Presentation is loading. Please wait.

Presentation is loading. Please wait.

World War II Jeopardy. Leaders & Ideas European Theater Pacific Theater The Holocaust War Trivia 10 20 30 40 50.

Similar presentations


Presentation on theme: "World War II Jeopardy. Leaders & Ideas European Theater Pacific Theater The Holocaust War Trivia 10 20 30 40 50."— Presentation transcript:

1 World War II Jeopardy

2 Leaders & Ideas European Theater Pacific Theater The Holocaust War Trivia

3 Kristallnacht was an important event in the Holocaust because it was ANSWER: An attack on Jewish homes, business, and synagogues.

4 What was the goal of Hitler’s Final Solution? Answer: It was genocide of people that the Nazis considered inferior.

5 Where were most the Nazi death camps located? Name the most notorious camp. ANSWER: Poland, Auschwitz

6 Which event or condition would be most significant in a war crimes trial? ANSWER:The government allowed the mass murder of civilians.

7 What significant crimes were prosecuted at the Nuremberg Trials? ANSWER: Crimes against humanity (Holocaust) and fighting a war of aggression.

8 Who formed an alliance with Germany, suffered military defeats to the Allies, and was overthrown by the Italian king in 1943? ANSWER: Benito Mussolini

9 Who commanded the Allied forces in Europe, led the D-Day invasion of mainland Europe and helped unite Allied troops? ANSWER: Dwight D. Eisenhower

10 “My good friends, for the second time in our history, a British Prime Minister has returned from Germany bringing peace with honor. I believe it is peace in our time…Go home and get a nice quiet sleep.”---Neville Chamberlain, April 30, 1938 (following his return from the Munich Conference) The quote reveals the belief that what British policy would prevent war? ANSWER: Appeasement of Hitler

11 Whose stand against Hitler was the most significant in mobilizing the Allied powers: Roosevelt, MacArthur, or Churchill ANSWER: Churchill

12 Who agreed with Winston Churchill on the Atlantic Charter and laid the groundwork for the United Nations? ANSWER: Franklin D. Roosevelt

13 Why did Hitler sign a non-aggression treaty with Stalin on the eve of World War II? ANSWER: To allow Germany to invade Poland without Soviet opposition.

14 In 1939, France and Great Britain declared war on Germany as a direct result of… ANSWER: Germany’s invasion of Poland

15 What crucial lesson was learned at the Battle of Britain? ANSWER: That Hitler’s advances could be blocked.

16 What battle marked the final German offensive in the European Theater? ANSWER: Battle of the Bulge

17 Which of the following countries suffered high civilian and military casualties because it was invaded and partially occupied during World War II: Great Britain, the Soviet Union, or Japan? ANSWER: Soviet Union

18 What caused the Japanese emperor to have reduced power after the war? ANSWER: The Allies’ insistence. The new Japanese Constitution gave more power to the elected Prime Minister.

19 “Yesterday, December 7, 1941—a date which will live in infamy…”—from a speech by Franklin D. Roosevelt to Congress. The purpose of President Roosevelt’s speech was … ANSWER: To persuade Congress to declare war against Japan

20 What was the significance of the Battle of Midway? ANSWER: It turned the war in the Pacific against the Japanese.

21 What did the Allies’ strategy of “island hopping” in the Pacific involve? ANSWER: Attacks only on islands that were not well defended but closer to Japan.

22 Where were the atomic bombs dropped? ANSWER: Hiroshima and Nagasaki

23 The German blitzkrieg was a military strategy that depended on what advantage? ANSWER: Surprise and overwhelming force against the enemy

24 What was the significance of the Atlantic Charter both during and after the war? ANSWER: It upheld free trade and choice of government, and it became the plan for postwar peace (UN).

25 Early in World War II, which country did the Allied leaders decided that they had to defeat first? ANSWER: Nazi Germany

26 TRUE or FALSE Civilians support the war effort by rationing, working in war industries, and scrap metal drives. ANSWER: TRUE

27 What was a major factor in the German defeat at the Battle of Stalingrad? (Hint: This defeated Napoleon too!) ANSWER: The long Russian winter


Download ppt "World War II Jeopardy. Leaders & Ideas European Theater Pacific Theater The Holocaust War Trivia 10 20 30 40 50."

Similar presentations


Ads by Google