Presentation is loading. Please wait.

Presentation is loading. Please wait.

100 200 300 400 500 100 200 300 400 500 100 200 300 400 500 100 200 300 400 500 100 200 300 400 500 OceansVolcanoesPlates Inside story Earth- quakes Plate.

Similar presentations


Presentation on theme: "100 200 300 400 500 100 200 300 400 500 100 200 300 400 500 100 200 300 400 500 100 200 300 400 500 OceansVolcanoesPlates Inside story Earth- quakes Plate."— Presentation transcript:

1

2 OceansVolcanoesPlates Inside story Earth- quakes Plate Tectonics Game Show

3 A. ridge The arrow is pointing to a ___ in the ocean. B. trench C. continental slope D. continental shelf Click on the correct answer. 100

4 A. trench Hawaii is in the center of the “ring of fire” and is caused by ____. B. a hot spot C. earthquake D. All of these Click on the correct answer. 200

5 A. cities Underwater ______ occur where plates move apart. B. hurricanes C. trenches D. ridges Click on the correct answer. 300

6 A. less dense Continental crust is __________ than oceanic crust. B. heavier C. thinner D. All of these Click on the correct answer. 400

7 A. Mountain A deep area in the ocean where one plate sinks beneath another. B. Trench C. Volcano D. None of these Click on the correct answer. 500

8 A. Earthquakes What is a sudden release of energy in the Earth’s crust, causing the ground to shake called? B. Trenches C. Both A and B D. None of these Click on the correct answer. 100

9 A. fault line A break in the Earth’s crust is called a _______. B. tsunamis C. compound fracture D. coffee break Click on the correct answer. 200

10 A. abnormal This picture show a ____ fault. B. normal C. reverse D. strike-slip Click on the correct answer. 300

11 A. strike-slip This picture illustrates a ___ fault. B. reverse C. oblique-slip D. normal Click on the correct answer. 400

12 A. Jonesboro, GA Where is the San Andreas fault located? B. New York C. Rocky Mountains D. California Click on the correct answer. 500

13 A. Volcano A mountain formed by lava and ash. B. Earthquake C. Hurricane D. Folded mountains Click on the correct answer. 100

14 A. sand Hot soft rock from the Earth’s mantle is ____. B. limestone C. granite D. magma Click on the correct answer. 200

15 A. clears land of trees What is a good effect that a volcano can have? B. forms islands in oceans C. reduces the population D. None of these Click on the correct answer. 300

16 A. Plates are moving apart Why is Hawaii made of volcanoes? B. Plates are moving together C. A hot spot exists D. To attract tourists Click on the correct answer. 400

17 A. Oceanic plates colliding with continental plates. What causes volcanoes? B. Oceanic plate colliding with another oceanic plate. C. Hot spots D. All of these Click on the correct answer. 500

18 A. A hurricane What can happen when a transform fault suddenly releases its energy? B. A tornado C. A Storm D. An earthquake Click on the correct answer. 100

19 A. Folded Mountains When continental plates collide, ______ is formed. B. Mushrooms C. Volcanoes D. All of these Click on the correct answer. 200

20 A. Tsunamis The Earth as one large land mass was called ____. B. Fault Line C. Pangea D. Seismograph Click on the correct answer. 300

21 A. Mass movement The theory that plates move upon the Earth. B. Dinner table shift C. Plate Tectonics D. Newton’s Laws of Gravity Click on the correct answer. 400

22 A. divergent faults Where magma pushes two plates apart are called ____. B. normal faults C. trenches D. tug-of-wars Click on the correct answer. 500

23 A. Mantle The layer on the Earth in which the crust floats. B. Core C. Inner Core D. Turtle Click on the correct answer. 100

24 A. mountain range The outer layer of the Earth is called the _____. B. apple core C. crust D. mantle Click on the correct answer. 200

25 A. Trench What is the inner most part of the Earth? B. Mantle C. Crust D. Core Click on the correct answer. 300

26 A. crust, magma, and core Beginning with the outer most layer, Earth’s layers are the ____. B. crust, mantle, and core C. core, mantle, and crust D. core, magma, and crust Click on the correct answer. 400

27 A. produce oil Man uses geothermal energy from the Earth to _______. B. generate electricity C. make lava cakes D. All of these Click on the correct answer. 500

28 + 100 You have earned points! Click here to continue

29 + 200 You have earned points! Click here to continue

30 + 300 You have earned points! Click here to continue

31 + 400 You have earned points! Click here to continue

32 + 500 You have earned points! Click here to continue

33 - 100 Sorry! You have drifted away from the correct answer. Click here to continue

34 - 200 Sorry! You have drifted away from the correct answer. Click here to continue

35 - 300 Sorry! You have drifted away from the correct answer. Click here to continue

36 - 400 Sorry! You have drifted away from the correct answer. Click here to continue

37 - 500 Sorry! You have drifted away from the correct answer. Click here to continue


Download ppt "100 200 300 400 500 100 200 300 400 500 100 200 300 400 500 100 200 300 400 500 100 200 300 400 500 OceansVolcanoesPlates Inside story Earth- quakes Plate."

Similar presentations


Ads by Google