Download presentation

Presentation is loading. Please wait.

Published byParker Fairweather Modified over 3 years ago

1
Inventory Management IE 314: Operations Management KAMAL Lecture 7

2
EXERCISE 12.2 Given: Boreki Enterpise has the following 10 items in inventory. Theodore Boreki asks you to divide these items into ABC classifications. What do you report? ItemDollar Value Annual Usage A2$503,000 B8$124,000 C7$451,500 D1$106,000 E9$201,000 F3$500500 G2$1,500300 H2$20600 J5$101,750 J8$52,500

3
EXERCISE 12.2 Item Dollar Value Annual Usage Annual Usage Cost $ A2$503,000150,000 B8$124,00048,000 C7$451,50067,500 D1$106,00060,000 E9$201,00020,000 F3$500500250,000 G2$1,500300450,000 H2$2060012,000 J5$101,75017,500 J8$52,50012,500 Solution: Item Dollar Value Annual Usage Annual Usage Cost $ G2$1,500300450,000 F3$500500250,000 A2$503,000150,000 C7$451,50067,500 D1$106,00060,000 B8$124,00048,000 E9$201,00020,000 J5$101,75017,500 J8$52,50012,500

4
EXERCISE 12.2 Solution: Item Annual Usage Annual Usage Cost $ % of total value Cumulative Percentage Class G23,000450,00041.84% 65.09% A F34,000250,00023.25%A A21,500150,00013.95% 25.81% B C76,00067,5006.28%B D11,00060,0005.58%B B850048,0004.46% 9.11% C E930020,0001.86%C J560017,5001.63%C J81,75012,5001.16%C 18,6501,075,500

5
EXERCISE 12.9

6
Given:

7
EXERCISE 12.9 Solution: a) EOQ = Q* = √ 2DS/H = 300 units b) Ann. Holding Cost = (Q*/2) H = 3,750 $ c) Ann. Ordering Cost= (D/Q*) S = 3,750 $ d) d = D/ working days per year = 15,000 / 300 = 50 units ROP = d * L = 50 * 2 = 100 units

8
EXERCISE 12.17

9
Given:

10
EXERCISE 12.17 Solution: a) d = 12,000 / 300 = 40 units / day POQ = Q* = 4,472 units b) Avg. Ann. Holding Cost = (Q*/2) H [1 – (d/p)] = 134.16 $ c) Avg. Ann. Ordering Cost= (D/Q*) S = 134.16 $ d) Total cost=Lights cost+Avg. Ann. Holding Cost+Avg. Ann. Order Cost = 12,000 * 1 + 134.16 + 134.16 = 12,268.32 $

11
EXERCISE 12.22

12
Given: The discount options are :

13
EXERCISE 12.22 Solution: Discount OptionsPQ*TC 2,000 < X1.814142.141272.79 2,001 < X < 5,0001.6150001200 5,001 < X < 10,0001.416035.681122.5 10,001 < X1.2516970.561060.66

14
EXERCISE 12.22 Solution: b) Ann. Holding Cost = (Q*/2) H = (16971/2)*(1.8*0.05) = 530.34 $ c) Ann. Ordering Cost= (D/Q*) S = (45000/16971)*200 = 530.32 $ d) Ann. Cost of Silverware itself = 45000*1.25 = 56,250 $ e) Total Ann. Cost = 530.34 + 530.32 + 56,250 = 57,310.66 $

15
HW 12.12 12.13 12.39 12.25

Similar presentations

OK

Inventory Management A Presentation by R.K.Agarwal, Manager (Finance), PFC.

Inventory Management A Presentation by R.K.Agarwal, Manager (Finance), PFC.

© 2018 SlidePlayer.com Inc.

All rights reserved.

To ensure the functioning of the site, we use **cookies**. We share information about your activities on the site with our partners and Google partners: social networks and companies engaged in advertising and web analytics. For more information, see the Privacy Policy and Google Privacy & Terms.
Your consent to our cookies if you continue to use this website.

Ads by Google

Ppt on rf remote control robot Ppt on regional trade agreements in germany Ppt on grease lubrication tools Ppt on english speaking course Ppt on carbon and its compounds model Ppt on networking related topics based Ppt on power generation by speed breaker in roads Ppt on south african culture pictures Ppt on time management Ppt on event handling in javascript what is a number