Presentation is loading. Please wait.

Presentation is loading. Please wait.

Enlightenment Thinkers game. Whose ideas influenced this anyway? Each team needs a whiteboard, marker, and piece of paper towel. On your white board create.

Similar presentations


Presentation on theme: "Enlightenment Thinkers game. Whose ideas influenced this anyway? Each team needs a whiteboard, marker, and piece of paper towel. On your white board create."— Presentation transcript:

1 Enlightenment Thinkers game

2 Whose ideas influenced this anyway? Each team needs a whiteboard, marker, and piece of paper towel. On your white board create a small space for tallying your points. 8 excerpts from famous European and American government documents will be displayed on the screen. For each excerpt identify the ET whose work is most evident as an influence on the famous document AND reasoning to back up your ET claim.

3 #1 We hold these truths to be self-evident, that all men are created equal, that they are endowed by their Creator with certain unalienable Rights, that among these are Life, Liberty and the pursuit of Happiness. ~ Declaration of Independence Answer: Locke

4 #2 In all criminal prosecutions, the accused shall enjoy the right to a speedy and public trial, by an impartial jury of the State and district wherein the crime shall have been committed. ~ U.S. Bill of Rights (Amendment VI) Answer: Beccaria

5 #3 The free communication of ideas and opinions is one of the most precious of the rights of man. Every citizen may thus speak, write, and print with freedom, but shall be responsible for such abuses of this freedom shall be defined by law. ~ Declaration of the Rights of Man and Citizen, 1789 (France) Answer: Voltaire

6 #4 All legislative Powers herein granted shall be vested in a Congress of the United States, which shall consist of a Senate and House of Representatives… The executive Power shall be vested in a President of the United States of America… The judicial power of the United States shall be vested in one supreme Court, and in such inferior Courts as the Congress may from time to time ordain and establish. ~ U.S. Constitution (Articles I, II, III) Answer: Montesquieu

7 #5 Congress shall make no law respecting an establishment of religion, or prohibiting the free exercise thereof. ~ U.S. Bill of Rights (Amendment I) Answer: Voltaire

8 #6 As all persons are held innocent until they have declared guilty, if arrest is considered essential, all harshness not necessary for the securing of the person shall be severely repressed by law. ~Declaration of Rights of Man and Citizen (France) Answer: Beccaria

9 #7 Governments are instituted among Men, deriving their just powers from the consent of the governed… whenever any Form of Government becomes destructive of these ends, it is the Right of the People to alter or abolish it, and to institute a new Government. ~Declaration of Independence Answer: Locke

10 #8 Every Bill which shall have passed the House of Representatives and the Senate, shall, before it becomes a Law, be presented to the President of the United States; if he approve he shall sign it, but if not he shall return it, with his Objections to that House in which it shall have originated, who shall… proceed to reconsider it. If after such Reconsideration two thirds of that House shall agree to pass the bill, it shall be sent… to the other House, by which it shall likewise be reconsidered, and if approved by two thirds of that House, it shall become a Law. ~U.S. Constitution, Article I, Section 7 Answer: Montesquieu


Download ppt "Enlightenment Thinkers game. Whose ideas influenced this anyway? Each team needs a whiteboard, marker, and piece of paper towel. On your white board create."

Similar presentations


Ads by Google