Download presentation

Presentation is loading. Please wait.

Published byAriel Dauber Modified over 2 years ago

1
M May 100%1.00 1 50%0.50 1/21/2 33 1 / 3 % 0.25 1/41/4 25% 0.33.. 1/31/3 0.20 1/51/5 20% 10%0.10 1 / 10 1%0.01 1 / 100 ÷2 ÷3 ÷4 ÷5 ÷10 ÷100

2
M May non-calculatorcalculator 10% of £7310% of £126.50 25% of £6425% of £134.40 30% of £2490% of £108.90 1% of £2477% of £304 12% of £3168% of £144.50 17% of £32.4021% of £34.40 47% of £7493% of £165.40 9% of £24.378% of £3548 = £ 7.30= £ 12.65 = £ 16= £ 33.60 = £ 7.20= £ 98.01 108.90 - 10.89 = £ 2.47= £ 21.28 3.04 x 7 = 0.12 x 31 = £ 3.72 = 0.68 x 144.5 = £ 98.26 = 0.17 x 32.4 = 5.508 = £ 5.51 = 0.21 x 34.4 = 7.224 = £ 7.22 = 0.47 x 74 = £ 34.78 = 0.08 x 3548 = £ 283.84 = 0.09 x 24.27 = £ 2.18 = 0.21 x 34.4 = 153.822 = £ 153.82

3
M May Interest is 3% p a. Calculate the interest on £450 for (i) 1 year (ii) 4 months Discount at 33 1 / 3 % is offered on items in the Sale. Calculate the (i) discount (ii) sale price on an item priced at £ 56.40 Employees are offered a 8% raise. Jim earns £16 450 pa Calculate the (i) increase (ii) new salary earned Jim after the pay rise. VAT on fuel bills is charged at 5%. Calculate the VAT on a gas bill of £75.60. What is the total bill? VAT at 17 1 / 2 % is charged on items in a clothing warehouse. Calculate the (i) VAT (ii) cost of item at £23.20 excluding VAT.

4
M May Interest is 3% p a. Calculate the interest on £450 for (i) 1 year (ii) 4 months Discount at 33 1 / 3 % is offered on items in the Sale. Calculate the (i) discount (ii) sale price on an item priced at £ 56.40 Interest =3% of £450for 1 year = 3 x 4.50 = £ 13.50 for 12 months Interest = 13.50 3 = £ 4.50 for 4 months Discount =33 1 / 3 % of £56.40 = 56.40 ÷ 3 = £ 18.80 £ 56.40 - 18.80 sale price = £ 37.60 3 12 ÷ 3 = 4

5
M May Employees are offered a 8% raise. Jim earns £16 450 pa Calculate the (i) increase (ii) new salary earned Jim after the pay rise. VAT on fuel bills is charged at 5%. Calculate the VAT on a gas bill of £75.60. What is the total bill? increase = 12% of £ 16 450 for 1 year = 8 x 164.50 = £ 131616 450 1 316 So new salary is £ 17 766 VAT = 5% of £ 75.60 = 7.56 So 5% of £75.60 = £ 3.78 75.60 3.78 So total bill is £ 79.38 10% of £ 75.60

6
M May VAT at 17 1 / 2 % is charged on items in a clothing warehouse. Calculate the (i) VAT (ii) cost of item at £23.20 excluding VAT. VAT = 17 1 / 2 % of £ 23.20 on calculator = 0.175 x 23.20 £ 4.06 without VAT 23.20 VAT = 4.06 So total bill is £ 27.26 2.32 1.16 + 0.58 So VAT = £ 4.06 10 % of £ 23.20 5 % of £ 23.20 2 1 / 2 % of £ 23.20

7
M May To calculate the new balances:Interest is 3.5% p a on £650. After 1 yearBalance = 103.5% 1.035 x 650 After 2 yr=1.035 x 1.035 x 650= 1.035 2 x 650 After 3 yr=1.035 x 1.035 x 1.035 x 650= 1.035 3 x 650 After 4 yr= 1.035 4 x 650 After n years= 1.035 n x 650 = 745.8899504 = 745.89 New bal after 4 years = 745.89 Original balance = 650.00 Compound interest = 95.89

8
M May increases in valuedecreases in value Painting, valued at £2500 in 1999, is now worth £5200. What is the percentage appreciation. New value = Original value = 5200 2500 appreciation =2700 appreciation = 2700 2500 = 1.08 = 108% of original value The painting appreciated in value by 108%

9
M May

Similar presentations

OK

Why?? Percents are all around us! Sales and discounts shopping Sales Tax Income Taxes Tips on restaurant bills Etc… When doing problems with % remember.

Why?? Percents are all around us! Sales and discounts shopping Sales Tax Income Taxes Tips on restaurant bills Etc… When doing problems with % remember.

© 2017 SlidePlayer.com Inc.

All rights reserved.

Ads by Google

Ppt on obesity prevention activities Ppt on rbi reforms definition Ppt on service oriented architecture in healthcare Ppt on high level languages of computer Ppt on related party transactions as per companies act 2013 Ppt on bank lending rates Ppt on limits and derivatives ppt Ppt on fdi in india download Ppt on formal and informal letters Ppt on machine translation pdf