen, nitrogen C. Carbon, oxygen, sulfur, phosphorus D. Carbon, sulfur, hydrogen, magnesium Answer: B

10 Starches & sugars are examples of what? Answer: Carbohydrates 10

11 Names of sugars usually end in: A. Ose B. Ase C. Named after the reaction they catalyze D. Acid Answer: A 11

12 The smallest units of sugars are called: A. Amino acids B. Monosaccharide C. Starches D. Polypeptides Answer: B 12

13 This type of compound has a hydrogen to oxygen ration much greater than 2:1. A. Carbohydrate B. Lipid C. Protein D. Nucleic Acid Answer: B 13

14 What is a polymer? A. What the enzyme and substrate form. B. The reaction that creates disaccharides. C. A type of protein. D. Long chain of repeating units. Answer: D 14

15 Steriods, which are chemical messengers are what type of organic compound? A. Carbohydrate B. Lipid C. Protein D. Nucleic Acid Answer: B 15

16 Which of the following is not part of a nucleotide? A. Phosphate group B. Nitrogenous base C. Polypeptide bond D. 5 Carbon sugar Answer: C 16

17 One gram of fat stores how much more energy than one gram of carbohydrates? A. 10x B. 100x C. 2x D. 4x Answer: C 17

18 When one of the fatty acids contain one double it is considered: A. Saturated B. Unsaturated C. Polyunsaturated D. Amino Acid Answer: B 18

19 When monomers join together, what do they form? A. Amino acids B. Polymers C. DNA D. Enzymes Answer: B 19

20 This molecule combines with 3 fatty acids to make a lipid: A. Amino Acid B. Nucleotide C. Glycogen D. Glycerol Answer: D 20

21 The location where the substrate binds to an enzyme is known as: A. Active site B. Chemical reaction C. Nucleotide D. Dehydration synthesis Answer: A 21

22 Proteins contain this element in addition to carbon, hydrogen, and oxygen. A. Phosphorus B. Sodium C. Nitrogen D. Helium Answer: C 22

23 Living things use this as their main source of energy: A. Lipids B. Carbohydrates C. Nucleic Acids D. Proteins Answer: B 23

24 Give one example of a monosaccharide: Answer: glucose, galactose, fructose 24

25 What does a catalyst do? A. Forms long chains of molecules. B. Speeds up a chemical reaction. C. Breaks down molecules into smaller pieces. D. Makes amino acids. Answer: B 25

26 What is the reaction that helps make long chains of compounds? A. Dehydration synthesis B. Enzyme substrate complex C. Hydrolysis D. Catalyst Answer: A 26

27 Proteins are composed of smaller units known as: A. Nucleotides B. Amino acids C. Enzymes D. Monosaccharides Answer: B 27

28 How many amino acids do living organisms use to synthesize their proteins? A. 12 B. 2 C. 10 D. 20 Answer: D 28

29 Which of the following is an example of a monosaccharide? A. Maltose B. Valine C. DNA D. Glucose Answer: D 29

30 What binds to an enzyme? A. Lipid B. Protein C. Substrate D. Sugar Answer: C 30

31 List the three different types of lipids. Answer: Fats, oils, waxes. 31

32 What is this? What molecule is the arrow pointing to? Answer: Cell Membrane, Lipid 32


Download ppt "1. 2 What occurs when a peptide bond forms between two amino acids? A. Oxygen is released. B. Water is released. C. Oxygen is added. D. Water is added."

Similar presentations


Ads by Google