Download presentation

Published byChester Scott Modified over 9 years ago

1
Bell Work: Tax and Tip! Your bill is $ What is your total after you leave a 20% tip and pay 5% tax? Method 2 Multiply the price by 125% since that is what you ARE paying. $35.50 x 125% = total cost $35.50 x 1.25 = $44.38 Method 1 $35.50 x 20% = $7.10 (tip) $35.50 x 5% = $1.78 (tax) $ $ $1.78 = $44.38 So, the total cost was $44.38.

2
Discounts TAKE OUT A CALCULATOR

3
Discount $31.25 toy discounted 33%

4
**Calculating a Discount**

Discount is calculated by multiplying the retail price of an item by the discount percentage. METHOD 1 Example: Shoes $50 Tax Rate 25% Discount $50 x 0.25 = $12.50 Total after discount $50 – $12.50 = $37.50

5
**Calculating a Discount**

Discount is calculated by multiplying the retail price of an item by percent that you will pay. METHOD 2 Example: Shoes $50 Tax Rate 25% Subtract 25% from 100% since that’s what you are paying. Find 75% of $50. = $37.50 Find total $50 x 75% Multiply $50 x .75 Both methods give you the same answer!

6
Discount A shirt that was $25 is on sale for 20% off. What is the sale price? Method 2 Multiply the price by 80% since that is what you ARE paying. $25 x 80% = total cost $25 x .8 = $20.00 Method 1 Subtract the discount from the price: $25 x 20% = discount $25 x .2 = $5.00 discount $25 - $5 = $20.00 So, the total cost was $20.00.

7
You Try! A radio that was $120 is on sale for 15% off. What is the sale price? Method 2 Multiply the price by 85% since that is what you ARE paying. $120 x 85% = total cost $120 x .85 = $102.00 Method 1 Subtract the discount from the price: $120 x 15% = discount $120 x .15 = $18.00 discount $120 - $18 = $102.00 So, the total cost was $

8
Practice: Discount worksheet

Similar presentations

© 2024 SlidePlayer.com Inc.

All rights reserved.

To make this website work, we log user data and share it with processors. To use this website, you must agree to our Privacy Policy, including cookie policy.

Ads by Google