Download presentation

Presentation is loading. Please wait.

Published byAdela Warner Modified over 7 years ago

1
Percentages (%) % Means out of 100. So 20% is the same as; 20 parts out of 100, or 20p in the £

2
Sometimes we are asked to convert, for example, 18 marks out of 40 into a percentage. To do this we use the following procedure: 18 ÷ 40 = 0.45 Then multiply the answer by 100 = 45% We use this method every time we have to convert one number out of another into a percentage (%).

3
Now try this one: What is 54 out of 80 as a percentage? This is where you first divide 54 by 80 and multiply the answer by 100. 54 ÷ 80 x 100 = = 67.5 %

4
Knowing about percentages (%) is very important in life. How can you work out the discount on purchases or know if you are paying the correct amount of VAT, etc?

5
A question may ask you to work out a percentage of an amount. For example: Work out 15% 0f £25 To do this we use the following technique:- 15 ÷ 100 then multiply the answer by 25 (£3.75) You may know another method…… If it works don’t change !!!!

6
We will now look at % Discounts For a % discount, we need to work out how much the discount is in value and then SUBTRACT it from the original price.

7
Example: A TV has a discount of 25% off the original price of £296. What is the new sale price? Method 1 £296.00 x 25 ÷ 100 = £74.00 £296.00 - £74.00 = £222.00

8
Method 2 This method involves knowing how your calculator operates!!! On my calculator I key in: 296 x 25% – When I press the % button, the calculator reads ‘74’ the discount value. When I press the – button I get ‘222’, the new sale price. Note: I do not need to press the “ = “ College calculator…. 296 – 25 % (NO = sign!!)

9
If you want to save time and effort and have less risk of wrong answers, I STRONGLY suggest you make sure you know how your calculator operates!!!

10
And now % Increases Harry’s pay of £184 is to be increased by 5%. What is his new pay? The method is virtually identical to the above system, the difference being that this time we ADD the new value to the original pay. Method 1 £184.00 x 5 ÷ 100 = £9.20 £184.00 + £9.20 = £193.20

11
Method 2 I k ey in: 184 x 5 % + When the % button is pressed I get 9.2 When the + button is pressed I get 193.2 Again I do not need to press the “ = “ sign College calculators….184 + 5 % Again, no need to press the “ = “ sign

12
Calculating other % increases or VAT on a bill is the same as this, you just change the value 5% to the new % value or the VAT %. I will now show you how to work out 17.5% WITHOUT a calculator on the board. This is often called “Fag Packet” maths since it was originally done by traders on cigarette packets.

13
Inverse % (Working backwards) This is a little more difficult, but providing you remember the rules it becomes a little easier!!

14
A radio on sale at £85 has been discounted by 20%. What was the original price? Rule 1 If the discount was 20%, this means that the sale price is 80% of the original price. (100% - discount % !!!) Rule 2 Work out what 1% of the price is (in this case, divide 85 by 80) then multiply by 100

15
In the above case £85 is 80% So 1% is £85 ÷ 80 = £1.0625 (leave in ALL the decimal places!!) £1.0625 x 100 = £106.25

16
A meal at a restaurant was £30.55 including VAT at 17.5%. What was the cost of the meal BEFORE VAT was added? If the VAT is 17.5% AND it was added on to the original cost: Then the £30.55 is 100% + 17.5% =117.5% So £30.55 ÷ 117.5 = £0.26 £0.26 x 100 = £26.00

Similar presentations

© 2023 SlidePlayer.com Inc.

All rights reserved.

To make this website work, we log user data and share it with processors. To use this website, you must agree to our Privacy Policy, including cookie policy.

Ads by Google