Presentation is loading. Please wait.

Presentation is loading. Please wait.

Inter American University of Puerto Rico Guayama Campus Cooperative Title V Project Demonstrative Adjectives Module Prof. Daisy Irizarry Vázquez March.

Similar presentations


Presentation on theme: "Inter American University of Puerto Rico Guayama Campus Cooperative Title V Project Demonstrative Adjectives Module Prof. Daisy Irizarry Vázquez March."— Presentation transcript:

1 Inter American University of Puerto Rico Guayama Campus Cooperative Title V Project Demonstrative Adjectives Module Prof. Daisy Irizarry Vázquez March 2008 ©

2 Buttons You will use the following buttons to navigate through this module. The buttons and their meanings follow: use it to go back to the first or home slide use it to move to the next slide use it to return to the previous slide

3 Purpose This module will give you an opportunity to review the use of demonstrative adjectives. Demonstrative adjectives are studied in your GEEN 1101-English as a Second Language I or any basic grammar/oral communication course

4 Introduction Adjectives tell you more about nouns. In English adjectives do not change forms; they are always singular (even if the noun is plural). You can use several adjectives before a noun, or you can use the adjective on its own in a phrase. There are different kinds of adjectives, and they come in a certain order. In this module we will do the grammar of demonstrative adjectives. I hope you find it very useful!

5 Modules Objectives

6 General Objective After studying this module, you will be able to use the demonstrative adjectives accurately in affirmative, negative, and interrogative statements.

7 Specific Objectives Upon completion of the module on demonstrative adjectives, you will use the adjective according to: the number in the noun: singular or plural. the position of the noun in relation to the speaker: close or father. the kind of statement: affirmative, negative, or interrogative.

8 Pre-Test

9 Part I. For each of the following sentences, fill in the blank with this or these. 1. _____ bicycle is not mine. 2. _____ books are expensive. 3. Is ____ jacket too large? 4. _____ boots are not warm. 5. There are toys are on the floor. Are _____toys yours, Sammy? 6. Does __________ bus go downtown? 7. __________ is his camera. 8. __________ trees are over one hundred years old. 9. Is __________ flower a daffodil? 10. __________ women will perform the parody.

10 Part II. For each of the following sentences, fill in the blank with that or those. 11. Are _____children on vacation? 12. ____ hovercraft is fantastic. 13. ____ planes fly to Geneva. 14. Are _______peacocks? 15. _______lakes are very deep. 16. Are __________ radishes? 17. __________ suitcases are lost. 18. _______main entrances are for the general public. 19. Which toys do you like? ________toys, Mom. 20. _________ is not a maple tree.

11 Answer Key to Pre-Test 1.This 2.These 3.this 4.These 5.these 6.this 7.This 8.These 9.this 10.These 11.those 12.That 13.Those 14.those 15.those 16.Those 17.Those 18.Those 19.That 20.That

12 20-18ExcellentGo to the Post Test Very GoodReview the incorrect answers and go to the Post Test You need some practice Review the incorrect answers; study the information presented in this module; do the assessment exercise and then go to the Post Test. 13 or less You need to work the complete module Study the module; review the information carefully and do the assessment exercise. Then, you can go to the Post Test. Pre-Test Assessment I wish you did well!

13 Grammar of Demonstrative Adjectives

14 Adjectives (Review) Adjectives modify nouns and pronouns. Although adjectives usually precede the words they modify, they may follow them and be separated by a form of the verb be or a substitute verb such as seems or feels.

15 Adjectives (Review) Examples of adjectives: The beautiful rose The rose is beautiful The rose looks beautiful

16 Demonstrative Adjectives A demonstrative adjective points out which item, object, person, or concept is being referred to. In English, demonstrative adjectives always come before the noun they refer to.

17 Demonstrative Adjectives These toys are new. That book is very interesting. In the above sentences, the adjectives these and that point out the toys and book, respectively. Adjectives which point out which person or a thing is spoken of are Demonstrative Adjectives.

18 Demonstrative Adjectives These are special adjectives or determinersused to identify or express the relative position of a noun in time or space. A demonstrative adjective comes before all other adjectives in the noun phrase. Some common demonstrative adjectives are this, that, these, and those.

19 Demonstrative Adjectives 1 Affirmative Sentences The words this, that, these and those can be used immediately preceding a noun, in which case they can be referred to as demonstrative adjectives. Examples: This pie is made with apples. That idea seems practical. These people are my friends. In the preceding examples, this, that, these and those act as adjectives, modifying the nouns pie, idea, people and trees, respectively.

20 Demonstrative Adjectives 2 Affirmative Sentences This and these are used to indicate persons or things that are close to the speaker or writer. This takes a singular verb, and is used when referring to a single person or thing. Examples: This man is my brother. This sports car belongs to him.

21 Demonstrative Adjectives 3 Affirmative Sentences These takes a plural verb, and is used when referring to more than one person or thing. Examples: These young handsome men are my brothers. These English books belong to him.

22 Demonstrative Adjectives 4 Affirmative Sentences That and those are used to indicate persons or things that are farther or away from the speaker or writer. That takes a singular verb, and is used when referring to a single person or thing. Examples: That garden looks like one I saw in a magazine. That sports car belongs to him.

23 Demonstrative Adjectives 5 Affirmative Sentences Those takes a plural verb, and is used when referring to more than one person or thing. Examples: Those children are wearing the Field Day t-shirt. Those rappers were already famous in the 90s.

24 Demonstrative Adjectives 6 Negative Sentences The demonstrative adjectives do not change in Negative Sentences. Use them as in affirmative sentences, but do not forget to match the number and distance from the speaker of the adjective with the noun pointed at.

25 Demonstrative Adjectives 7 Negative Sentences Examples: This dress is not black but navy blue. These letters were on my desk yesterday. That pen drive is not full yet. Those professors did not work here last year.

26 Demonstrative Adjectives 8 Interrogative Statements Demonstrative Adjectives answer the question Which? Examples: Which ice cream would you like? That cheese- cake ice cream. Which shoes? Those shoes on the top shelf.

27 Demonstrative Adjectives 9 Interrogative Statements Demonstrative Adjectives are used in Simple Present or Simple Past questions. Examples: Does that jacket protect you from this weather? Do these shoes match my dress? Does that bookstore sell bilingual dictionaries? Do those baseball players know about the food poisoning? Did you take that belt from my closet? Did you call these reporters?

28 Assessment Exercise

29 1. Stephen seemed angry after he finished ______new book. 2. Martin's diligent studying has made the difference in ______ grades. 3. Before the next meeting, the president will meet with ________ marketing staff. 4. Alabama's governor replied quickly to ______ blunt questions. 5. Do you want _______ shoes? They are almost new. Part I. Complete the statement with the correct Demonstrative Adjective: this or these

30 Part II. Complete the statement with the correct Demonstrative Adjective: that or those 6.Are ____ computers equipped with an antivirus? 7. Do you know ____ lady? She is calling your name. 8. Which toothbrush did you buy? _____ toothbrush with happy faces. 9. ______ car is European. 10. _____ buses take you to the water park.

31 Assessment Answer key 1.this 2.these 3.this 4.these 5.these 6.those 7.that 8.that 9.This 10.Those

32 10-9ExcellentGo to the Post Test. 8-7Very GoodReview the incorrect answers and go to the Post Test. 6-5You need some practice Review the incorrect answers; study the information presented in this module again; do the assessment exercise again and then go to the Post Test. 4 or lessYou need to work the complete module again Study the module; review the information carefully and do the assessment exercise. Then, you can go to the Post Test. Assessment Success is a little walk away!

33 Demonstrative adjectives indicate which one of something you are talking about. Remember that in English, there are different forms of the demonstrative adjective according to the number of items and where they are located. singular plural this these closer that those farther In Summary

34 The demonstrative adjective is used directly in front of a noun - there is no article. This book is inspiring. That house looks gorgeous. Those stamps are collectors items. These computers belong to Lab I.

35 Summary Practice: Select the correct demonstrative adjective 1. ________ is his pen. A. This B. These C. Those 2. _______ girls are Australian. A. Those B. That C. This

36 3. Has _______ chair been painted? A. these B. this C. those 4. _______ watches are not expensive. A. That B. Those C. This

37 5. Does _____ train usually arrive on time? A. that B. these C. those 6. Was ______ your friend? A. those B. that C. these

38 7. ______ are my cousins. A. Those B. This C. That 8. ________ is a swan. A. That B. These C. Those

39 9. Do _____ notebooks belong to you? A. that B. this C. these 10. _______ are the places we will visit. A. This B. These C. That

40 Post Test

41 Part I. Select the sentence that correctly changes the subjects and verbs from the singular to the plural. Example: Is this cake ready? A. Are these cakes ready? B. Are ready this cakes? C. Is these cakes ready? D. Is those cakes ready? E. Are that cakes ready? A is the correct answer.

42 1. Was this project finished last week? A.Were those project finished last week? B.Were this projects finished last week? C.Were these projects finished last week? D.Was that projects finished last week? E.Were those project finished last week? Select the sentence that correctly changes the subjects and verbs from the singular to the plural.

43 2. Is that radiator working? A. Are those radiators working? B. Is these radiator working? C. Are that radiators working? D. Is these radiators working? E. Is that radiators working?

44 3. This picture is ours. A. These picture is ours. B. These pictures are ours. C. That pictures is ours. D. That pictures are ours. E. This pictures are ours.

45 4. That painting has been completed. A. That painting have been completed. B. That paintings has been completed. C. Those paintings has been completed. D. That painting has been completed. E. Those paintings have been completed.

46 5. This sofa was designed by his aunt. A. This sofas was designed by his aunt. B. These sofa were designed by his aunt. C. This sofa were designed by his aunt. D. These sofas were designed by his aunt. E. Those sofas was designed by his aunt.

47 6. That blouse does not need to be altered. A. Those blouses do not need to be altered. B. That blouses does not need to be altered. C. These blouses does not need to be altered. D. That blouse do not need to be altered. E. Those blouses does not need to be altered.

48 7. This table is made of wood. A. This table are made of wood. B. These tables is made of wood. C. These tables are made of wood. D. Those tables is made of wood. E. This tables are made of wood.

49 8. Has that student seen the play? A. Has that students seen the play? B. Have that student seen the play? C. Has those students seen the play? D. Has those student seen the play? E. Have those students seen the play?

50 9. This umbrella is new. A. This umbrellas are new. B. These umbrellas are new. C. These umbrella are new. D. Those umbrellas is new. E. This umbrella are new.

51 10. That river flows through the mountains. A. That rivers flows through the mountains. B. Those river flow through the mountains. C. That river flow through the mountains. D. Those rivers flow through the mountains. E. Those river flow through the mountains.

52 Part II. Select the sentence that correctly changes the subjects and verbs from the plural to the singular. Example : These pictures were on sale. A. This picture was on sale. B. These picture was on sale. C. These pictures were on sale. D. This pictures were on sale. E. That picture was on sale.

53 Select the sentence that correctly changes the subjects and verbs from the plural to the singular. 11. These arrangements were necessary. A. These arrangement were necessary. B. This arrangements was necessary. C. These arrangement was necessary. D. These arrangements were necessary. E. This arrangement was necessary.

54 12. Those colors are beautiful. A. That color is beautiful. B. That color are beautiful. C. That colors are beautiful. D. Those colors are beautiful. E. Those colors beautiful are.

55 13. Have those tables been polished? A. Have those table been polished? B. Have these tables been polished? C. Has that table been polished? D. Have this table been polished? E. Has those table been polished?

56 14. These shirts are clean. A. These shirts are clean. B. These shirts are clean. C. This shirt is clean. D. These shirts are clean. E. This shirts are clean.

57 15. Those windows are on the west side of the house. A. These window is on the west side of the house. B. That window is on the west side of the house. C. Those window are on the west side of the house. D. That windows are on the west side of the house. E. Those windows are on the west side of the house.

58 16. Are these bells too loud? A. Are these bells too loud? B. Is this bells too loud? C. Are that bells too loud? D. Are these bell too loud? E. Is this bell too loud?

59 17. Are these answers correct? A. Is this answers correct? B. Are these answers correct? C. Is this answer correct? D. Are these answer correct? E. Is this answer corrects?

60 18. These boys like to play soccer. A. This boy likes to play soccer. B. These boys like to play soccer. C. These boy likes to play soccer. D. Those boys like to play soccer. E. This boys likes to play soccer.

61 19. Those flowers are sufficient for the arrangement. A. These flowers are adequate for the arrangement. B. That flower are adequate for the arrangement. C. Those flowers are adequate for the arrangement. D. That flower is adequate for the arrangement. E. Those flower is adequate for the arrangement.

62 20. Those curtains are crimson. A. This curtains is crimson. B. Those curtains are crimson. C. That curtains are crimson. D. Those curtain are crimson. E. That curtain is crimson.

63 Post-Test Answer Key Part I. 1. C 2. A 3. B 4. E 5. D 6. A 7. C 8. E 9. B 10. D Part II. 11. E 12. A 13. C 14. C 15. B 16. E 17. C 18. A 19. D 20. E

64 20-18ExcellentGo to the Post Test Very GoodReview the incorrect answers and go to the Post Test You need some practice Review the incorrect answers; study the information presented in this module; do the assessment exercise and then go to the Post Test. 13 or less You need to work the complete module Study the module; review the information carefully and do the assessment exercise. Then, you can go to the Post Test. Post-Test Assessment Great Job!

65 Feedback! Dear Student I am sure that you enjoyed reviewing or studying for the first time, the demonstrative adjectives. Now, you should use them in improved ways. Remember that your professor and English Laboratory Technician are available to assist you with further explanations and exercises on this topic. I wish you well! Prof. Daisy Irizarry Vázquez


Download ppt "Inter American University of Puerto Rico Guayama Campus Cooperative Title V Project Demonstrative Adjectives Module Prof. Daisy Irizarry Vázquez March."

Similar presentations


Ads by Google