Presentation is loading. Please wait.

Presentation is loading. Please wait.

Review Questions Dear King Phillip Could Only Find Green Socks! How can remembering this silly sentence help us remember the levels of classification?

Similar presentations


Presentation on theme: "Review Questions Dear King Phillip Could Only Find Green Socks! How can remembering this silly sentence help us remember the levels of classification?"— Presentation transcript:

1 Review Questions Dear King Phillip Could Only Find Green Socks! How can remembering this silly sentence help us remember the levels of classification?

2 Review Questions Did King Phillip Come Over For Green Soup? How can remembering this silly sentence help us remember the levels of classification?

3 Review Questions Domain Kingdom Phylum Class Order Family Genus Species

4 Review Questions Domain Kingdom Phylum Class Order Family Genus Species Question: What is the broadest level of classification?

5 Review Questions Domain Kingdom Phylum Class Order Family Genus Species Question: What is the broadest level of classification?

6 Review Questions Domain Kingdom Phylum Class Order Family Genus Species Question: What are the three domains?

7 Review Questions Domain Kingdom Phylum Class Order Family Genus Species Question: What are the three domains? Archaea, Bacteria, Eukarya

8 Review Questions Domain Kingdom Phylum Class Order Family Genus Species Question: What are the six kingdoms?

9 Review Questions Domain Kingdom Phylum Class Order Family Genus Species Question: What are the six kingdoms? Archaeabacteria, Eubacteria, Protists, Fungus, Plants, & Animals

10 Review Questions How do the domains align with the kingdoms? Domain: ArchaeaBacteriaEukarya Kingdom(s): ArchaebacteriaEubacteriaProtista Fungi Plantae Animalia

11 Review Questions What is a dichotomous key?

12 Review Questions What does a dichotomous key consist of?

13 Review Questions What can you find out by working through a dichotomous key in order?

14 Review Questions

15 Review of Scientific Naming Genus: Panthera Tigris (tiger) leo (lion) onca (jaguar) Species

16 Flap 1: Kingdom Archaebacteria

17 Kingdom Archaebacteria Answer: Domain Archaea QUESTION #1: Which Domain does Kingdom Archaeabacteria belong to?

18 Kingdom Archaebacteria Answer: Prokaryotic QUESTION #2: Are archaebacteria made of prokaryotic or eukaryotic cells?

19 Kingdom Archaebacteria Answer: single-celled QUESTION #3: Are archaebacteria single-celled, simple multicellular, or complex multicellular?

20 Kingdom Archaebacteria Answer: asexual reproduction QUESTION #4: How do archaebacteria reproduce (asexual or sexual reproduction)?

21 Kingdom Archaebacteria Answer: harsh environments where nothing else can live; little or no oxygen, 8 km below the Earth’s surface, extremely hot places QUESTION #5: Describe the environments in which archaebacteria live.

22 Kingdom Archaebacteria 1.Heat lovers 2.Salt lovers 3.Methane Makers QUESTION #6: List the three types of archaebacteria.

23 Kingdom Archaebacteria Heat lovers – hot springs, ocean vents Salt lovers – Dead Sea, Great Salt Lake Methane Makers – swamps, animal intestines QUESTION #7: Describe the environments in which you would each type of bacteria.

24 Kingdom Archaebacteria Answer: Binary Fission – asexual reproduction where one single cell splits into two cells QUESTION #8: Explain the process that archaebacteria goes through to reproduce (note: this is the same process that eubacteria goes through also)

25 Flap 2: Kingdom Eubacteria

26 Kingdom Eubacteria Answer: Domain Bacteria QUESTION #1: Which Domain does Kingdom Eubacteria belong to?

27 Kingdom Eubacteria Answer: Prokaryotic QUESTION #2: Are eubacteria made of prokaryotic or eukaryotic cells?

28 Kingdom Eubacteria Answer: single-celled QUESTION #3: Are eubacteria single-celled, simple multicellular, or complex multicellular?

29 Kingdom Eubacteria Answer: asexual reproduction QUESTION #4: How do eubacteria reproduce (asexual or sexual reproduction)?

30 Kingdom Eubacteria 1.Consumers: eating other organisms 2.Decomposers: feed on dead organisms 3.Producers: use the sun to make their own food QUESTION #5: List the three ways bacteria get their food.

31 Kingdom Eubacteria 1.Rod Shaped (Bacilli) 2. Spherical (Cocci) 3. Spiral (Spirilla) QUESTION #6: List the three most common shapes of bacteria. Beside each term, draw an illustration of this shape of bacteria.

32 Kingdom Eubacteria QUESTION #7: List four ways bacteria are helpful to the world. 1.Nitrogen fixation- takes in nitrogen from the air and turns it into a form usable by plants 2.Recycles matter by breaking down dead plants and animals and returning nutrients to the soil 3.Bioremediation- can change harmful chemicals into harmless ones.

33 Kingdom Eubacteria QUESTION #7 (continued) 4.Used to make many types of foods: yogurt, cheese, buttermilk and sour cream 5.Making medicines 6.Genetic engineering

34 Kingdom Eubacteria QUESTION #8: Explain one way bacteria is harmful. Answer: Some bacteria can cause disease. They get inside a host organism and take nutrients from the host’s cells. In the process, they harm the host.

35 Kingdom Eubacteria Answer: What forms when a bacteria is exposed to conditions in which it cannot live; genetic material and proteins covered by a thick protective coat EXTRA QUESTION: What is an endospore? Please write this on the back of your poster.

36 Flap 3: Kingdom Protista

37 Kingdom Protista Answer: Domain Eukarya QUESTION #1: Which Domain does Kingdom Eubacteria belong to?

38 Kingdom Protista Answer: Eukaryotic QUESTION #2: Are protists made of prokaryotic or eukaryotic cells?

39 Kingdom Protista Answer: single-celled OR simple multicellular QUESTION #3: Are protists single-celled, simple multicellular, or complex multicellular?

40 Kingdom Protista Answer: Most asexually, but can also do sexual reproduction QUESTION #4: How do protists reproduce (asexual or sexual reproduction)?

41 Kingdom Protista QUESTION #5: Protists are grouped based on how they obtain food. List the three categories of protists. 1.Protozoans (animal like) 2.Algae (plant like) 3.Slime molds and euglenoids

42 Kingdom Protista QUESTION #6: Draw an example of a protist producer with a caption. Caption: Green algae is an example of a protist producer. It contains chlorophyll that allows it to undergo photosynthesis to make its own food.

43 Kingdom Protista QUESTION #7: Define the word heterotroph. Answer: An organism that gets its food by eating other organisms or their byproducts; they cannot make their own food

44 Kingdom Protista QUESTION #8: Draw an example of a heterotroph that moves. You must write a caption explaining what it is and how it moves. Caption: Paramecium is a heterotroph that moves with cilia and amoeba is a heterotroph that moves with a false foot, or pseudopod.

45 Kingdom Protista QUESTION #9: Draw an example of a heterotroph that does not move. You must write a caption explaining the organism. Caption : An example of a heterotroph that does not move is the water mold. It is a parasite and attacks fish and other organisms in the water. Spore forming protists - usually have a life cycle where they live inside of another organism.

46 Flap 4: Kingdom Fungi

47 Kingdom Fungi Answer: Domain Eukarya QUESTION #1: Which Domain does Kingdom Fungi belong to?

48 Kingdom Fungi Answer: Eukaryotic QUESTION #2: Are fungi made of prokaryotic or eukaryotic cells?

49 Kingdom Fungi Answer: complex multicellular QUESTION #3: Are fungi single-celled, simple multicellular, or complex multicellular?

50 Kingdom Fungi Answer: Both asexual and sexual reproduction QUESTION #4: How do fungi reproduce (asexual or sexual reproduction)?

51 Kingdom Fungi Answer: They absorb nutrients from substances in their surroundings; a special digestive juice breaks down the food. QUESTION #5: Describe how a fungus obtains its food.

52 Kingdom Fungi Answer: They do not perform photosynthesis. QUESTION #6: Why are fungi not classified as plants?

53 Kingdom Fungi 1. Threadlike-mold: a shapeless, fuzzy, fungus QUESTION #7: List the four main groups of fungi. Describe each and draw an illustration of each.

54 Kingdom Fungi 2. Sac fungi: the largest group that includes yeast, powdery mildews, truffles, and morels. If they reproduce sexually, they form sacs called ascus QUESTION #7 (continued)

55 Kingdom Fungi 3. Club fungi: umbrella shaped mushrooms; club like structures called basidia form sexual spores QUESTION #7 (continued)

56 Kingdom Fungi 4. Imperfect fungi: anything that does not fit in any other group; most are parasites and often disease producing; athlete’s foot; useful ones-penicillin mold QUESTION #7 (continued)

57 Flap 5: Kingdom Plantae

58 Kingdom Plantae Answer: Domain Eukarya QUESTION #1: Which Domain does Kingdom Plantae belong to?

59 Kingdom Plantae Answer: Eukaryotic QUESTION #2: Are plants made of prokaryotic or eukaryotic cells?

60 Kingdom Plantae Answer: complex multicellular QUESTION #3: Are plants single-celled, simple multicellular, or complex multicellular?

61 Kingdom Plantae Answer: sexual reproduction QUESTION #4: How do plants reproduce (asexual or sexual reproduction)?

62 Kingdom Plantae QUESTION #5: How do plants get their food? Explain the process. Answer: Through the process of photosynthesis, plants use the energy from sunlight, carbon dioxide and water to make their own food

63 Kingdom Plantae QUESTION #6: Name three characteristics of all plants. 1.Eukaryotic 2.Have cell walls 3.Make their own food (photosynthesis)

64 Kingdom Plantae QUESTION #7: Plants are classified into 2 main groups. List and define each group. 1.Non vascular – a plant that does not have specialized tissues to move water and nutrients through the plant 2.Vascular – has special vascular tissues to move water to any part of the plant

65 Kingdom Plants QUESTION #8: Vascular plants are further divided into 2 main groups. List these groups. 1.Seed Plants 2.Seedless Plants

66 Kingdom Plants QUESTION #9: Vascular plants that produce seeds are divided into 2 groups. List these groups. Gymnosperms – nonflowering plants with seeds Angiosperms – flowering plants with seeds

67 Flap 6: Kingdom Animalia

68 Kingdom Animalia Answer: Domain Eukarya QUESTION #1: Which Domain does Kingdom Animalia belong to?

69 Kingdom Animalia Answer: Eukaryotic QUESTION #2: Are animals made of prokaryotic or eukaryotic cells?

70 Kingdom Animalia Answer: complex multicellular QUESTION #3: Are animals single-celled, simple multicellular, or complex multicellular?

71 Kingdom Animalia Answer: sexual reproduction QUESTION #4: How do animals reproduce (asexual or sexual reproduction)?

72 Kingdom Animalia QUESTION #5: How do animals get their food? Explain the process. Answer: animals are consumers - eating other organisms or parts and products of other organisms

73 Kingdom Animalia 1.Vertebrates – with a backbone 2.Invertebrates – without a backbone QUESTION #6: Name and define the two major categories (phyla) of animals.

74 Kingdom Animalia 1. Search for food 2. Search for shelter 3. Search for mates QUESTION #7: List three reasons animals move from place to place.

75 Kingdom Animalia Answer: Cells undergo a process where they develop into different kinds of cells. These cells form tissues which then form organs. It gives the animals parts that do different things. QUESTION #8: What does differentiation mean and how does this affect an animal?


Download ppt "Review Questions Dear King Phillip Could Only Find Green Socks! How can remembering this silly sentence help us remember the levels of classification?"

Similar presentations


Ads by Google