Presentation is loading. Please wait.

Presentation is loading. Please wait.

Inter American University of Puerto Rico Guayama Campus Title V Cooperative Project Simple Present Tense Module Prof. Marisol Piazza Aguirre.

Similar presentations


Presentation on theme: "Inter American University of Puerto Rico Guayama Campus Title V Cooperative Project Simple Present Tense Module Prof. Marisol Piazza Aguirre."— Presentation transcript:

1 Inter American University of Puerto Rico Guayama Campus Title V Cooperative Project Simple Present Tense Module Prof. Marisol Piazza Aguirre

2 Instructions Use the following buttons to navigate through this module: Use this button to move to the next slide. Use this button to move to the previous slide. Use this button to move to the last viewed slide. Use this button to view the answer to the exercise.

3 Purpose This module proposes to expand the basic teaching-learning activities of English included in the Title V Cooperative Project: “Improving Academic Outcomes Through a Technology-Based Consortium Program for the Core Curriculum”. The project is integrated by the Pontifical Catholic University of Puerto Rico in Ponce from where it is directed, the Arecibo, Mayagüez and Guayama Campuses, the School of Plastic Arts of Puerto Rico and Inter American University of Puerto Rico, Guayama Campus.

4 Objectives General Objective: By the end of this module, the student will develop confidence and demonstrate knowledge using the Simple Present Tense correctly to express habit, routines and facts. Specific Objective: At the end of this module, the student will use affirmative and negative sentences, direct questions, short yes/no answers, wh-questions (information questions) and answers providing pertinent information in the Simple Present Tense.

5 Introduction One of the most important verb tenses an ESL student should master to communicate effectively in English orally as well as in written form is the Simple Present Tense. This module has been designed for all college students but specially for you students who are registered in the basic English as a Second Language I, GEEN 1101, course. In this module, you will study and review the rules of how to use the Simple Present Tense correctly.

6 Pre-Test Select the best answer. ___ 1. The students ____ the newspaper daily. (A) reads (B) read (C) red ___ 2. Robert ____ to the library every afternoon. (A) goes (B) go (C) gose ___ 3. My mother ____ clothes every Saturday. (A) washies (B) wash (C) washes ___ 4. I ____ tennis three times a week. (A) practices (B) practise (C) practice ___ 5. Mike and Sara _____ different towns of Puerto Rico every summer. (A) visits (B) visit (C) visites

7 Pre-Test ___ 6. You ____ English very well. (A) speaks (B) speek (C) speak ___ 7. The dog _____ every night. (A) bark (B) barks (C) barkes ___ 8. Ships _____ passengers many facilities and much entertainment. (A) offer (B) offers (C) offeres ___ 9. On Sunday, Pueblo X-tra and Amigo supermarkets ______ at 5:00 pm. (A) closes (B) close (C) closet ___10. We _____ money for the Christmas season every year. (A) saves (B) save (C) safe

8 Pre-Test __ 11. Henry ____ how to prepare a research project. (A) don’t know (B) doesn’t know (C) doesn’t knows __ 12. Arroyo and Patillas ____ a big shopping center. (A) don’t have (B) don’t has (C) doesn’t have __ 13. I ____ early on weekends. (A) doesn’t get up (B) don’t gets up (C) don’t get up __ 14. The house ____ very comfortable. (A) doesn’t looks (B) doesn’t look (C) don’t look __ 15. Julio and Alex ____ class regularly. (A) don’t attend (B) doesn’t attend (C) don’t attends

9 Pre-Test __ 16. ___ you like mystery movies ? (A) Do (B) Does (C) Doesn’t __ 17. ___ your family celebrate the 4 th of July ? (A) Do (B) Does (C) Don’t __ 18. ___ your father work ? (A) Don’t (B) Do (C) Does __ 19. Where do you study ? (A) I study Monday and Wednesday. (B) I study from 8:00am to 2:30 pm. (C) I study at Inter American University, Guayama Campus. __ 20. How does Sandra go to work ? (A) She goes to work from Monday to Friday. (B) She goes to work in her car. (C) She goes to work at 7:30 am.

10 Pre-Test Answer Key 1. B 11. B 2. A 12. A 3. C 13. C 4. C 14. B 5. B 15. A 6. C 16. A 7. B 17. B 8. A 18. C 9. B 19. C 10. B 20. B

11 Pre-Test Evaluation Total Correct Answers 20 Excellent: Go to the Post-Test. 19 Very Good: Review the incorrect answer and go to the Post-Test Good: Review the incorrect answers, study the rules presented in this module, do the practice exercises and then go to the Post-Test. 11 or You Need More Practice: Study the module, less review the rules carefully and do the practice exercises. When you improve your score, you may go to the Post-Test.

12 Simple Present Tense Time Expressions Present Tense Time Expressions are words or phrases in sentences that indicate when the action occurs. Examples: every day every ten minutes every week every two days every weekend every two weeks every Monday every two weekends every Saturday every two Mondays every month every two Saturdays every six hours every two months etc…

13 Simple Present Tense Time Expressions Simple Present Tense Time Expressions Continuation Adverbs of Frequency can also be used to express when the action occurs. Adverbs of Frequency always sometimes almost always seldom usually rarely often almost never frequently never occasionally etc…

14 Present Tense Rules Affirmative Sentences: He She + Verb ( –s form ). It Example: Mario works. __________________________________________ I You We + Verb (basic form). They Example: They work.

15 Present Tense Spelling Rules Affirmative Sentences: Remember: He I She + Verb (-s, -es, -ies) You + Verb (basic form) It We They 1. Add –s to most verbs. Examples: work-works drink-drinks paint-paints live-lives 2. Add –es when the verb ends in –sh, -ch, -ss, or –x. Examples: wash-washes teach-teaches kiss-kisses mix-mixes

16 Present Tense Spelling Rules 3. Add -ies only when the verb ends in –y preceded by a consonant. Examples: study-studies cry-cries apply-applies 4. Add -s when the verb ends in -y preceded by a vowel. Examples: play-plays stay-stays employ-employs

17 Present Tense Rules Negative Sentences: He She doesn’t + Verb (basic form). It Example: Miguel doesn’t work. ______________________________________ I You We don’t + Verb (basic form). They Example: They don’t work.

18 Present Tense Rules Direct Questions and Short Answers: Pattern #1 Does + he + Verb (basic form) ? she it Example: Does Miguel work ? Yes, he does. No, he doesn’t.

19 Present Tense Rules Pattern #2: Do + I + Verb (basic form ) ? You We They Example: Do they work ? Yes, they do. No, they don’t.

20 Present Tense Rules Wh- Questions and Answers: Wh-Word + do/does + Subject + Verb (basic form)…? Examples: 1. Question: Where do you live ? Answer: I live in Guayama. 2. Question: What time does the movie start ? Answer: The movie starts at 8:25 pm. 3. Question: When do the students go to the library ? Answer: They go to the library in their free time.

21 Present Tense Rules 4. Question: Why do your parents pay their bills using the Internet ? Answer: They pay their bills using the Internet because it is easier and faster. 5. Question: How does Henry communicate with his family in Argentina ? Answer: He communicates with his family using his cell phone and sending s.

22 Present Tense Practice Exercises Select the best answer. __ 1. I ____ to music when I study. (A) listens (B) listen (C) listenes __ 2. ___ Yolanda collect Cds ? (A) Do (B) Don’t (C) Does __ 3. My brother ____ by the beach every day. (A) walks (B) walkes (C) walkies __ 4. We ___ dinner at 4:00 pm. (A) don’t eats (B) doesn’t eat (C) don’t eat __ 5. ___ the kids play in the park every afternoon ? (A) Does (B) Doesn’t (C) Do

23 Present Tense Practice Exercises __ 6. Alice ____ like to play board games. (A) doesn’t likes (B) doesn’t like (C) don’t like __ 7. Where do you eat breakfast every morning ? (A) I eats breakfast at home. (B) I eat eggs, toast and fruit. (C) I eat breakfast at home. __ 8. The professors sometimes ____ their students messages. (A) send (B) sends (C) sendes __ 9. We always ____ notes in the English class. (A) take (B) takes (C) don’t takes __10. Eileen ____ a bachelor degree in chemical technology. (A) studys (B) studies (C) studyes

24 Present Tense Practice Exercises __ 11. How do you make pancakes ? (A) You makes pancakes following a recipe. (B) You don’t makes pancakes following a recipe. (C) You make pancakes following a recipe. __ 12. My family and I always ____ a camera when we travel. (A) takes (B) take (C) don’t take __ 13. My mother ____ coffee nor tea. (A) doesn’t drink (B) don’t drink (C) doesn’t drinks. __ 14. Every person ____ water to live. (A) needes (B) need (C) needs __ 15. Lions ____ other animals in order to survive in the jungle. (A) attacks (B) attack (C) attackes

25 Present Tense Practice Exercises __ 16. ____ Gilberto like pickles in his hamburger ? (A) Does (B) Don’t (C) Do __ 17. My children ____ spinach without cheese. (A) don’t eat (B) doesn’t eat (C) don’t eat __ 18. David ____ his car every Saturday. (A) wash (B) washs (C) washes __ 19. Daniel and Pablo _____ English and Spanish fluently. (A) speaks (B) speak (C) doesn’t speak __ 20. I _____ expensive clothes nor shoes. (A) don’t wears (B) don’t wear (C) doesn’t wears

26 Present Tense Practice Exercise Answer Key 1. B 11. C 2. C 12. B 3. A 13. A 4. C 14. C 5. C 15. B 6. B 16. A 7. C 17. A 8. A 18. C 9. A 19. B 10. B 20. B

27 Practice Exercise Evaluation Total Correct Answers 20 Excellent: Go to the Post-Test. 19 Very Good: Review the incorrect answer and go to the Post-Test Good: Review the incorrect answers, consult the module again and then go to the Post-Test. 11 or You Need More Practice: Study the module, less review the rules carefully and do the practice exercises again. When you improve your score, you may go to the Post-Test.

28 Post-Test Select the best answer. ___ 1. The students ____ the newspaper daily. (A) reads (B) read (C) red ___ 2. Robert ____ to the library every afternoon. (A) goes (B) go (C) gose ___ 3. My mother ____ clothes every Saturday. (A) washies (B) wash (C) washes ___ 4. I ____ tennis three times a week. (A) practices (B) practise (C) practice ___ 5. Mike and Sara _____ different towns of Puerto Rico every summer. (A) visits (B) visit (C) visites

29 Post-Test ___ 6. You ____ English very well. (A) speaks (B) speek (C) speak ___ 7. The dog _____ every night. (A) bark (B) barks (C) barkes ___ 8. Ships _____ passengers many facilities and much entertainment. (A) offer (B) offers (C) offeres ___ 9. On Sunday, Pueblo X-tra and Amigo supermarkets ______ at 5:00 pm. (A) closes (B) close (C) closet ___10. We _____ money for the Christmas season every year. (A) saves (B) save (C) safe

30 Post-Test __ 11. Henry ____ how to prepare a research project. (A) don’t know (B) doesn’t know (C) doesn’t knows __ 12. Arroyo and Patillas ____ a big shopping center. (A) don’t have (B) don’t has (C) doesn’t have __ 13. I ____ early on weekends. (A) doesn’t get up (B) don’t gets up (C) don’t get up __ 14. The house ____ very comfortable. (A) doesn’t looks (B) doesn’t look (C) don’t look __ 15. Julio and Alex ____ class regularly. (A) don’t attend (B) doesn’t attend (C) doesn’t attends

31 Post-Test __ 16. ___ you like mystery movies ? (A) Do (B) Does (C) Doesn’t __ 17. ___ your family celebrate the 4 th of July ? (A) Do (B) Does (C) Don’t __ 18. ___ your father work ? (A) Don’t (B) Do (C) Does __ 19. Where do you study ? (A) I study Monday and Wednesday. (B) I study from 8:00am to 3:30 pm. (C) I study at Inter American University, Guayama Campus. __ 20. How does Sandra go to work ? (A) She goes to work from Monday to Friday. (B) She goes to work in her car. (C) She goes to work at 7:30 am.

32 Post-Test Answer Key 1. B 11. B 2. A 12. A 3. C 13. C 4. C 14. B 5. B 15. A 6. C 16. A 7. B 17. B 8. A 18. C 9. B 19. C 10. B 20. B

33 Post-Test Evaluation Total Correct Answers 20 Excellent: Congratulations! You have successfully completed this module. You may work on a different module if necessary. 19 Very Good: Review the incorrect answer. You may work on a different module if necessary Good: Review the incorrect answers, review the areas of difficulty and take the Post-Test again. 11 or You Need More Practice: I recommend that less you review the complete module and when you are ready, take the Post-Test again.

34 Letter to the Student Congratulations ! You have completed the Simple Present Tense module. If you still have questions concerning the rules, I advise you to review this module again. If you understand all of the rules and the examples presented, you can work with the next module. Remember you learn by practicing, so use the Simple Present Tense in your daily conversations and written work.


Download ppt "Inter American University of Puerto Rico Guayama Campus Title V Cooperative Project Simple Present Tense Module Prof. Marisol Piazza Aguirre."

Similar presentations


Ads by Google