Presentation is loading. Please wait.

Presentation is loading. Please wait.

BAB 2: JAHITAN TINGKATAN 3: EKONOMI RUMAH TANGGA

Similar presentations


Presentation on theme: "BAB 2: JAHITAN TINGKATAN 3: EKONOMI RUMAH TANGGA"— Presentation transcript:

1 BAB 2: JAHITAN TINGKATAN 3: EKONOMI RUMAH TANGGA

2 2.1 Proses Jahitan 1.Proses jahitan hiasan ialah menyediakan motif /corak dan menjahit artikel. 2.Hiasan biasanya digunakan untuk mencantikkan pakaian dan artikel ialah: Tampal cantum Tampal hias (c) Kuilting (d) Sulaman (e) Renda

3 2.1.1 Jenis-jenis Hiasan dalam Jahitan
1. Tampal Cantum 2. Tampal Hias 3. Kuilting 4. Sulaman 5. Renda 2.1.2 Tampal Cantum, Tampal Hias, Kuilting Tampal Cantum *Jahitan tampal cantum memerlukan untuk mencantum kepingan fabrik supaya carak artikel lebih cantik.

4 Pengertian Tampal Cantum
(a) Fabrik yang digunakan daripada pelbagai warna dan corak . (b) Tampal canum sesuai dibuat artikel seperti selimut, alas pinggan, alas meja dan bantal. (c) Bentuk-bentuk geometri digunakan untuk membuat tampal cantum ialah: Menjahit Tampal Cantum Langkah1: Sediakan plat contoh dengan menggunakan kertas tebal. Langkah2: Pindahkan plat contoh ke atas kertas lapik dan buat seberapa banyak yang diperlukan.

5 Langkah3: Letakkan plat contoh di sebelah dalam (S. D. ) fabrik
Langkah3: Letakkan plat contoh di sebelah dalam (S.D.) fabrik. Sematkan dengan jaraum peniti. Langkah4: Gunting fabrik mengikut bentuk kertas lapik dan sertakan basi 6mm di sekeliling tepi kertas lapik. Langkah5: Lipat basi ke S.D. dan jelujur di atas fabrik sahaja. Ulang proses yang samauntuk semua kepingan tampal cantum.

6 Langkah6: Temukan sebelah luar(S.L.)dua kepingan
tampal cantum dan jahit dengan jahitan lilit ubi yang halus. Langkah7: Gantum kesemua kepingan fabrik sehingga menghasilkan artikel yang dikehendaki. Langkah8: Tekan dengan seterika di sebelah dalam. Langkah9:Tanggalkan semua jahitan jelujur dan keluaran kertas lapik. Langkah10: Lapik bahagian belakakng artikel dengan fabrik yang sesuai untuk kemasan yang baik.

7 Tampal Hias *Tampal hias ialah seni jahitan yang mengguna kepingan fabrikpelbagai warna, corak, tekstur. *Jenis jahitan sesuai dijahit pada kanak-kanak, jarung bantal, dan beg. Pengertian Tampal Hias (a) Tampal hias ialah tampalan satu atau lebih daripada satu kepingan fabrik yang berbentuk di atas fabrik latar.

8 Menjahit Tampal Hias Langkah1:Lukisan corak yang dikehendaki di atas kertas lapik sebagai motif motif tampal hias. Langkah2:Pindahkan pola kertas motif tampal hias ke atas fabrik. Langkah3:Tandakan basi kira-kira 6mm lebar. Langkah4:Jahit mesin di luar garis bentuk motiff untuk menetapkan. Langkah5:Motif tampal hias hendaklah digunting. Langkah6:Kemaskan basi dan lipat basi ke sebelah dalam fabrik.Pastikan jahitan mesin tidak kelihatan di sebelah luar fabrik.

9 Langkah7:Jahit jelujur untuk menetapkan lipatan.
Langkah8:Letakkan motif tampal hias di atas artikel fabrik latar dan jelujur serong untuk menetapkan kedudukannya. Langkah9:Jahitan mesin atau sembat susup boleh dijahit di sekeliling bentuk motif. Langkah10:Tampal hias boleh dijahit dengan menggunakan jahitan sulam seperti jahitan insang pari supaya kelihatan lebih menarik.

10 Kuilting Kuilting merupakan proses jahitan untuk menghasilkan corak timbul. Pengertian Kulting (a)Kuilting ialah corak timbul yang dihasilkan daripada tiga lapisan fabrik. (b)Dihasilkan dengan meletakkan wadding atau span di antara dua lapisan fabrik. (c)Digunakan untuk menjahit artikel:selimut,kusyen dan beg.

11 Menjahit Kuilting: Alatan dan bahan
1.Fabrik untuk lapisan atas *Fabrik yang legap,lembut,rata,bercorak,tanpa corak,nipis 2.Wadding untuk lapisan tengah *Pilihan wadding daripada kapas/polyester dan span nipis. 3.Fabrik untuk lapisan bawah *Pilih fabrik seperti maslin,fabrik lis jika bahagian bawah kuilting tidak dapat dilihat. 4.Benang *Pilih benang yang sama gentian dengan fabrik dan warna sesuai bernombor 40 dan 50. 5.Jarum *Jarum jenis betweens pilih jarum bernombor7, 8 atau 9.

12 Langkah-langkah menjahit kuilting:
Langkah1:Sediakan pola. Langkah2:Gunting fabrik kapas bercorak, tanpa corak dan span. Langkah3:Lakaran corak atau garisan pada sebelah luar fabrik lapis atas dengan menggunakan kapur tukang jahit. Langkah4:Letakkan lapik atau wadding di antara fabrik lapik atas dengan fabrik lapis bawah. Langkah5:Jahit jelujur serong untuk menetapkan ketiga-tiga lapis fabrik. Langkah6:Jahit mesin mengikut corak yang disediakan. Langkah7:Kemaskan tepi kuilting dengan kun atau renda.

13 2.2 Penghasilan Projek Jahitan
1.Projek jahitan perlu mengandungi jahitan hiasan seperti: tampal hias,tampal cantum,kuilting. 2.Projek dipilih ialah lapik pinggan. 2.2.1 Mengubah Suai Pola Pola untuk sesuatu projek jahitan boleh diubah suai mengikut reka bentuk.

14 2.2.2 Menyusun Atur Pola dan Menggunting Fabrik
(a)Pola telah diubah mengikut cara dan ukuran yang dikehandaki. (b)Pola telah dilukis dengan corak kuilting yang dipilih. (c)Kenal pasti sebelah luar(S.L.)dan sebelah dalam (S.D.) fabrik. (d)Pastikan pola dibentang dengan tanda ira lurus selari dengan ira lurus fabrik. (e)Semasa menggunting fabrik,tekan dengan sebelah tangan. 2.2.3 Menjahit Projek Jahitan: Bahan-bahan Bil Bahan Kuantiti. 1. Fabrik kapas bercorak(35cm x 25cm) 2 keping 2. Wadding untuk lapik tengah(35cm x 25cm) 1 keping 3. Kun 1 1/2m 4. Benang jahit 1 buku

15 Proses Menjahit Kuilting pada Lapik Pinggan
(a) Menyediakan pola (b) Melukis corak kuilting pada pola (c) Menyusun atur pola di atas fabrik dan wadding (d) Menjahit kuilting (e) Menggunakan kun sebagai kemasan penyuduh tepi 2.2.4 Menghias Projek Jahitan 1.Hiasan sampingan seperti: (a) Renda (b) Kun (c) Labuci (d) Manik (e) Reben (f) Sulaman

16 SEKIAN, TERIMA KASIH


Download ppt "BAB 2: JAHITAN TINGKATAN 3: EKONOMI RUMAH TANGGA"

Similar presentations


Ads by Google