Download presentation

Presentation is loading. Please wait.

Published byKristina Patterson Modified over 3 years ago

1
October 2006 ©RSH Percentages Reverse Percentages

2
October 2006 ©RSH Percentages You know how to use the MULTIPLIER to increase or decrease by a percentage. Percentages You know how to use the MULTIPLIER to increase or decrease by a percentage. Introduction Example Increase £800 by 6% Example Increase £800 by 6% Answer 106% of £800= 1.06 x 800 = £848 Answer 106% of £800= 1.06 x 800 = £848

3
October 2006 ©RSH Percentages Sometimes you will need to find the original amount ! John just had a 5% pay rise, he now gets £21000 p.a. What did he get before the pay rise ? A PC costs £1024 including VAT. What does it cost before VAT is added ? Percentages Sometimes you will need to find the original amount ! John just had a 5% pay rise, he now gets £21000 p.a. What did he get before the pay rise ? A PC costs £1024 including VAT. What does it cost before VAT is added ? Introduction

4
October 2006 ©RSH Percentages To work out the original, divide by the multiplier Percentages To work out the original, divide by the multiplier Notes

5
October 2006 ©RSH Example John just had a 5% pay rise, he now gets £21000 p.a. What did he get before the pay rise ? Example John just had a 5% pay rise, he now gets £21000 p.a. What did he get before the pay rise ? Notes Answer Multiplier is 1.05 (5% pay rise; 100+5 = 105% = 1.05) Original = 21000 1.05 = £20000 Answer Multiplier is 1.05 (5% pay rise; 100+5 = 105% = 1.05) Original = 21000 1.05 = £20000

6
October 2006 ©RSH Example During the last year, my car went down in value by 14%, it’s now worth £11550. What was it worth last year ? Example During the last year, my car went down in value by 14%, it’s now worth £11550. What was it worth last year ? Notes Answer Multiplier is 0.86 (14% reduction; 100-14 = 86% = 0.86) Original = 11550 0.86 = £13430.23 Answer Multiplier is 0.86 (14% reduction; 100-14 = 86% = 0.86) Original = 11550 0.86 = £13430.23

7
October 2006 ©RSH Example Mr. Jones bought a computer for his business for £1225.00, including VAT (currently 17.5%). What was the price before VAT is added ? Example Mr. Jones bought a computer for his business for £1225.00, including VAT (currently 17.5%). What was the price before VAT is added ? Notes Answer Multiplier is 1.175 (17.5% increase; 100+17.5 = 117.5 = 1.175) Original = 1225 1.175 = £1042.55 Answer Multiplier is 1.175 (17.5% increase; 100+17.5 = 117.5 = 1.175) Original = 1225 1.175 = £1042.55 Businesses can claim the VAT back.

8
October 2006 ©RSH Exercise 6696/1.08 = £6200 1)After an increase of 8%, the price of a car is £6696. Find the price of the car before the increase. 2)After a 12% pay rise, Kate’s salary was £28 560. What was her salary before the increase ? 3)Nigel’s car went down in value by 18% last year, it’s now worth £4500. How much was the car worth last year ? 4)A T.V. costs £376 including 17½ % VAT. How much did the T.V. cost before the tax was added ? 28560/1.12 = £25500 4500/0.82 = £5487.80 376/1.175 = £320

Similar presentations

OK

NS1.6 Calculate the percentage of increase and decrease of a quantity.

NS1.6 Calculate the percentage of increase and decrease of a quantity.

© 2018 SlidePlayer.com Inc.

All rights reserved.

To ensure the functioning of the site, we use **cookies**. We share information about your activities on the site with our partners and Google partners: social networks and companies engaged in advertising and web analytics. For more information, see the Privacy Policy and Google Privacy & Terms.
Your consent to our cookies if you continue to use this website.

Ads by Google

Ppt on review of related literature sample Ppt on 60 years of indian parliament today Viewer ppt online Ppt on quality education in the philippines Ppt on information technology project management Ppt on interview skills free download Ppt on fourth and fifth state of matter wikipedia Free download ppt on energy resources Training ppt on personality development Ppt on peak load pricing examples