Presentation is loading. Please wait.

Presentation is loading. Please wait.

Inter American University of Puerto Rico Guayama Campus Title V Cooperative Project Present Progressive Module Prof. Marisol Piazza Aguirre.

Similar presentations


Presentation on theme: "Inter American University of Puerto Rico Guayama Campus Title V Cooperative Project Present Progressive Module Prof. Marisol Piazza Aguirre."— Presentation transcript:

1 Inter American University of Puerto Rico Guayama Campus Title V Cooperative Project Present Progressive Module Prof. Marisol Piazza Aguirre

2 Instructions Use the following buttons to navigate through this module: Use this button to move to the next slide. Use this button to move to the previous slide. Use this button to move to the last viewed slide. Use this button to view the answer to the exercise.

3 Purpose This module proposes to expand the basic teaching-learning activities of English included in the Title V Cooperative Project: “Improving Academic Outcomes Through a Teaching-Based Consortium Program for the Core Curriculum”. The project is integrated by the Pontifical Catholic University of Puerto Rico in Ponce from where it is directed, the Arecibo, Mayagüez and Guayama Campuses, the School of Plastic Arts of Puerto Rico and Inter American University of Puerto Rico, Guayama Campus.

4 Objectives General Objective: By the end of this module, the student will develop confidence and demonstrate knowledge using the Present Progressive correctly to express actions occurring at the moment. Specific Objective: At the end of this module, the student will use affirmative and negative sentences, direct questions, short yes/no answers, wh-questions (information questions) and answers giving pertinent information in the Present Progressive.

5 Introduction One of the most important verb tenses an ESL student should master to communicate effectively in English orally as well as in written form is the Present Progressive Tense. This module has been designed for all college students but specially for you students who are registered in the basic English as a Second Language I, GEEN 1101 course. In this module, you will study and review the rules of how to use the Present Progressive Tense correctly.

6 Pre- Test Select the best answer. __ 1. Janet ___ dinner at this moment. (A) are preparing (B) is prepareing (C) is preparing __ 2. Look ! It ___ to rain right now. (A) are starting (B) is starting (C) am starting __ 3. I ___ to the news on the radio right now. (A) is listening (B) am listening (C) are listening __ 4. Carol and Luis ___ their house now. (A) are painting (B) am painting (C) is painting __ 5. The dogs ___ in the yard. (A) am playing (B) is playing (C) are playing

7 Pre-Test __ 6. The students ___ a test at this moment. (A) isn’t taking (B) aren’t taking (C) aren’t takeing __ 7. I ___ Biology, I am studying Computer Network. (A) am not studying (B) isn’t studying (C) am not studing __ 8. Felipe ___ lunch right now. (A) isn’t eatting (B) isn’t eating (C) aren’t eating __ 9 We ___ a good time at the party. (A) aren’t haveing (B) am not having (C) aren’t having __10. The stores ___ on holidays to save energy. (A) arent’t openning (B) isn’t openning (C) aren’t openning

8 Pre-Test __ 11. Are you reading now ? (A) Yes, you are. (B) Yes, I am. (C) Yes, I are. __ 12. Is Walter cleaning the yard right now ? (A) No, he isn’t. (B) No, she isn’t. (C) No, they aren’t. __ 13. Am I talking to you now ? (A) Yes, I am. (B) Yes, you aren’t. (C) No, you aren’t. __ 14. Are you eating pizza at this moment ? (A) No, I’m not. (B) No, you aren’t. (C) No, I am. __ 15. What are you doing ? (A) You are listening to music. (B) I am listening to music. (C) They are listening to music.

9 Pre-Test __ 16. Where are Sam and Janet working ? (A) They are work at Wal-Mart. (B) We are working at Wal-Mart. (C) They are working at Wal-Mart. __ 17. Who is Tom talking to ? (A) He is talking to his supervisor. (B) He is talk to his supervisor. (C) He is talking to her supervisor.

10 Pre-Test __ 18 Why is baby Marie crying ? (A) She is cry because her teeth hurt. (B) She is crying because her teeth hurt. (C) She isn’t crying because her teeth hurt. __ 19. Are the neighbors cooking outside ? (A) No, they are. (B) Yes, they are. (C) Yes, they aren’t. __ 20. We ____ jeans today because it is casual day. (A) are wearing (B) are wear (C) is wearing.

11 Pre-Test Answer Key 1.C 11. B 2.B 12. A 3.B 13. B 4.A 14. A 5.C 15. B 6.B 16. C 7.A 17. A 8.B 18. B 9.C 19. B 10.C 20. A

12 Pre-Test Evaluation Total Correct Answers 20 Excellent: Go to the Post-Test. 19 Very Good: Review the incorrect answer and go to the Post-Test Good: Review the incorrect answers, study the rules presented in this module, do the practice exercises and then go to the Post-Test. 11 or You Need More Practice: Study the module, review less the rules carefully and do the practice exercises. When you improve your score, you may go to the Post-Test.

13 Present Progressive Time Expressions Present Progressive Time Expressions are words or phrases in sentences that indicate that the action is occurring at the moment. Examples: now right now at this moment Run! Look! etc…

14 Present Progressive Spelling Rules Rule # 1: Add -ing to the base form of most verbs. Examples: drink-drinking see- seeing eat-eating Rule # 2: If a verb ends in a silent -e, drop the final -e and add -ing. Examples: smile-smiling receive-receiving

15 Present Progressive Spelling Rules Rule # 3: If a one-syllable verb ends in a consonant, a vowel, and a consonant (CVC), double the last consonant before adding -ing. Examples: sit-sitting run-running Rule # 4: In two-syllable verbs that end in a consonant, a vowel, and a consonant (CVC), double the last consonant only if the last syllable is stressed. Examples: admit-admitting (last syllable is stressed) whisper-whispering (first syllable is stressed)

16 Present Progressive Spelling Rules Rule #5: If the verb ends in -ie, drop the -ie, add -y and –ing. Examples: lie-lying die-dying Rule # 6: Do not double the last consonant in verbs ending in -x or -w. Examples: fix-fixing snow-snowing

17 Present Progressive Rules Affirmative Sentences: Use: I + am + Verb (-ing) form… _____________________________ He She + is + Verb (-ing) form… It _____________________________ You We + are + Verb (-ing) form… They

18 Present Progressive Rules Examples: 1. I am speaking on the telephone now. 2. Julio is speaking on the telephone right now. 3. Alan and Sophia are speaking on the telephone at this moment. 4. Look! The baby is walking.

19 Present Progressive Rules Negative Sentences: Use: I + am not + Verb (-ing) form… _____________________________ He She + is not + Verb (-ing) form… It (isn’t) ______________________________ You We They + are not + Verb (-ing) form… (aren’t)

20 Present Progressive Rules Examples: 1. I am not speaking on the telephone now. 2. Julio is not speaking on the telephone right now. 3. Alan and Sophia are not speaking on the telephone at this moment. 4. Look! The baby is not walking.

21 Present Progressive Rules Direct Questions and Short Yes/No Answers: Use: Am + I + Verb (-ing) form… ? _____________________________ Is + he + Verb (-ing) form… ? she it _____________________________ Are + you + Verb (-ing) form…? we they

22 Present Progressive Rules Examples: 1. Am I speaking on the telephone now ? Yes, you are. / No, you aren’t. 2. Is Julio speaking on the telephone right now ? Yes, he is. / No, he isn’t. 3. Are Alan and Sophia speaking on the telephone at this moment ? Yes, they are. / No, they aren’t.

23 Present Progressive Rules Wh-Questions and Answers: What + am + Subject + Verb (-ing)…? When is Where are Who Why Which How

24 Present Progressive Rules Examples: 1. Question: What is Robert reading ? Answer: He is reading a magazine. 2. Question: Where are Ray and Eva going? Answer: They are going to the bank. 3. Question: Why is the dog barking ? Answer: It is barking because a stranger is passing by.

25 Present Progressive Practice Exercise Select the best answer. __ 1. The students ____ for the professor now. (A) is waiting (B) am waiting (C) are waiting. __ 2. I ____ at the dentist’s office waiting for my turn. (A) am sitting (B) am siting (C) are sitting __ 3. Right now, Francisco and Jaime ____ Poker. (A) are playing (B) is playing (C) am playing __ 4. At this moment, Julia and her mother ____. (A) am cooking (B) are cooking (C) is cooking __ 5. Listen ! The telephone ____. (A) are ringing (B) isn’t ringing (C) is ringing

26 Present Progressive Practice Exercise __ 6. Peter is wearing jeans. He ____ formal clothes. (A) isn’t wear (B) isn’t wearring (C) isn’t wearing __ 7. Ed and Mayra ____ at a luxurious hotel. They are staying in a guest house. (A) aren’t staing (B) aren’t staying (C) aren’t stay __ 8. My computer has problems. It ____ well. (A) isn’t work (B) isn’t working (C) aren’t working __ 9. I ____ right now. I am studying this module. (A) am not dancing (B) not dancing (C) am not danceing __ 10. At present, Mr. Rivas _____. He is traveling.. (A) isn’t working (B) isn’t work (C) is work

27 Present Progressive Practice Exercise __ 11. Is the sun rising right now ? (A) No, he isn’t. (B) Yes, he is. (C) Yes, it is. __ 12. Am I interrupting you now ? (A) No, you are. (B) No, you aren’t. (C) No, I am not. __ 13. Are the stores having sales this month ? (A) Yes, they are. (B) Yes, it isn’t. (C) No, it isn’t. __ 14. Is Raul reviewing for his chemistry exam ? (A) Yes, he isn’t. (B) Yes, he is. (C) No, he is. __ 15. Are Mr. and Mrs. Burgos building a new home ? (A) No, they are. (B) Yes, they aren’t. (C) Yes, they are.

28 Present Progressive Practice Exercise __ 16. What are the children watching on TV ? (A) They is watching a Disney movie. (B) They are washing a Disney movie. (C) They are watching a Disney movie. __ 17. How is the sky becoming ? (A) They are becoming cloudy and dark. (B) It is becomeing cloudy and dark. (C) It is becoming cloudy and dark.

29 Present Progressive Practice Exercise __ 18. Who is cutting the grass right now ? (A) Father is cut it. (B) Father is cuting it. (C) Father is cutting it. __ 19. Why are you laughing ? (A) You are laughing because Tom said a joke. (B) I am laughing because Tom said a joke. (C) I am laugh because Tom said a joke. __ 20. Where are all the birds flying ? (A) They are flying south. (B) It is flying south. (C) They are fly south.

30 Present Progressive Practice Exercise Answer Key 1.C 11. C 2.A 12. B 3.A 13. A 4.B 14. B 5.C 15. C 6.C 16. C 7.B 17. C 8.B 18. C 9.A 19. B 10.A 20. A

31 Practice Exercise Evaluation Total Correct Answers 20 Excellent: Go to the Post-Test. 19 Very Good: Review the incorrect answer and go to the Post-Test Good: Review the incorrect answers, consult the module again and then go to the Post-Test. 11 or You Need More Practice: Study the module, less review the rules carefully and do the practice exercises again. When you improve your score, you may go to the Post-Test.

32 Post-Test Select the best answer. __ 1. Janet ___ dinner at this moment. (A) are preparing (B) is prepareing (C) is preparing __ 2. Look ! It ___ to rain right now. (A) are starting (B) is starting (C) am starting __ 3. I ___ to the news on the radio right now. (A) is listening (B) am listening (C) are listening __ 4. Carol and Luis ___ their house now. (A) are painting (B) am painting (C) is painting __ 5. The dogs ___ in the yard. (A) am playing (B) is playing (C) are playing

33 Post-Test __ 6. The students ___ a test at this moment. (A) isn’t taking (B) aren’t taking (C) aren’t takeing __ 7. I ___ Biology, I am studying Computer Network. (A) am not studying (B) isn’t studying (C) am not studing __ 8. Felipe ___ lunch right now. (A) isn’t eatting (B) isn’t eating (C) aren’t eating __ 9 We ___ a good time at the party. (A) aren’t haveing (B) am not having (C) aren’t having __10. The stores ___ on holidays to save energy. (A) arent’t openning (B) isn’t openning (C) aren’t openning

34 Post-Test __ 11. Are you reading now ? (A) Yes, you are. (B) Yes, I am. (C) Yes, I are. __ 12. Is Walter cleaning the yard right now ? (A) No, he isn’t. (B) No, she isn’t. (C) No, they aren’t. __ 13. Am I talking to you now ? (A) Yes, I am. (B) Yes, you aren’t. (C) No, you aren’t. __ 14. Are you eating pizza at this moment ? (A) No, I’m not. (B) No, you aren’t. (C) No, I am. __ 15. What are you doing ? (A) You are listening to music. (B) I am listening to music. (C) They are listening to music.

35 Post-Test __ 16. Where are Sam and Janet working ? (A) They are work at Wal-Mart. (B) We are working at Wal-Mart. (C) They are working at Wal-Mart. __ 17. Who is Tom talking to ? (A) He is talking to his supervisor. (B) He is talk to his supervisor. (C) He is talking to her supervisor.

36 Post-Test __ 18 Why is baby Marie crying ? (A) She is cry because her teeth hurt. (B) She is crying because her teeth hurt. (C) She isn’t crying because her teeth hurt. __ 19. Are the neighbors cooking outside ? (A) No, they are. (B) Yes, they are. (C) Yes, they aren’t. __ 20. We ___ jeans today because it is casual day. (A) are wearing (B) are wear (C) is wearing.

37 Post-Test Answer Key 1.C 11. B 2.B 12. A 3.B 13. B 4.A 14. A 5.C 15. B 6.B 16. C 7.A 17. A 8.B 18. B 9.C 19. B 10.C 20. A

38 Post-Test Evaluation Total Correct Answers 20 Excellent: Congratulations! You have successfully completed this module. You may work on a different module if necessary. 19 Very Good: Review the incorrect answer. You may work on a different module if necessary Good: Review the incorrect answers, review the areas of difficulty and take the Post- Test again. 11 or You Need More Practice: I recommend that less you review the complete module and when you are ready, take the Post-Test again.

39 Letter to the Student Congratulations ! You have completed the Present Progressive module. If you still have questions concerning the rules, I advise you to review this module again. If you understand all of the rules and the examples presented, you can work with a different module. Remember you learn by practicing, so use the Present Progressive in your daily conversations and written work.


Download ppt "Inter American University of Puerto Rico Guayama Campus Title V Cooperative Project Present Progressive Module Prof. Marisol Piazza Aguirre."

Similar presentations


Ads by Google