Presentation is loading. Please wait.

Presentation is loading. Please wait.

Chapter 2 Review – ROCKS 100 200 300 400 500 100 200 300 400 500 100 200 300 400 500 100 200 300 400 500 100 200 300 400 500 Rocks #1Rocks #2Knowledge.

Similar presentations


Presentation on theme: "Chapter 2 Review – ROCKS 100 200 300 400 500 100 200 300 400 500 100 200 300 400 500 100 200 300 400 500 100 200 300 400 500 Rocks #1Rocks #2Knowledge."— Presentation transcript:

1

2 Chapter 2 Review – ROCKS Rocks #1Rocks #2Knowledge #1Knowledge #2Mystery Final Jeopardy

3 Help (1) Save a duplicate of this template. (2) Enter all answers and questions in the normal view. (view/normal) (3) Change the category headings in the normal view (view/normal) (4) View as a slideshow. (5) Use the home red button after each question. ©Norman Herr, 2003

4 Question Answer Rocks # QUESTION: Pull out pumice. Name the major rock group for pumice (sedimentary, metamorphic, igneous). Name the specific category for pumice (foliated, non-foliated, extrusive, intrusive, clastic, chemical, organic). Name the texture (fine-grained or coarse- grained). ANSWER: igneous, extrusive, fine-grained

5 Question Answer Rocks # QUESTION: Pull out gneiss. Name the major rock group for gneiss (sedimentary, metamorphic, igneous). Name the specific category for gneiss (foliated, non-foliated, extrusive, intrusive, clastic, chemical, organic). Name the texture (fine-grained or coarse- grained). ANSWER: metamorphic, foliated, coarse-grained

6 Question Answer Rocks # QUESTION: Pull out granite. Name the major rock group for granite (sedimentary, metamorphic, igneous). Name the specific category for granite (foliated, non-foliated, extrusive, intrusive, clastic, chemical, organic). Name the texture (fine-grained or coarse- grained). ANSWER: igneous, intrusive, coarse-grained

7 Question Answer Rocks # QUESTION: Pull out marble. Name the major rock group for marble (sedimentary, metamorphic, igneous). Name the specific category for marble (foliated, non-foliated, extrusive, intrusive, clastic, chemical, organic). Name the texture (fine-grained or coarse- grained). ANSWER: metamorphic, non-foliated, coarse-grained

8 Question Answer Rocks # QUESTION: Pull out schist. Name the major rock group for schist (sedimentary, metamorphic, igneous). Name the specific category for schist (foliated, non-foliated, extrusive, intrusive, clastic, chemical, organic). Name the texture (fine-grained or coarse- grained). ANSWER: metamorphic, foliated, coarse-grained

9 Question Answer QUESTION: Pull out obsidian. Name the major rock group for obsidian (sedimentary, metamorphic, igneous). Name the specific category for obsidian (foliated, non-foliated, extrusive, intrusive, clastic, chemical, organic). Name the texture (fine-grained or coarse- grained). ANSWER: igneous, extrusive, fine-grained Rocks #

10 Question Answer Rocks # QUESTION: Pull out conglomerate. Name the major rock group for conglomerate (sedimentary, metamorphic, igneous). Name the specific category for conglomerate (foliated, non- foliated, extrusive, intrusive, clastic, chemical, organic). Name the texture (fine-grained or coarse-grained). ANSWER: sedimentary, clastic, coarse-grained

11 Question Answer Rocks # QUESTION: Pull out basalt. Name the major rock group for basalt (sedimentary, metamorphic, igneous). Name the specific category for basalt (foliated, non-foliated, extrusive, intrusive, clastic, chemical, organic). Name the texture (fine-grained or coarse- grained). ANSWER: igneous, extrusive, fine-grained

12 Question Answer Rocks # QUESTION: Pull out sandstone. Name the major rock group for sandstone (sedimentary, metamorphic, igneous). Name the specific category for sandstone (foliated, non-foliated, extrusive, intrusive, clastic, chemical, organic). Name the texture (fine-grained or coarse- grained). ANSWER: sedimentary, clastic, fine-grained

13 Question Answer Rocks # QUESTION: Pull out slate. Name the major rock group for slate (sedimentary, metamorphic, igneous). Name the specific category for slate (foliated, non-foliated, extrusive, intrusive, clastic, chemical, organic). Name the texture (fine-grained or coarse-grained). ANSWER: metamorphic, foliated, fine-grained

14 Question Answer Knowledge # QUESTION: Compare & contrast magma & lava. ANSWER: compare – both come from volcanoes contrast – magma is in the Earth, lava is on the surface of the Earth

15 Question Answer Knowledge # QUESTION: Which rock can be both organic & chemical? ANSWER: limestone

16 Question Answer Knowledge # QUESTION: Define chemical. ANSWER: a sedimentary rock formed when minerals dissolved in a water solution crystallize

17 Question Answer Knowledge # QUESTION: Pull out shale. Name the major rock group for shale (sedimentary, metamorphic, igneous). Name the specific category for shale (foliated, non-foliated, extrusive, intrusive, clastic, chemical, organic). Name the texture (fine-grained or coarse-grained). ANSWER: sedimentary, clastic, fine-grained

18 Question Answer Knowledge # QUESTION: What are the 3 tools / characteristics that geologists use to classify rocks once they have formed? ANSWER: texture, color, & mineral composition

19 Question Answer Knowledge # QUESTION: Define igneous rock. ANSWER: rock formed from the cooling of magma or lava

20 Question Answer Knowledge # QUESTION: Which major group is rock particles bound together with natural cement? ANSWER: sedimentary

21 Question Answer Knowledge # QUESTION: Fill in the blank with one word ONLY. You can find many ___________ in organic rocks. ANSWER: fossils

22 Question Answer Knowledge # QUESTION: Name an igneous, intrusive rock that cooled very slowly. ANSWER: granite or gabbro

23 Question Answer Knowledge # QUESTION: Pull out gabbro. Name the major rock group for gabbro (sedimentary, metamorphic, igneous). Name the specific category for gabbro (foliated, non-foliated, extrusive, intrusive, clastic, chemical, organic). Name the texture (fine-grained or coarse- grained). ANSWER: igneous, intrusive, coarse

24 Question Answer Mystery QUESTION: Define coarse-grained. ANSWER: the grains in a rock are large enough to see

25 Question Answer Mystery QUESTION: Name 2 words that describe the formation of metamorphic rocks. ANSWER: heat, pressure

26 Question Answer Mystery QUESTION: Why does pumice have holes in it? ANSWER: gas bubbles were trapped in the lava as it cooled very fast

27 Question Answer Mystery QUESTION: Fill in the blank with one word ONLY. When we refer to texture we are referring to the ___________ of the rocks. ANSWER: grain

28 Question Answer Mystery QUESTION: List the 5 steps that describe the formation of sedimentary rocks. Give a one- word definition for each. ANSWER: 1. weathering - break 2. erosion – move 3. deposition – drop 4. compaction – compress / squeeze 5. cementation – glue

29 Question Answer FINAL JEOPARDY QUESTION: What is the difference between a limestone that is organic and a limestone that is chemical? ANSWER: organic = limestone made from shells chemical = limestone made from calcite


Download ppt "Chapter 2 Review – ROCKS 100 200 300 400 500 100 200 300 400 500 100 200 300 400 500 100 200 300 400 500 100 200 300 400 500 Rocks #1Rocks #2Knowledge."

Similar presentations


Ads by Google