Presentation is loading. Please wait.

Presentation is loading. Please wait.

Biology EOCT Review. Intro to Biology 1. Sexual reproduction : two parents :: asexual reproduction : ______. 1. Sexual reproduction : two parents :: asexual.

Similar presentations


Presentation on theme: "Biology EOCT Review. Intro to Biology 1. Sexual reproduction : two parents :: asexual reproduction : ______. 1. Sexual reproduction : two parents :: asexual."— Presentation transcript:

1 Biology EOCT Review

2 Intro to Biology 1. Sexual reproduction : two parents :: asexual reproduction : ______. 1. Sexual reproduction : two parents :: asexual reproduction : ______. A. two parentsD. two cells B. one nonliving thingE. one parent C. one cell Answer: E. one parent Answer: E. one parent

3 Intro to Biology 2. one gram : 1000 milligrams :: one meter : ______. 2. one gram : 1000 milligrams :: one meter : ______. A millimetersD. 1 milliliter B. 1 millimeterE meters C. 1 kilometer Answer: A millimeters Answer: A millimeters

4 Intro to Biology 3. A researcher investigated two groups of fruit flies. Population A was kept in a 0.5-L container. Population B was kept in a 1-L container. The manipulated variable was the 3. A researcher investigated two groups of fruit flies. Population A was kept in a 0.5-L container. Population B was kept in a 1-L container. The manipulated variable was the A. number of fliesD. time in days B. number of groupsE. size of the containers C. difference in time per group Answer: E. size of the containers Answer: E. size of the containers

5 Biochemistry 5. Which one of the following is NOT an organic molecule found in living organisms? 5. Which one of the following is NOT an organic molecule found in living organisms? A. proteinD. sodium chloride B. nucleic acidE. lipid C. carbohydrate D. Sodium Chloride

6 Biochemistry 6. Which combination of particle and charge is correct? 6. Which combination of particle and charge is correct? A. proton: positively charged B. electron: positively charged C. neutron: negatively charged D. proton: negatively charged E. electron: no charge A. Proton: positively charged

7 Biochemistry 7. The elements or compounds that enter into a chemical reaction are the 7. The elements or compounds that enter into a chemical reaction are the A. cohesion.D. reactants. B. adhesion.E. products. C. catalysts. D. Reactants

8 Biochemistry 8. Protein : amino acids :: nucleic acid : _____. 8. Protein : amino acids :: nucleic acid : _____. A. acidsD. ribose sugars B. basesE. fatty acids C. nucleotides C. Nucleotides

9 Ecology 9. A group of individuals belonging to a single species that live together in a defined area is termed a(an) 9. A group of individuals belonging to a single species that live together in a defined area is termed a(an) A. population.D. biome. B. ecosystem.E. biosphere. C. community. Answer: A. population Answer: A. population

10 Ecology 10. In addition to herbivores, another type of consumer is a(an) 10. In addition to herbivores, another type of consumer is a(an) I. Carnivore II. Omnivore III. Detrivore A. I onlyD. II and III only B. II onlyE. I, II, and III C. I and II only Answer: E. I, II, and III Answer: E. I, II, and III

11 Ecology 11. Which is NOT an abiotic factor in an ecosystem? 11. Which is NOT an abiotic factor in an ecosystem? A. microorganismsD. rainfall B. lightE. soil C. temperature Answer: A. microorganisms Answer: A. microorganisms

12 Ecology 12. Flea : dog :: parasite : _____. 12. Flea : dog :: parasite : _____. A. predatorD. competitor B. bacteriaE. carnivore C. host C. Host

13 Ecology 13. Which factors increase the size of a population? 13. Which factors increase the size of a population? I. Emigration II. Birthrate III. Immigration A. I onlyD. II and III only B. III onlyE. I, II, and III C. I and III only D. II and III only

14 Ecology 14. J-shaped curve : exponential :: S-shaped curve : ______. 14. J-shaped curve : exponential :: S-shaped curve : ______. A. demographicD. limiting factor B. predationE. immigration C. logistic C. Logistic

15 Ecology 15. Which of the following is NOT a renewable resource? 15. Which of the following is NOT a renewable resource? A. windD. fossil fuels B. sunlightE. trees C. water D. Fossil Fuels

16 Cells 16. Animal cells have all of the following EXCEPT 16. Animal cells have all of the following EXCEPT A. mitochondria.D. a cell membrane. B. chloroplasts.E. Golgi apparatus. C. a nucleus. B. Chloroplasts

17 Cells 17. Which process always involves the movement of materials from inside the cell to outside the cell? 17. Which process always involves the movement of materials from inside the cell to outside the cell? A. phagocytosisD. exocytosis B. endocytosisE. osmosis C. diffusion Answer: D. exocytosis Answer: D. exocytosis

18 Photosynthesis 18. Oak tree : autotroph :: human : ______. 18. Oak tree : autotroph :: human : ______. A. consumerD. omnivore B. producerE. heterotroph C. autotroph Answer: E. heterotroph Answer: E. heterotroph

19 Photosynthesis 19. Which equation best summarizes the process of photosynthesis? 19. Which equation best summarizes the process of photosynthesis? A. water + carbon dioxide sugars + oxygen B. sugars + oxygen water + carbon C. water + oxygen sugars + carbon dioxide D. oxygen + carbon dioxide sugars + oxygen E. sugars + carbon dioxide water + oxygen Answer: A. Answer: A.

20 Photosynthesis 20. In a typical plant, all of the following factors are necessary for photosynthesis EXCEPT 20. In a typical plant, all of the following factors are necessary for photosynthesis EXCEPT A. chlorophyll.D. carbon dioxide. B. light.E. water. C. oxygen. C. Oxygen

21 Cellular Respiration 21. What raw materials are needed for cellular respiration? 21. What raw materials are needed for cellular respiration? A. glucose and carbon dioxide B. glucose and oxygen C. carbon dioxide and oxygen D. oxygen and lactic acid E. carbon dioxide and water B. Glucose and Oxygen

22 Cellular Respiration 22. In eukaryotic cells, most of cellular respiration takes place in the 22. In eukaryotic cells, most of cellular respiration takes place in the A. nuclei.D. cell walls. B. cytoplasm.E. centrioles. C. mitochondria. C. Mitochondria

23 Cell Division 23. Which of the following is NOT a phase of mitosis? 23. Which of the following is NOT a phase of mitosis? A. anaphaseD. prophase B. metaphaseE. interphase C. telophase E. Interphase

24 Cell Division 24. A process in which unregulated cell division occurs is known as 24. A process in which unregulated cell division occurs is known as A. mitosis.D. cancer. B. the cell cycle.E. interphase. C. cytokinesis. D. Cancer

25 Genetics 25. What happens to the chromosome number during meiosis? 25. What happens to the chromosome number during meiosis? A. It doubles.D. It becomes diploid. B. It stays the same.E. It quadruples. C. It halves. Answer: C. It halves. Answer: C. It halves.

26 Genetics 26. Two pink-flowering plants are crossed. The offspring flower as follows: 25% red, 25% white, 50% pink. What pattern of inheritance does flower color in these flowers follow? 26. Two pink-flowering plants are crossed. The offspring flower as follows: 25% red, 25% white, 50% pink. What pattern of inheritance does flower color in these flowers follow? A. dominanceD. recessiveness B. multiple allelesE. polygenic traits C. incomplete dominance Answer: C. incomplete dominance Answer: C. incomplete dominance

27 Genetics 27. Mitosis : diploid daughter cells :: meiosis : ______. 27. Mitosis : diploid daughter cells :: meiosis : ______. A. egg cells B. sperm cells C. four daughter cells D. haploid daughter cells E. tetraploid daughter cells Answer: D. haploid daughter cells Answer: D. haploid daughter cells

28 DNA and RNA 29. During replication, which sequence of nucleotides would bond with the DNA sequence TATGA? 29. During replication, which sequence of nucleotides would bond with the DNA sequence TATGA? A. TATGAD. AUAGA B. UAUGAE. ATACA C. ATACT

29 DNA and RNA 30. In which of the following ways does RNA differ from DNA? 30. In which of the following ways does RNA differ from DNA? A. RNA contains uracil and deoxyribose. B. RNA contains ribose and thymine. C. RNA contains uracil and ribose. D. RNA contains adenine and ribose. E. RNA contains uracil, adenine, and ribose. C. RNA contains uracil and ribose

30 DNA and RNA 31. Which of the following nucleotide(s) bond(s) with adenine? 31. Which of the following nucleotide(s) bond(s) with adenine? A. thymine onlyD. cytosine & guanine B. uracil onlyE. thymine & uracil C. thymine, uracil, and cytosine E. Thymine and Uracil

31 DNA and RNA 32. Which sample(s) support(s) the base- pairing rules? 32. Which sample(s) support(s) the base- pairing rules? A. Sample A only B. Sample B only C. Sample C only D. Samples A and C E. Samples A, B, and C A. Sample A and C

32 Evolution 33. Which scientist formulated the theory of evolution through natural selection? 33. Which scientist formulated the theory of evolution through natural selection? A. Charles DarwinD. Charles Lyell B. James HuttonE. Alfred Wallace C. Jean-Baptiste Lamark A. Charles Darwin

33 Evolution 34. When two species reproduce at different times, the situation is called 34. When two species reproduce at different times, the situation is called A. temporal isolation.D. temporal selection. B. speciation.E. geographic isolation. C. genetic drift. Answer: A. temporal isolation. Answer: A. temporal isolation.

34 Classification 35. Which of the following is NOT a characteristic of Linnaeuss system for naming organisms? 35. Which of the following is NOT a characteristic of Linnaeuss system for naming organisms? A. two-part name B. multi-part name describing several traits C. name that identifies the organisms genus D. name that identifies the organisms species E. name unique to a single species Answer: B. multi-part name describing several traits Answer: B. multi-part name describing several traits

35 Classification 36. Animalia : kingdom :: Eukarya : ______. 36. Animalia : kingdom :: Eukarya : ______. A. orderD. phylum B. classE. domain C. species Answer: E. domain Answer: E. domain

36 Bacteria & Viruses 37. Which illness is NOT caused by a virus? 37. Which illness is NOT caused by a virus? A. AIDSD. common cold B. polioE. flu C. botulism C. Botulism

37 Bacteria & Viruses 38. All bacteria are classified as 38. All bacteria are classified as A. eukaryotes.D. prokaryotes. B. protists.E. blue-green algae. C. archaea. D. Prokaryotes

38 Protists 39. In amoebas, what structure helps the organism move and feed? 39. In amoebas, what structure helps the organism move and feed? A. flagellumD. pseudopod B. ciliaE. contractile vacuole C. food vacuole D. Pseudopod

39 Fungi 41. Which of the following organisms is NOT a fungus? 41. Which of the following organisms is NOT a fungus? A. mushroomD. bread mold B. puffballE. yeast C. water mold C. Water mold

40 Fungi 42. Plant : root :: mold : _____. 42. Plant : root :: mold : _____. A. gametangiumD. stolon B. zygosporeE. sporangiophore C. rhizoid Answer: C. rhizoid Answer: C. rhizoid

41 Plants 43. Gymnosperm : cones :: angiosperm : _____. 43. Gymnosperm : cones :: angiosperm : _____. A. rootsD. leaves B. seedsE. flowers C. stems Answer: E. flowers Answer: E. flowers

42 Plants 44. Which of the following is a basic requirement of plants? 44. Which of the following is a basic requirement of plants? I. sunlight II. Carbon dioxide III. water A. I onlyD. II and III only B. II onlyE. I, II, and III C. I and II only Answer: E. I, II, and III Answer: E. I, II, and III

43 Plants 45. Where does most of the photosynthesis occur in a plant? 45. Where does most of the photosynthesis occur in a plant? A. stomataD. vascular tissue B. rootsE. leaves C. bark E. Leaves

44 Plants 46. Where in a flower are pollen grains produced? 46. Where in a flower are pollen grains produced? A. sepalsD. ovary B. anthersE. stigma C. carpels B. anthers

45 Animals 47. Radial symmetry : jellyfish :: asymmetry : _____. 47. Radial symmetry : jellyfish :: asymmetry : _____. A. medusaD. coral B. polypE. sponge C. sea anemone E. sponge

46 Animals 48. The concentration of nerve tissue and organs in one end of the body is called 48. The concentration of nerve tissue and organs in one end of the body is called A. cephalization.D. body symmetry. B. segmentation.E. nerve nets. C. diffusion. Answer: A. cephalization Answer: A. cephalization

47 Animals 49. tadpole : gills :: frog : ______. 49. tadpole : gills :: frog : ______. A. atriumD. eggs B. lungsE. stomach C. scales Answer: B. lungs Answer: B. lungs

48 Animals 50. Amniotic eggs are a characteristic of 50. Amniotic eggs are a characteristic of I. Amphibians II. Reptiles III. Birds A. I onlyD. II and III only B. II onlyE. I, II, and III C. I and II only Answer: D. II and III only Answer: D. II and III only

49 Good Luck! Study!!!Study!!!Study!!!


Download ppt "Biology EOCT Review. Intro to Biology 1. Sexual reproduction : two parents :: asexual reproduction : ______. 1. Sexual reproduction : two parents :: asexual."

Similar presentations


Ads by Google