Download presentation

Presentation is loading. Please wait.

Published byBriana Fleming Modified over 8 years ago

1
Find the discount/markup first then find the & new price. 1)$6 shirt 20% off _______ _______ 2)$65 shoes 15% off _______ _______ 3)$80 tickets 40% markup _______ _______ 4)$25 passes 130% markup _______ _______ 5)$4 earrings 5.5% tax _______ _______ 6)$1,250 car 8.75% tax _______ _______ Discount/Markup New Price $1.20 $4.80 $9.75$55.25 $32$112 $32.50 $57.50 $.22$4.22 $109.38$1,359.38

2
Percent of Mark-Up Percent Mark-up Percent Change From $10 to $25 15 10 = 1.5 0 Markup 150% Find the percent of markup for the $10 wholesale shirt the store sells for $25. Change decimal to a percent

3
Percent of Discount A $28 book is on sale for $21. Find the % discount. Percent DiscountPercent Change From $28 to $21 7 28 = 0. 25 Discount Change decimal to %

4
A family purchased a pool table for $825. The sales tax rate was 6%. What was the total cost ? Method 1 Add sales tax to the price: $825 x 6% = tax $825 x 0.06 = $49.50 $825 + $ 49.50 = $874.50 Method 2 Multiply the price by 106% since 6% is added to the cost. $825 x 106% = total cost $825 x 1.06 = $874.50 So, the total cost of the purchase was $874.50.

5
A shirt that was $25 is on sale for 20% off. What is the sale price? Method 1 Subtract the discount from the price: $25 x 20% = discount $25 x.2 = $5.00 discount $25 - $5 = $20.00 Method 2 Multiply the price by 80% since that is what you ARE paying. $25 x 80% = total cost $25 x.8 = $20.00 So, the total cost was $20.00. Discount

6
Skills Check! When you finish turn your paper over and put it in the corner of your desk.

Similar presentations

© 2024 SlidePlayer.com Inc.

All rights reserved.

To make this website work, we log user data and share it with processors. To use this website, you must agree to our Privacy Policy, including cookie policy.

Ads by Google