Download presentation

Presentation is loading. Please wait.

1
**Calculations In Everyday Contexts.**

2
Wage Rises Example 1. A computer operator earning £16152 per annum is given a wage rise of £2400. Calculate : (a) The new annual wage. (b) The new monthly wage. Solution (a) The new annual wage = old wage + pay rise. = = £ per annum. (b) Monthly salary = annual salary 12 months = £ 12 = £1546 per month

3
Example 2. Jane earns £18564 per year. She is given a 7 % pay rise but is still paid weekly. What does Jane earn per week? Solution. Calculate Jane’s pay rise: 7 % of £ = 0.07 x £18 564 = £ New wage = = £ For a weekly wage divide by 52 Weekly wage = 52 = £ per week.

4
Commission Example 1. Sam is paid a basic wage of £450 a month and 3.5% commission on sales he makes. Calculate his total salary in a month when he sold £ worth of goods. Solution. Commission = 3.5% of = x = £1575 Total wage = basic + commission = = £ 2025

5
Example 2. Emily is paid a basic wage of £ 678 per month and 7.5% commission on sales she makes over the value of £ Calculate her total salary in a month when she sells £ worth of goods. Solution. Amount of sales commission is paid on = – = £27 500 Amount of commission = £ x 0.075 = £ Total salary = basic + commission = = £

6
**Overtime & Bonuses. Example 1.**

If John’s normal wage was £8.60 an hour , calculate his wage at : (a) Double time (b) Time and a half. Solution (a) Double time = 2 x normal wage = 2 x 8.60 = £17.20 (b) Time and a half = normal wage plus half as much again. = = £12.90

7
Example 2. Billy is paid £20.40 an hour for a 35 hour week and time and a half for any overtime he does. Calculate his wage in a week when he worked 43 hours . Solution. Normal wage = 20.40 x 35 = £714 Overtime worked = 43 – 35 = 8 hours Overtime pay = = £30.60 Overtime wage = 30.60 x 8 = £244.80 Total wages = = £958.80

8
Hire Purchase. Example 1. I buy a bike on Hire Purchase (H.P) for a deposit of £20 and 12 monthly payments of £14.50.Calculate the total H.P price. Solution. H.P cost = Deposit + Monthly Payments. Monthly Payments = 12 x 14.50 = £174 H.P price = = £194

9
Example 2. A television costs £350 cash price. It can be bought on H.P for a deposit of 10% of the cash price and 2 years of monthly payments of £ Calculate the difference between the cash price and the H.P price. Solution Deposit = 10% of 350 = £35 Monthly payments = 24 x = £420 Total H.P price = = £455 Difference in price = H.P – C.P = = £105

10
Example 3. A car with a cash price of £ can be bought on H.P for a 15% deposit and a monthly payment of £210 for 3 years. Calculate the total H.P costs. Solution. Cost of deposit: 15% of 8500 = £1275 Monthly payments 3 years = 36 months. 210 x 36 = £7560 Total H.P price: £1275 + £7560 = £8 835

11
**Insurance Premiums. Example 1.**

How much would a £ house cost to ensure if the insurance company charges £2.76 per £1000 insured ? Solution. £1000 worth of insurance = £2.76 £ worth of insurance = 2.76 x 240 = £662.40

12
Example 2. How much would a house worth £ with contents valued at £ be to insure if the buildings premium was £2.32 per £1000 and contents premium £1.54 per £1000 ? Solution. House insurance: 2.32 x 185 = £429.20 Contents insurance: 1.54 x 80 = £123.20 Total insurance costs : £ £123.20 = £552.40

Similar presentations

OK

Calculations In Everyday Contexts.. Wage Rises Example 1. (a) The new annual wage. (b) The new monthly wage. Solution (a)The new annual wage = old wage.

Calculations In Everyday Contexts.. Wage Rises Example 1. (a) The new annual wage. (b) The new monthly wage. Solution (a)The new annual wage = old wage.

© 2017 SlidePlayer.com Inc.

All rights reserved.

Ads by Google

Ppt on crash fire tender specifications Download ppt on conservation of resources Ppt on coalition governments Download ppt on ghosts and spirits Ppt on power system stability study File type ppt on cyber crime Ppt on hydro power station Training ppt on msds Ppt on indian textile industries in indonesia Ppt on anti bullying school policies