Presentation is loading. Please wait.

Presentation is loading. Please wait.

KELAS PENGAJIAN BAHASA ARAB Bermula 1 Ogos 2009 Kelebihan : Berhawa dingin. Suasana taman; tenang & tenteram. Dibuat di rumah Allah; lebih berkat Guru.

Similar presentations


Presentation on theme: "KELAS PENGAJIAN BAHASA ARAB Bermula 1 Ogos 2009 Kelebihan : Berhawa dingin. Suasana taman; tenang & tenteram. Dibuat di rumah Allah; lebih berkat Guru."— Presentation transcript:

1 KELAS PENGAJIAN BAHASA ARAB Bermula 1 Ogos 2009 Kelebihan : Berhawa dingin. Suasana taman; tenang & tenteram. Dibuat di rumah Allah; lebih berkat Guru yang berkelayakan & bertauliah. Lebih santai; silibus bergantung kepada guru & kemampuan penuntut. Natijahnya, kurang tekanan. Suasana keluarga. Duduk di atas lantai yang bercarpet. Meja yang sesuai disediakan. Papan putih yang besar disediakan. Minuman & makanan ringan disediakan. Pengisian yang menarik selain dari belajar bahasa Arab. Pengisian/Tentatif kelas: Al-fatihah Doa Tadabbur al-Quran & Pembacaan hadith Kelas bermula Rehat Sambung kelas Tazkirah ringkas & perkongsian ilmu Doa Bersurai KELAS PENGAJIAN BAHASA ARAB Bermula 1 Ogos 2009 Kelebihan : Berhawa dingin. Suasana taman; tenang & tenteram. Dibuat di rumah Allah; lebih berkat. Guru yang berkelayakan & bertauliah. Lebih santai; silibus bergantung kepada guru & kemampuan penuntut. Natijahnya, kurang tekanan. Suasana keluarga. Duduk di atas lantai yang bercarpet. Meja yang sesuai disediakan. Papan putih yang besar disediakan. Minuman & makanan ringan disediakan. Pengisian yang menarik selain dari belajar bahasa Arab. Pengisian/Tentatif kelas: Al-fatihah Doa Tadabbur al-Quran & Pembacaan hadith Kelas bermula Rehat Sambung kelas Tazkirah ringkas & perkongsian ilmu Doa Bersurai

2 Tempat : Surau Taman Sriwangi Hari : Sabtu – untuk remaja Ahad – untuk dewasa Jam : 8.00 pagi – 11.00 pagi Yuran : RM50.00 sebulan Sila hubungi : En.Ainollutfi bin Mohd Nono (016-5773712 / 442410) Daripada Abu Darda’ r.a berkata: Aku telah mendengar Nabi s.a.w bersabda: “Barangsiapa yang menjalani satu jalan ilmu bererti ia telah menjalani suatu jalan daripada jalan-jalan syurga. Sungguhnya para malaikat menghamparkan sayapnya kerana redha bagi orang yang menuntut ilmu. Dan sesungguhnya orang yang ada diseluruh lapisan langit dan bumi meminta ampun bagi orang yang alim sehingga ikan yang ada dilaut. Dan sesungguhnya kelebihan orang yang alim atas orang yang abid seperti kelebihan bulan purnama atas sekalian bintang-bintang. Dan sesungguhnya ulama’ itu pewaris Nabi-nabi. Dan para Nabi itu sebenarnya tidak mewariskan dinar (wang emas) dan dirham (wang perak) tetapi yang diwariskan oleh mereka ialah ilmu. Maka barangsiapa mengambil ilmu bererti ia telah mengambil habuan yang paling sempurna”. Hadis Riwayat Abu Daud Tempat : Surau Taman Sriwangi Hari : Sabtu – untuk remaja Ahad – untuk dewasa Jam : 8.00 pagi – 11.00 pagi Yuran : RM50.00 sebulan Sila hubungi : En.Ainollutfi bin Mohd Nono (016-5773712 / 442410) Daripada Abu Darda’ r.a berkata: Aku telah mendengar Nabi s.a.w bersabda: “Barangsiapa yang menjalani satu jalan ilmu bererti ia telah menjalani suatu jalan daripada jalan-jalan syurga. Sungguhnya para malaikat menghamparkan sayapnya kerana redha bagi orang yang menuntut ilmu. Dan sesungguhnya orang yang ada diseluruh lapisan langit dan bumi meminta ampun bagi orang yang alim sehingga ikan yang ada dilaut. Dan sesungguhnya kelebihan orang yang alim atas orang yang abid seperti kelebihan bulan purnama atas sekalian bintang-bintang. Dan sesungguhnya ulama’ itu pewaris Nabi-nabi. Dan para Nabi itu sebenarnya tidak mewariskan dinar (wang emas) dan dirham (wang perak) tetapi yang diwariskan oleh mereka ialah ilmu. Maka barangsiapa mengambil ilmu bererti ia telah mengambil habuan yang paling sempurna”. Hadis Riwayat Abu Daud Alamilah keindahan hidup islami melalui kami


Download ppt "KELAS PENGAJIAN BAHASA ARAB Bermula 1 Ogos 2009 Kelebihan : Berhawa dingin. Suasana taman; tenang & tenteram. Dibuat di rumah Allah; lebih berkat Guru."

Similar presentations


Ads by Google