Presentation is loading. Please wait.

Presentation is loading. Please wait.

Review: World War II 1939-1945 1. League of Nations was weak b/c a.had no president b.had no armed forces c.had no money d.had no organization Answer:

Similar presentations


Presentation on theme: "Review: World War II 1939-1945 1. League of Nations was weak b/c a.had no president b.had no armed forces c.had no money d.had no organization Answer:"— Presentation transcript:

1 Review: World War II 1939-1945 1

2 League of Nations was weak b/c a.had no president b.had no armed forces c.had no money d.had no organization Answer: B

3 League of Nations was weak b/c a.had no president b.had no armed forces c.had no money d.had no organization Answer: B

4 The League of Nations did not interfere with Hitlers conquest b/c a.They were afraid of Hitler b.They were friends of Hitler c.They were distracted by war in Africa d.They did not want to start another world war

5 True or False: All countries in Europe successfully adopted democracies After World War Answer: False

6 Weak Democratic Govt in Germany A. Heftklammer Republic B. Filzstift Republic C. Weimer Republic D. Malkreide Republic Answer: C

7 How did the Treaty of Versailles punish Germany? Which is INCORRECT A.Downsize military B. Enslaved Germans C.Give up population, resources, colonies D.Guilt clause: take blame and cost Answer: B

8 What was Germanys solution to hyperinflation, paying for WWI? A. Print more money B. Borrow from banks C. Taking out loans D. All of the Above Answer: A

9 Which is NOT a cause of the Great Depression? A. US Stock market crash B. World War II C. Dust Bowl: farms fail, factories close D. Buying on Margin Answer: B

10 Alliances? 10

11 Father of Fascism A.Benito Mussolini B.Adolf Hitler C.Joseph Stalin D.Winston Churchill Answer: A

12 Fascism in Germany A. Communism B. Nazism C. Democracy D.Nilhism Answer: B

13 Fascists hate A.democracy B.communism C. socialism D. all of the above Answer: D

14 How many political parties are allowed to exist? A.no limit B.4 C. 2 D. 1 Answer: D

15 Govt decisions are made A.consent of the people B.men only C.single leader D.Congress Answer: C

16 What is used to persuade citizens to obey the laws? A.propaganda B.violence C.secret police D.all of the above Answer: D

17 True or False Fascists promoted and believed in racism. Answer: True

18 Who controls businesses, political parties, education, music, art? A.consent of people B.Parliament C.government D. men only Answer: C

19 Yes or No Are there opportunities for freedom of expression, rights, individualism? Answer: No

20 Which would NOT be an example of a totalitarian method of staying in power. A.terror tactics B.secret police C.state-controlled media D.open elections Answer: D

21 Il Duce A.Benito Mussolini B.Adolf Hitler C.Emperor Hirohito D.Dolcho Answer: A

22 Wanted an empire in Africa A.Benito Mussolini B.Adolf Hitler C.Emperor Hirohito D.Franklin D. Roosevelt Answer: A

23 Title of the book Hitler wrote in prison, outlining his beliefs. Means My Struggle A.Zweites Buch B. Mein Kampf C.Steppenwolf D.Erbarmen Answer: B 23

24 Master Race A. Aryans B. Alsatians C. Dobrujan D.Banat Answer: A

25 Groups Hitler believed to be inferior or subhuman A.Jews B.Gypsies C. Slavs D.All the Above Answer: D 25

26 True or False: One of Hitlers rationale for conquering more land: believed Germany was overcrowded. Needed more living space (lebensraum) Answer: True 26

27 Hitlers elite, back-uniformed unit. Murdered Hitlers enemies A. SS B. RA C. TAR D.SUNY Answer: A 27

28 Hitlers secret police A. Abwehr B. Mekur C. Otlag D.Gestapo Answer: D 28

29 Title for Hitler A. Herzog B. Der Fuhrer C. Konig D. Valkyrie Answer: B 29

30 Hatred for Jews A. Anti - Israeli B. Anti - Judaism C. Anti - nihlism D.Anti – semitism Answer: D 30

31 Driving force behind decisions, strategies during WWI in Japan A.Emperor B.Citizens C. Military D. Wealthy Answer: C 31

32 Japan wanted A.Oil B.Natural resources C.Pacific Empire D.All above Answer: D

33 Which would NOT be an example of a totalitarian method of staying in power. A.terror tactics B.secret police C.state-controlled media D.open elections Answer: D

34 Term for giving in to aggressor to keep peace. A. surrender B. isolationism C. appeasement D. bagration Answer: C 34

35 United States involvement in WWII A.Isolationists B.Involved since the beginning of the war C.Boycotted selling goods D.All of the above Answer: A 35

36 Event that encouraged US to declare war, enter WWII 36

37 Name of Hitlers Empire A.First Reich B.Second Reich C.Third Reich D.Fourth Reich Answer: C 37

38 Germany signed a Nonaggression Pact with – to avoid a two front war. A.Poland B. France C.Austria D.Soviet Union Answer: D 38

39 Rapid advance of planes, tanks, troops, air carriers into enemy territory. A. wegtreten B.blitzkrieg C.stillgestadan D. abretren Answer: B

40 Battle of Britain: secret weapon A. Hawker hurricane B. messerschmidt C. missiles D.Radar Answer: D

41 C. The Eastern Front and the Mediterranean Great Britain Strikes Back b. Great Britain has success against Italy and Hitler must send General Erwin Rommel, later known as theDesert Fox to take over command in Northern Africa. 41

42 C. The Eastern Front and the Mediterranean The War in the Balkans While Rommel was in Northern Africa, Hitler was active in the Balkans preparing to attack the Soviet Union. – Bulgaria, Romania, and Hungary joined the Axis powers in 1941. – Yugoslavia and Greece, with pro-British governments, resisted but fell in 11 and 17 days respectively. 42

43 Growing Axis Empire 43

44 Operation Barbarossa: Hitlers failed invasion of A.Soviet Union B.Poland C.France D.Greece Answer: A 44

45 True or False: USA sold arms to any country vital to US defense Answer: TRUE 45

46 In the Atlantic Charter, FDR and Churchill pledged to encourage A.Right for people to choose own govt B.Freedom of the seas C.Right for countries to choose own banking system D.All of the Above Answer: A 46

47 Battle turned the tables of the war on the Pacific, in favor of the Allies A.Battle of Taifun B.Battle of Midway C.Battle of Bodenplatte D.Battle of Bayton Answer: B 47

48 U-boats are A.torpedos B. warships C.submarines D.Landrovers Answer: C 48

49 Battle of the Coral Sea: new kind of naval warfare where ships are miles apart Aircraft carriers hold airplanes which do all the fighting Japan claimed victory in the battle but for the first time, Japan expansion southward was halted 49

50 Strategy to win back Pacific islands from Axis Powers A. Naval landings B. Carrier action C. Air assault D. Island hopping Answer: D 50

51 . 3. The Allies Go on the Offensive After Midway victory, allies felt good and took the offensive in the Pacific under General Douglas Mac Arthur 51

52 Mass slaughter of civilians, esp. Jews A.Holocaust B.Anschluss C.B'richa D.Kapo Answer: A 52

53 Hitlers plan to exterminate Jews A. Final Solution B. Mein Kampf C. Blood Libel D.Chelmno Answer: A

54 Kristalnacht (Night of the Broken Glass) marked A.End of the Holocaust B.Beginning of the Holocaust C.Jewish night of celebration D.German invasion of USSR Answer: B

55 Initially Hitler favored purging Germany from Jews through A.Emigration B.Gas chamber C.Shooting D.Excommunication Answer: A 55

56 Segregated, holding areas where Jews lived til they were transported. A.mitzvah B.napolas C.ghettos D. plaszow Answer: C 56

57 How many Jews were killed? A.100,000 B.1 million C.3 million D.6 million Answer: D

58 Battle where Hitler tried to take over the Soviet Union A.Moscow B.Stalingrad C.St. Petersburg D.Omsk Answer: B

59 Germany lost the Battle of Stalingrad because. A.Winter set in B.Russians surrounded city, trapping Germans C.Supplies were cut off D.All the above Answer: D

60 After the bombing of Pearl Harbor, Japanese Americans were sent to A.Jail B.Japan C.Relocation camps D.Military Answer: C

61 Allied Victory in Europe. Liberated France, Belgium, Luxembourg, Netherlands. A.D-Day B.E- Day C. V- Day D.Ra – Day Answer: A

62 Battle of the – was Germanys unsuccessful attempt to divide the Allied forces and prevent an invasion of Germany. A. Brandenburg B. Berlin C. Bavaria D.Bulge Answer: D

63 How did Hitler die? 63

64 Name of the project to develop the Atomic bomb A.Queens B. Bronx C.Brooklyn D.Manhattan Answer: D 64

65 Which is NOT an atomic bomb. A.Banana Joe B.Fat Man C.Little Boy Answer: A

66 Atomic bomb was NOT dropped on A.Hiroshima B.Nagasaki C.Tokyo D. All of the above Answer: D

67 The Nuremburg Trials and Tokyo War Crime Trials A. B. C. tried Nazis for warcrimes

68 F. Germany: Divided into -- Zones A.1 B. 2 C.3 D.4 Answer: D

69 -- Created to promote world peace, human rights issues A. League of Nations B. United Nations C. European Union D. United States of the World

70 Country carved out of Palestine at end of WWII (Br. mandate) A. Lebanon B. Jordan C. West Bank D.Israel Answer: D 70


Download ppt "Review: World War II 1939-1945 1. League of Nations was weak b/c a.had no president b.had no armed forces c.had no money d.had no organization Answer:"

Similar presentations


Ads by Google