Presentation is loading. Please wait.

Presentation is loading. Please wait.

Campania pentru Săptămâna Mondială a Alimentaţiei la Sân 1-7 August 2014.

Similar presentations


Presentation on theme: "Campania pentru Săptămâna Mondială a Alimentaţiei la Sân 1-7 August 2014."— Presentation transcript:

1 Campania pentru Săptămâna Mondială a Alimentaţiei la Sân 1-7 August 2014

2 “ALIMENTAŢIA LA SÂN: Un punct al victoriei pentru viaă!” Organizaţia mondială pentru promovarea alimentaţiei la sân are plăcerea să anunţe sloganul „Săptămânii Mondiale a Alimentaţiei la Sân” pentru anul 2014 care este: ALIMENTAŢIA LA SÂN: Un punct al victoriei pentru viaă!

3 „Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului” sunt menite să fie atinse până în anul 2015, anul viitor. Deşi au avut loc progrese, există încă o mulţime de „afaceri neterminate”, cum ar fi: sărăcia, subnutriţia, excesul în greutate şi mortalitatea infantilă. Studiile arată că 1 din 8 oameni merg la culcare flămânzi, un sfert din copiii planetei sunt subnutriţi, excesul în greutate devine tot mai comun, iar în ceea ce priveşte mortalitatea infantilă, deşi aceasta a scăzut cu 40%, aproximativ 7 milioane de copii cu vârstă sub 5 ani mor în fiecare an şi aceasta din cauze ce pot fi prevenite. Rata cea mai crescută în ceea ce priveşte mortalitatea infantilă este datorată mortalităţii neonatale. De asemenea, mortalitatea maternă a scăzut de la 400 la 100.000 născuţi vii în anul 1990, la 210 în anul 2010. Prin promovarea, protejarea şi sprijinirea alimentaţiei la sân puteţi contribui FIECARE la atingerea „Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului”. Alimentaţia naturală la sân şi apoi diversificarea corectă a alimentaţiei sugarului, pot creşte cu 20% ratele de supravieţuire ale copiilor de până la 5 ani. Comitetul ştiinţific al nutriţiei din cadrul Naţiunilor Unite ilustrează modul în care alimentaţia la sân este legată de obiectivele de „Dezvoltare ale Mileniului”. Cum sunt interconectate alimentaţia la sân şi „Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului”? Eradicarea sărăciei extreme i a foametei Asigurarea educaiei primare universale Promovarea egalităii de gen i emanciparea femeilor Reducerea mortalităii infantile Îmbunătăirea sănătăii materne Combaterea HIV / SIDA, a malariei i a altor boli Asigurarea unui mediu durabil Asigurarea unui parteneriat global pentru dezvoltare INTA 1 INTA 2 INTA 3 INTA 4 INTA 5 INTA 6 INTA 7 INTA 8

4 INTA 1 INTA 2 INTA 3 INTA 4 INTA 5 INTA 6 INTA 7 INTA 8 Eradicarea sărăciei extreme i a foametei Alăptarea exclusivă şi continuarea alăptării până la 2 ani, furnizează energie i nutrieni de înaltă calitate i poate ajuta la prevenirea foametei i malnutriiei. Alăptarea la sân este un mod rentabil de alimentare pentru sugari i copiii mici. Acesta este accesibilă pentru toată lumea i nu încarcă bugetele gospodăriilor ca şi hrănirea artificială. Asigurarea educaiei primare universale Alăptarea i alimentaia complementară corespunzătoare sunt fundamentale pentru disponibilitatea de a învăa. Laptele matern şi o alimentaţie complementară de bună calitate reduce semnificativ riscul de oprire a creşterii i îmbunătăete dezvoltarea mentală care la rândul ei stimulează învăarea. Promovarea egalităii de gen i emanciparea femeilor Alimentaţia la sân este marele egalizator, oferind fiecărui copil un start corect în viaă. Cele mai multe diferene în cretere, încep cu alimentele complementare. Odată cu diversificarea alimentaţiei încep să se manifeste diferenţele şi preferinţele alimentare. Alimentaţia la sân este un drept unic al femeii i de aceea acest fapt ar trebui să fie sprijinit de către societate, de exemplu prin legile de protecie ale maternităţii. Reducerea mortalităii infantile Mortalitatea infantilă ar putea fi uor redusă cu aproximativ 13%, numai cu îmbunătăirea practicii de alimentaţie la sân, i cu 6% prin îmbunătăţirea alimentaiei complementare. În plus, aproximativ 50-60% din mortalitatea copiilor de sub 5 ani este secundară malnutriiei, cauzate în mare măsură de o alimentaie complementară necorespunzătoare, în continuarea practicilor de alăptare deficitare. Îmbunătăirea sănătăii materne Alimentaţia la sân este benefică sănătăţii femeii, fiind asociată cu scăderea pierderilor de sânge post- partum, reducerea incidenţei cancerului de sân, cancerului ovarian, endometrial sau osteoporozei. De asemenea creşte intervalul dintre sarcini prin scăderea riscului de sarcini prea apropiate. Combaterea HIV / SIDA, a malariei i a altor boli Alăptarea exclusivă împreună cu terapie antiretrovirală pentru mame şi copii pot reduce transmiterea HIV de la mama la copil, la un nivel foarte scăzut. Asigurarea unui mediu durabil Alăptarea este legată de mai puine deeuri din industria laptelui, deeurile farmaceutice, plastic i deeuri de aluminiu i un consum redus de lemn de foc i de combustibili fosili. Asigurarea unui parteneriat global pentru dezvoltare Dezvoltarea unui parteneriat global pentru dezvoltare Strategia Globală pentru alimentaţia sugarilor i copiilor mici, promovează colaborarea multi-sectorială, i poate construi pe diverse parteneriate de susinere a dezvoltării prin alimentaţia la sân şi programe pentru alimentaţia complementară.

5 TEMA CAMPANIEI Tema afirmă importanţa creşterii şi susţine protecţia, promovarea şi sprijinirea alăptatului în cadrul obiectivelor de dezvoltare ale mileniului. În 1990 în cadrul “Obiectivele de dezvoltare ale mileniului”elaborate de Naţiunile Unite în cadrul campaniei de luptă împotriva sărăciei şi a dezvoltării sănătoase, au fost stabilite 8 obiective globale. Tema campaniei din acest an răspunde ultimei numărători inverse prin afirmarea importanţei în creşterea, protecţia, promovarea şi susţinerea alimentaţiei la sân în cadrul agendei după anul 2015, cu implicarea cât mai multor grupuri de oameni şi de vârste cât mai diferite. 2014 este de asemenea anul Cupei Mondiale de Fotbal! Alimentaţia la sân oferă o bună stare de sănătate şi de nutriţie, ambele importante pentru sport. Aşa că haideţi să marcăm un gol sau două goluri, golul alimentaţiei la sân, pentru viaţă si pentru sport! Protejarea, promovarea şi susţinerea alimentaţiei la sân este un scop vital.

6 Săptămâna mondială a alimentaiei la sân Săptămâna mondială a alimentaiei la sân celebrează în fiecare an, în perioada 1-7 August, în mai mult de 170 de ări, încurajarea alimentaiei la sân i îmbunătăirea sănătăii infantile în lume. Ea comemorează Declaraia Innocenti a OMS i UNICEF, adoptată în august 1990 pentru protejatea, promovarea i încurajarea alimentaiei la sân. Alimentaia la sân este cea mai bună modalitate de a asigura nutrienii necesari nou-născuilor. OMS recomandă alimentaia la sân până la vârsta de 6 luni i continuarea acesteia după diversificarea alimentaiei până la vârsta de 2 ani.

7 Obiectivele campaniei Să ofere informaţii cu privire „Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului”, precum şi modul în care se acestea se raportează la alimentaţia la sân precum şi alimentaţia sugarilor şi copiilor mici. Prezentarea progreselor realizate până în prezent precum şi lacunele cheie ale alimentaţiei la sân, a alimentaţiei sugarilor şi copiilor mici. A atrage atenţia asupra importanţei intensificării acţiunii de protecţie, promovare şi susţinere a alimentaţiei la sân ca o intervenţie cheie în „Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului” şi după 2015. Stimularea interesului tinerilor, de ambele sexe, pentru a vedea semnificaţia alimentaţiei la sân în lumea de azi care este în continuă schimbare.

8 Link-uri : World Breastfeeding Week site Promoting proper feeding for infants and young childrenPromoting proper feeding for infants and young children More on breastfeeding Web: www.waba.org.mywww.waba.org.my

9 Acţiuni - Ce poţi face tu? 1 ) verifică site-ul nostru: http://www.worldbreastfeedingweek.org/ - un centru de oprire pentru informaii cu privire la tema i materiale pe care le putei descărca i folosi. 2 ) Împărtăşirea informaiilor pe „Săptămâna Mondială a Alimentaţiei la Sân”( WBW ) 2014 cu familia, prietenii, colegii, la locurile dvs. de muncă, împreună cu autorităile locale etc. 3 ) Înscrie-te la concursul de fotografie „Săptămâna Mondială a Alimentaţiei la Sân” 2014! Vezi „Săptămâna Mondială a Alimentaţiei la Sân” 2014 pe site-ul pentru Concurs de fotografie: Formularul (http://www.worldbreastfeedingweek.org/ ). Zece fotografii câtigătoare legate de tema din acest an vor fi selectate, iar contribuabilii ale căror fotografii sunt prezentate în dosarele de aciune ale „Săptămânii Mondiale a Alimentaţiei la Sân”, în postere i bannere, vor fi premiaţi cu 100 de dolari pentru fiecare fotografie publicată.

10 Acţiuni - Ce poţi face tu? 4 ) Sărbătorii „Săptămâna Mondială a alimentaţiei la sân” din acest an prin organizarea unui eveniment în localitatea dumneavoastră, sau alăturai-vă unui eveniment „Săptămâna Mondială a alimentaţiei la sân”2014, în zona dumneavoastră. Dacă organizaţi un eveniment, vă rugăm să ne informaţi prin completarea unui angajament pentru eveniment, care va fi notat pe site-ul nostru special, Angajament, hartă pe site-ul WBW 2014. Vezi simplu, formularul de angajament (Gaj) de pe site-ul WBW 2014 ( http://www.worldbreastfeedingweek.org/ )http://www.worldbreastfeedingweek.org/ 5 ) După ce ai organizat evenimentul dumneavoastră, nu uitai să ne trimitei raportul dvs. ( un ghid raport va fi furnizat ) i, în schimb, vă vom trimite un Certificat de recunoatere a eforturilor voastre minunate! Pentru mai multe informaţii contactaţi: Jennifer Mourin, Coordonator Internaional WBW. E-mail : wbw@waba.org.mywbw@waba.org.my Vă mulumim !

11 2014 În acest an, WABA sărbătorete a 22 a aniversare a „Săptămânii Mondiale a alimentaţiei la sân”! Ne-am dori să mulumim tuturor celor care s-au alăturat numărului tot mai mare de oameni din întreaga lume, inclusiv organizaiilor i grupurilor, ONG-urilor, agenţiilor guvernamentale i agenţiilor ONU pentru că au venit împreună pentru a sublinia problemele critice ridicate în timpul desfăurării „Săptămânii Mondiale a alimentaţiei la sân”! (WBW). În fiecare an, milioane de oameni sunt mobilizaţi să ia măsuri pentru a proteja, promova i sprijini Alimentaţia la sân - aa că haidei să meninem momentul de creştere! World Alliance for Breastfeeding Action (WABA), PO Box1200, 10850, Penang, Malaysia.

12 Care este Strategia Globală? OMS i UNICEF împreună au lansat i au dezvoltat „Strategia Globală pentru alimentaia bebeluilor i copiilor” în anul 2002, reafirmând cele 4 inte Innocenti stabilite în 1995 i au adăugat inte suplimentare. Strategia globală, a identificat o nevoie clară pentru practici de alimentaie optimale pentru reducerea malnutriiei i a sărăciei. Este bazată pe o abordare orientată în jurul drepturilor omului i cere dezvoltarea unor politici complete pentru alimentaia bebeluilor i copiilor mici. Oferă sfaturi cu privire la protecia, promovarea i suportul acordat alăptării la sân în primele 6 luni i continuării acesteia până la 2 ani împreună cu o alimentaie diversificată cu începere de la vârsta de 6 luni.

13 De ce i cum trebuie monitorizat nivelul de implementare a strategiei globale În perioada 2004-2005 Reeaua Internaională de aciune pentru alimentaia bebeluilor (IBFAN), unul din partenerii principali ai Alianei Mondiale a Alimentaiei la Sân (WABA), a lansat iniiativa Trenduri la Nivel Mondial în Alimentaia la Sân (WBTi), pentru a urmări, a evalua i monitoriza implementarea strategiei globale. Potrivit Raportului asupra Stării Copiilor în Lume în 2011, din 136,7 milioane noi născui doar 32,6% sunt hrănii prin alăptare în primele 6 luni. Potrivit evaluării WBTi în 40 de ări, majoritatea acestora nu au o politică de alimentaie a copiilor mici eficace i cu un buget adecvat implementării acesteia. Pentru a face posibilă creterea ratelor de alăptare este important de evaluat politicile i programele existente i de a aciona în concordană.

14 Parteneri

15 Concurs foto 2014

16 De ce alimentaţia la sân? Beneficiile alimentaţiei la sân pentru copil: asigură o creştere fizică şi psihică echilibrată. protejează copilul de infecţii microbiene, virotice şi fungice şi reduce severitatea desfăşurării lor. este uşor digerabil. are temperatură optimă. este steril. reduce riscul obezităţii şi al hipercolesterolemiei. previne malnutriţia. reduce riscul morţii subite. reduce riscul alergiei şi al astmului bronşic dacă alăptarea durează cel puţin 4 luni. favorizează dezvoltarea muşchilor feţei, a dentiţiei şi a vorbirii. asigură o dezvoltare cerebrală, cognitivă şi vizuală optimă.

17 De ce alimentaţia la sân? Beneficiile alimentaţei la sân pentru mamă: ajută involuţia uterină rapidă după naştere şi previne hemoragiile post-partum. este protectiv împotriva cancerului de sân şi ovar şi a osteoporozei postmenopauzale. duce la pierderea surplusului de grăsime câştigat în timpul sarcinii şi reduce riscul obezităţii pe termen lung. contraceptiv ( 98%) numai pe perioada alăptării exclusive. scade necesarul de insulină la mamele diabetice. diminuă efectele endometriozei şi ajută la stabilizarea bolii. este mai comodă şi mai puţin obositoare, laptele de mamă nu trebuie preparat, copilul este portabil. are rol în împlinirea feminităţii şi dezvoltarea instinctelor materne. realizează o legătură strânsă cu copilul. economie pentru familie.

18 De ce alimentaţia la sân? Beneficiile pentru societate: economisire de valută consumată pentru achiziţionare de lapte praf scad cheltuielile pentru tratarea bolilor acute şi cronice ale copilului are efect ecologic pozitiv populaţie sănătoasă

19 De ce alimentaţia la sân? Dezavantajele Alimentaţiei Artificiale: îmbolnăviri mai frecvente (infecţioase, boli cronice). alergie la proteinele laptelui de vacă (diareea cronică, scădere în greutate, erupţii alergice). mai greu digerabil. încărcare osmotică mare. obezitate. risc de rahitism sau anemie. creşte riscul diabetului zaharat. nu conţine substanţe biologice. prepararea inadecvată creşte riscul malnutriţiei şi infecţiei. poate produce probleme dentare (datorită tetinei). nu produce schimbări biologice în organismul mamei, nu stimulează afecţiunea. încarcă bugetul familiei.

20 ISTORICUL CAMPANIILOR Campania în anul 2013 Sprijinirea alimentaţiei la sân: relaţie apropiată de mamă subliniind importanţa „ consilierii reciproce, de la persoană la persoană”- Peer Counselling

21 Campania în anul 2012 Înelegerea trecutului- Planificarea viitorului: Celebrarea a 10 ani a Strategiei Globale a OMS/UNICEF pentru alimentaia sugarilor i copiilor mici

22 Campania în anul 2011 Vorbeşte cu mine! Alimentaţia la sân – o experienţă 3D Crearea de reţele, crearea şi creşterea canalelor de comunicare între diferitele sectoare, astfel încât informaţiile privind alăptarea şi feedback-ul pot fi accesate şi îmbunătăţite.

23 Campania în anul 2010 Campania din anul 2010 s-a intitulat: „Cei Zece Paşi pentru alăptarea de succes.” Atragerea atenţiei asupra celor 10 paşi în îmbunătăţirea ratelor de alăptare a nou născuţilor Reînoirea i reimpulsionarea acţiunilor sistemelor de sănătate, a ofertanţilor de îngrijire medicală i a comunităţilor, pentru a face din alăptarea la sân a copiilor alegerea uşoară pentru mame Informarea populaţiei despre riscurile reprezentate de către hrănirea artificială i folosirea înlocuitorilor pentru laptele de sân Informarea despre rolul pe care îl are alăptarea la sân pentru dezvoltarea copiilor şi impactul acestuia asupra sănătăţii pe termen lung, atât a copiilor cât şi a mamelor A permite mamelor să se bucure de deplina susţinere pentru alăptarea cu sân din partea sistemelor de sănătate i dincolo de ele.

24 Campania în anul 2009 În 2009, campania a avut ca titlu „Alimentaţia la Sân, o reacţie vitală de urgenă” Pentru a atrage atenţia asupra rolului vital pe care alimentaţia la sân îl joacă în timpul urgenelor în întreaga lume. Pentru a sublinia nevoia de susţinere activă i ajutor pentru alăptare înainte i în timpul urgenelor. Copiii sunt cel mai vulnerabil grup în timpul urgenţelor i calamităţilor, iar rata mortalităţii în rândul lor poate creşte de la de 2 ori, până la de 70 de ori faă de cea normală în timpul acestora.

25 Campania în anul 2008 În 2008, Campania a avut denumirea „Suport pentru mame: în cursa spre aur câştigă toată lumea”. În 2008, Campania a făcut o puternică referire la jocurile olimpice de vară care s-au organizat în China. Cu această ocazie, campania s-a concentrat asupra importanei i nevoii de a hrăni copiii exclusiv cu lapte de mamă în primele 6 luni de viaă, i de a continua alăptarea în combinaţie cu alimentaţia complementară până la vârsta de doi ani, i chiar i dincolo de ea.

26 Campania în anul 2007 Iniiativa alăptării în prima oră de la natere este considerată un pas vital pentru reducerea mortalităii infantile i în special a mortalităii neonatale precoce. Salvai UN milion de bebelui – începând cu o aciune, o oră de suport i un mesaj: începerea alăptării în prima oră de după natere!

27 Campania în anul 2006 În 2006 putem sărbători succesul. Peste 60 de ţări au legiferate toate dispoziţiile din Codul Internaţional de Marketing pentru înlocuitori de alăptare, care reglementează acest tip de marketing. "Practicile necorespunzătoare de hrănire rămân cea mai mare ameninţare la adresa copilului, de sănătate şi de supravieţuire la nivel global " Declaraţia Innocenti pe copil şi hrănirea copilului, 2005.

28 Campania în anul 2005 Alăptatul i Alimentele de Familie: Iubitoare i Sănătoase - Alimentarea cu alte alimente în timpul alăptării este continuă.

29 Campania în anul 2004 Alăptarea Exclusiv: Gold Standard - “În condiţii de siguranţă, sunet, durabilă.” Bow-ul de Aur este un simbol pentru "Gold Standard", care este ideal alăptării exclusive şi continue. O buclă reprezintă mama şi alta o reprezintă copilul. Nodul simbolizează tatăl familiei şi al societăţii, care le susţine. De asemenea o buclă o reprezintă alimentaia complementară după vârsta de ase luni, iar alta de planificare a naterilor la interval de trei până la cinci ani. Bow-ul de Aur este o iniţiativă comună de sensibilizare de UNICEF şi WABA.

30 Campania în anul 2003 Alăptarea într-o lume a globalizării - pentru Pace şi Justiţie. Alăptarea ilustrează pace şi justiţie. Este modul firesc, universal şi pe cale paşnică de hrănire a copiilor noştri. Într-o lume de multe ori răvăită de nedreptate, violenţă şi război, alăptarea poate fi o santinelă de pace - pace interioară, de pace cu alte persoane şi de pace cu mediul.

31 Campania în anul 2002 În acest an, Săptămâna Mondială a Alăptării urmăreşte să sublinieze necesitatea urgentă de a proteja, de a promova şi susţine sănătatea şi bunăstarea mamelor, prin alăptare. Obiectivele pentru WBW 2002 sunt: Restabilirea alăptării ca o parte integrantă a ciclului de reproducere a femeilor şi de sănătate. Crearea gradului de conştientizare a dreptului femeilor de a obine informaii despre practicile legate de procesul naterii umane şi neinvazive. Promovarea Iniţiativei Globale de Sprijin a Mamei (GIMS) pentru alăptare, ca o modalitate de a consolida sprijinul oferit acestora.

32 Campania în anul 2001 Alăptatul în anii informaiei În Săptămâna Mondială a Alăptării (WBW) 2001, WABA se concentrează cu privire la importanţa comunicării în formarea de cunoştinţe, atitudini, comportamente din jurul alăptării. Suntem, de asemenea, la sărbătoarea aniversării noastre de 10 ani de reţele globale şi strategice de comunicaţii pentru alăptare.

33 Campania în anul 2000 Alimentaia la sân: Este dreptul tău! Femeile şi copiii sunt subiecte ale drepturilor omului, nu obiecte de caritate. Alăptarea este o parte a drepturilor fundamentale ale omului: dreptul la produse alimentare şi de sănătate. Laptele matern este cel mai bun aliment pentru sugari. Acestă hrană şi protecţie a copilului continuă ce nou născutul a primit prin cordonul ombilical. Acesta oferă un aliment nutritiv echilibrat pentru sugari şi acţionează în acelaşi mod ca şi imunizare, reducând ansa de îmbolnăvire.

34 Campania în anul 1999 Alimentaia la sân: Educaia pentru viaă Să încurajeze includerea în toate nivelurile de educaţie formală şi informală a importanei alăptatului Încurajarea integrării experienţei alimentaiei la sân în materiale de dezvoltare a copiilor şi jucării.

35 Campania în anul 1998 Alimentaia la sân: Cea mai bună investiie Sensibilizarea opiniei publice cu privire la valoarea economică a alăptării şi costul ridicat al hrănirii cu biberonul. Furnizarea de date concrete cu privire la avantajele economice ale alăptării pentru relaii publice. Ajută guvernele să aprecieze valoarea integrală economică a alăptării şi recunosc necesitatea de a include sprijin pentru programele de promovare a alăptării, în bugetul naţional de sănătate.

36 Campania în anul 1997 Alăptarea: Calea Naturii Să ne folosim ocazia pentru a lucra cu partenerii noştri din jurul lumii, pentru a restabili cultura alăptării - o cultură care respectă Mama Pământ, apreciază darul umanităţii şi aderă la modul natural al vieţii.

37 Campania în anul 1996 Alăptarea: o responsabilitate comunitară Comunitatea este compusă din oameni apropiai – familie, cartier, companie i ora. Oamenii din jur se alătură în a fi suport pentru mamele care alăptează. Comunitatea ta poate fi vehicol pentru schimbare.

38 Campania în anul 1995 Alăptarea: Abilitarea femeilor

39 Campania în anul 1994 Protejaţi Alăptarea: Efectuarea modului de lucru al Codului Codul Internaional al Marketingului substituenilor de lapte matern

40 Campania în anul 1993 Iniiative la locul de muncă pentru Mame

41 Campania în anul 1992 Iniiativa Spitalul Prieten al Copilului

42 Campania în anul 1991 Naşterea a WABA Ideea de Alianţa Mondială pentru acţiune Alăptarea (WABA) s-a născut în seara zilei din 14 februarie 1991 într-un mic restaurant în centrul oraului New York, după o întâlnire de planificare ONG organizată de UNICEF pentru a urmări Declaraţia Innocenti şi strategii pentru o abordare coordonată a efortului global de a proteja, de a promova şi susţine alăptarea. "Reuniunea februarie, în New York", în conformitate cu Anwar Fazal“ ne-a arătat cât de mult poate face fiecare grup. El a subliniat necesitatea mobilizării populare la o scară la care, până în prezent, nici nu am putut visa".


Download ppt "Campania pentru Săptămâna Mondială a Alimentaţiei la Sân 1-7 August 2014."

Similar presentations


Ads by Google