Presentation is loading. Please wait.

Presentation is loading. Please wait.

MOLARITY – Ch 13, p. 412 Quantifies the concentration of a solution. Molarity (M) = mol solute = n = mol volume solution V L Read as “moles solute per.

Similar presentations


Presentation on theme: "MOLARITY – Ch 13, p. 412 Quantifies the concentration of a solution. Molarity (M) = mol solute = n = mol volume solution V L Read as “moles solute per."— Presentation transcript:

1 MOLARITY – Ch 13, p. 412 Quantifies the concentration of a solution. Molarity (M) = mol solute = n = mol volume solution V L Read as “moles solute per liter of solution” UnitsVariables

2 MOLARITY – Ch 13 Example 1: A bottle labeled “0.2 M NaCl” reads as “0.2 molar sodium chloride solution.”

3 MOLARITY – Ch 13 Example 1: A bottle labeled “0.2 M NaCl” reads as “0.2 molar sodium chloride solution.” This means 1 L of the solution contains 0.2 moles NaCl.

4 MOLARITY – Ch 13 Example 2: Calculate the molarity of a solution prepared by dissolving g NaCl in enough water to make a mL solution.

5 Given:

6 Example 2: Calculate the molarity of a solution prepared by dissolving g NaCl in enough water to make a mL solution. Given: mass = g

7 Example 2: Calculate the molarity of a solution prepared by dissolving g NaCl in enough water to make a mL solution. Given: mass = g V= mL

8 Example 2: Calculate the molarity of a solution prepared by dissolving g NaCl in enough water to make a mL solution. Given: mass = g V= mL Unknown:

9 Example 2: Calculate the molarity of a solution prepared by dissolving g NaCl in enough water to make a mL solution. Given: mass = g V= mL Unknown: M

10 Example 2: Calculate the molarity of a solution prepared by dissolving g NaCl in enough water to make a mL solution. Given: mass = g V= mL Unknown: M Need:

11 MOLARITY – Ch 13 Example 2: Calculate the molarity of a solution prepared by dissolving g NaCl in enough water to make a mL solution. Given: mass = g V= mL Unknown: M Need: molar mass NaCl

12 MOLARITY – Ch 13 Example 2: Given: mass = g V= mL = L Unknown: M Need: molar mass NaCl g/mol M = n= g V

13 MOLARITY – Ch 13 Example 2: Given: mass = g V= mL = L Unknown: M Need: molar mass NaCl M = n= g mol V g

14 MOLARITY – Ch 13 Example 2: Given: mass = g V= mL = L Unknown: M Need: molar mass NaCl M = n= g mol V g

15 MOLARITY – Ch 13 Example 2: Given: mass = g V= mL = L Unknown: M Need: molar mass NaCl M = n= g mol V L g

16 MOLARITY – Ch 13 Example 2: Given: mass = g V= mL = L Unknown: M Need: molar mass NaCl M = n= g mol M V L g

17 MOLARITY – Ch 13 Example 2: Given: mass = g V= mL = L Unknown: M Need: molar mass NaCl M = n= g mol M V L g

18 MOLARITY – Ch 13 Example 3: Calculate the moles of NaOH present in mL of M NaOH.

19 MOLARITY – Ch 13 Example 3: Calculate the moles of NaOH present in mL of M NaOH. Given:

20 MOLARITY – Ch 13 Example 3: Calculate the moles of NaOH present in mL of M NaOH. Given: V= mL

21 MOLARITY – Ch 13 Example 3: Calculate the moles of NaOH present in mL of M NaOH. Given: V= mL molarity = M

22 MOLARITY – Ch 13 Example 3: Calculate the moles of NaOH present in mL of M NaOH. Given: V= mL molarity = M Unknown: n, mol NaOH

23 MOLARITY – Ch 13 Example 3: Calculate the moles of NaOH present in mL of M NaOH. Given: V= mL molarity = M Unknown: n, mol NaOH Need:

24 MOLARITY – Ch 13 Example 3: Calculate the moles of NaOH present in mL of M NaOH. Given: V= mL molarity = M Unknown: n, mol NaOH Need: M = n V

25 MOLARITY – Ch 13 Example 3: Calculate the moles of NaOH present in mL of M NaOH. Given: V= mL molarity = M Unknown: n, mol NaOH Need: M = n  V

26 MOLARITY – Ch 13 Example 3: Calculate the moles of NaOH present in mL of M NaOH. Given: V= mL molarity = M Unknown: n, mol NaOH Need: M = n  n = M V V

27 MOLARITY – Ch 13 Example 3: Given: V= mL molarity = M Unknown: n, mol NaOH Need: M = n  n = M V V M

28 MOLARITY – Ch 13 Example 3: Given: V= mL molarity = M Unknown: n, mol NaOH Need: M = n  n = M V V mol L

29 MOLARITY – Ch 13 Example 3: Given: V= mL = L molarity = M Unknown: n, mol NaOH Need: M = n  n = M V V mol L

30 MOLARITY – Ch 13 Example 3: Given: V= mL = L molarity = M Unknown: n, mol NaOH Need: M = n  n = M V V mol L L

31 MOLARITY – Ch 13 Example 3: Given: V= mL = L molarity = M Unknown: n, mol NaOH Need: M = n  n = M V V mol L L

32 MOLARITY – Ch 13 Example 3: Given: V= mL = L molarity = M Unknown: n, mol NaOH Need: M = n  n = M V V mol L 1.25 mol L

33 MOLARITY – Ch 13 Example 4: Calculate the volume of 0.50 M HCl that would contain 2.0 mol HCl. YOU TRY IT!

34 MOLARITY – Ch 13 Example 4: Given: n= 2.0 mol HCl molarity = 0.50 M Unknown: V Need: M = n  V = n V M 2.0 mol L 4.0 L 0.50 mol

35 MOLARITY – Ch 13 Example 5: How would you prepare 100 mL of 0.50 M HCl from concentrated 12 M HCl? YOU TRY IT!

36 MOLARITY – Ch 13 Example 5: How would you prepare 100 mL of 0.50 M HCl from concentrated 12 M HCl? Use C 1 V 1 = C 2 V 2

37 MOLARITY – Ch 13 Example 5: How would you prepare 100 mL of 0.50 M HCl from concentrated 12 M HCl? Use C 1 V 1 = C 2 V 2 Given: C 1 = 0.50 M V 1 = 100mL C 2 = 12 M

38 MOLARITY – Ch 13 Example 5: How would you prepare 100 mL of 0.50 M HCl from concentrated 12 M HCl? Use C 1 V 1 = C 2 V 2 Given: C 1 = 0.50 M V 1 = 100mL C 2 = 12 Unknown:

39 MOLARITY – Ch 13 Example 5: How would you prepare 100 mL of 0.50 M HCl from concentrated 12 M HCl? Use C 1 V 1 = C 2 V 2 Given: C 1 = 0.50 M V 1 = 100mL C 2 = 12 Unknown: V 2 =

40 MOLARITY – Ch 13 Example 5: How would you prepare 100 mL of 0.50 M HCl from concentrated 12 M HCl? Use C 1 V 1 = C 2 V 2  C 1 V 1 = V 2 C 2 Given: C 1 = 0.50 M V 1 = 100mL C 2 = 12 Unknown: V 2 =


Download ppt "MOLARITY – Ch 13, p. 412 Quantifies the concentration of a solution. Molarity (M) = mol solute = n = mol volume solution V L Read as “moles solute per."

Similar presentations


Ads by Google