Presentation is loading. Please wait.

Presentation is loading. Please wait.

Umpire Rules Test (cont.) 29. runner on 2 nd attempts to steal 3 rd. The batter swings and nicks the pitch that is caught by the catcher, then steps backward.

Similar presentations


Presentation on theme: "Umpire Rules Test (cont.) 29. runner on 2 nd attempts to steal 3 rd. The batter swings and nicks the pitch that is caught by the catcher, then steps backward."— Presentation transcript:

1 Umpire Rules Test (cont.) 29. runner on 2 nd attempts to steal 3 rd. The batter swings and nicks the pitch that is caught by the catcher, then steps backward and interferes with the catchers throw to 3 rd. What’s the call? A. foul-ball and R2 must return to 2 nd B. foul-tip, the batter is out and R2 must return to 2 nd.C. foul tip and R2 is awarded 3 rd. Answer: B. foul-tip, the batter is out and R2 must return to 2 nd. MLB 6.06(e) and 2.00 “foul-tip” 30. Runner on second base, one out. The pitcher tries a pick-off, but on one covers the bag. Rather than hold the ball, the pitcher throws to the shortstop, who is minding his own business at his regular fielding position. What is the correct ruling? A. Balk, this is considered throwing to an unoccupied base B. Balk, the pitcher didn’t throw to a BASE in an attempt to retire the runner C. Nothing, this is perfectly legal Answer:C. Nothing, this is perfectly legal MLB – 8.05(d)

2 31. No outs, bases loaded. The 1 st baseman catches a foul fly and falls into the stands. Place R1, R2 and R3. A. leave them at their current base B. all runners advance one base C. all runners advance two bases Answer:B. all runners advance one base MLB – 7.04(c) 32. The pitcher balks attempting to pick-off R1 and throws the ball wild. R1 advances to 3 rd, but missed 2 nd on the way. The defense throws to 2 nd and appeals to you. Is the runner our?A. YesB. No Answer:A. Yes MLB – 5.09(c), 7.04(note) 8.05 (approved ruling) 33. One out, runner on 3 rd. The batter hits a ground ball to the 3 rd baseman who gets R3 in a rundown. During the rundown, the catcher is taking off his mask as the ball is being thrown to him. He stops the ball with the mask, picks it up and tags R3. the batter is not yet at 1 st when this occurs. Place R3 and the batter. A. batter gets 1 st, R3 gets homeB. batter gets 2 nd, R3 gets home C. batter gets 1 st and R3 gets 3 rd Answer:B. batter gets 2 nd, R3 gets home MLB – 7.05(d)

3 34. One out, runner on 1 st. The catcher catches a foul fly and falls into the dugout, then throws to 1 st before the runner can return. What is the call? A. R1 is out B. R1 is allowed to return to 1 st C. R1 is not out and is awarded 2 nd. Answer:C. R1 is not out and is awarded 2 nd. MLB – 7.04(c) 35. A pinch hitter bats for the catcher in the 5 th spot in the batting order and remains in the game to play 3 rd base. The 3 rd baseman batted 9 th. A substitute enters the came to catch. In what spot does the original pinch hitter bat?A. 9 th B. 5 th C. neitherD. 3 rd Answer:B. 5 th MLB who is responsible for notifying the umpire of a substitution? A. the incoming playerB. the player being removed C. the manager or his substitute if he is ejected Answer: C. the manager or his substitute if he is ejected MLB – 3.06

4 37. At the pre-game conference before the start of the game, the opposing managers cannot agree on a ground rule. Who then decides how the ground rule shall be played. A. the umpire-in-chiefB. the highest ranking league officer that is present C. they toss a coin in the air Answer:A. the umpire-in-chief MLB – runner on 3 rd, the batter fouls a pitch which strikes the umpire on the chest protector and rebounds into the air where it is caught by the pitcher before the ball touches the ground. R3 crosses home base and the pitcher throws to the 3 rd baseman who tags 3 rd base before R3 can return. What do you do? A. the batter is not out and R3 is returned to 3 rd B. the batter is out and R3 is out C. the batter is not out and the run scored by R3 counts Answer: A. the batter is not out and R3 is returned to 3 rd. MLB – 5.09(g) casebook ruling and 5.09((e)

5 39. the batter doubles but misses 1 st base. “Time” is called. After the ball is put back into play, the pitcher balks when he attempts to make an appeal at 1 st base. What is the call? A. R2 is awarded 3 rd base but may still be called out on appeal if the defense does it properly. B. the ball is not immediately made dead as a result of the “balk” call. The umpires are waiting to see if the defense will complete the appeal. C. R2 is awarded 3 rd base and the defense has lost their rights to appeal on the missed 1 st base Answer:C. R2 is awarded 3 rd base and the defense has lost their rights to appeal on the missed 1 st base MLB – 7.10(d) 40. The batter is legally in the box with one foot completely in the box and the other foot on the line of the box.A. TrueB. False Answer:A. True MLB – 6.03 approved ruling 41. Full count and no outs. A pitched ball bounced and passes through the strike zone, the batter takes the pitch. What is the call? A. no pitch B. strike 3, the batter is out C. ball 4, the batter is awarded 1 st base. Answer:C. ball 4, the batter is awarded 1 st base. MLB – 2.00 “Ball”

6 42. No one on base and no outs. The batter hits a grounder to short. The throw from F6 is high and F3 throws his glove and knocks the ball down. The BR stops on first and F3 gets the ball. What is the call? A. the BR will remain at 1 st baseB. the BR is awarded 2 nd base C. the BR is awarded 3 rd base Answer:B. the BR is awarded 2 nd base MLB (e) 43. Is it legal to have 4 outfielders and only 3 infielders besides the pitcher and catcher?A. YesB. No Answer:A. Yes MLB – 4.03(c) 44. Bases loaded, two outs. The batter hits a ground ball to F5’s left. R2 stops and gets in a run-down and is tagged out after R3 touches home plate. Does R3’s run count.A. YesB. No Answer:B. No MLB – 2.00 “Force Play”, 4.09(a2), 7.08(e)

7 45. No runners, 2 outs. The batter bunts towards 3 rd base, and dashes off to 1 st. Because it’s going to be a close play, the BR decides to slide into the bag head first. He reaches first safely, but after touching the bag with his hands, his momentum carries him past the base, and he ends up lying in fair territory, eight feet behind 1 st base. The 1 st baseman doesn’t hesitate, and tags the BR immediately before he even had a chance to get up. What is the correct call? A. the BR is safeB. the BR is out for sliding head first C. the BR is out because he is in fair territory D. the BR is out because he is off the bag. Answer:A. the BR is safe MLB – 7.08(c) and 7.10(c) 46. No outs, runner on 1 st. R1 is stealing 2 nd when the batter bunts the ball to the 3 rd baseman. R1 is past 2 nd when the 3 rd baseman’s throw to 1 st goes into the stands. Place R1 and R2(BR). A. BR gets 1 st and R1 gets 3 rd.B. BR gets 2 nd and R1 gets 3 rd C. Br gets 2 nd and R1 gets home Answer:B. BR gets 2 nd and R1 gets 3 rd MLB – 7.05(g) approved ruling

8 47. No outs, runner on 2 nd, the 3-2 pitch is called ball four and gets by the catcher and rolls toward the 1 st base dugout. As the catcher attempts to retrieve the ball, he inadvertently knocks the ball into the dugout. Place R2 and BR. A. BR gets 1 st and R2 gets homeB. BR gets 1 st and R2 gets 3 rd C. BR gets 2 nd and R2 gets home Answer:C. BR gets 2 nd and R2 gets home MLB – 7.05(g)(h) approved ruling 48. Batter hit a grounder to short. The shortstop throws high and the 1 st baseman throws his glove and hit the ball. Place the BR. A. BR is awarded 1 st B. BR is awarded 3 rd C. BR is awarded 2 nd Answer:C. BR is awarded 2 nd MLB – 7.05(e)

9 49. No outs, runner on 2 nd. Grounder to short. The shortstop throws the ball into the stands attempting to pick the BR off 1 st after he had made a wide turn. R2 was past 3 rd at the time of the throw. Place R2 and BR. A. BR gets 2 nd and R2 gets homeB. BR gets 3 rd and R2 gets home C. BR gets 2 nd and R2 gets 3 rd Answer:B. BR gets 3 rd and R2 gets home MLB – 7.05(g) approved ruling 50. In the top of the 1 st inning, the visitors have a 6-0 lead when the visiting pitcher is due to bat. The manager wants to save his starting pitcher, so he decides to pinch-hit for him. Is this legal?A. YesB. No Answer:B. No MLB – 3.05(a) 51. In the bottom of the 5 th inning a pinch-hitter bats for the pitcher. In the top of the 6 th, a new pitcher is warming up on the mound while the manager is running to the umpire to tell him that he wanted someone different fro the pitcher now warming-up. Since the wrong pitcher has not delivered a pitch to the batter, may that pitcher b removed for another?A. YesB. No Answer:B. No MLB – 3.08(a)

10 52. runner on 3 rd, the batter swings and misses on the third strike and the ball hits the batter. The runner on 3 rd crosses home plate when the ball bounces away from the catcher. What do you do? A. the batter is out and R3 scores B. the batter is not out and R3 returns to 3 rd C. the batter is out and R3 is returned to 3 rd Answer:C. the batter is out and R3 is returned to 3 rd. MLB – 6.05(f), 6.08(b) approved ruling 53. Batter doubles but misses 1 st base. “Time” is called. After the ball is put in play, the pitcher steps back off the rubber preparing to throw to first to make the appeal, R2 takes off for 3 rd on a steal. Instead of throwing to first, the pitcher throws to 3 rd attempting to retire R2, but R2 beats the throw. Can the defense now properly appeal at first base?A. YesB. No Answer:B. No MLB – 7.10(d) see the next play 54. Two outs, runners on 2 nd and 3 rd. Batter triples, apparently scoring both R3 and R2. The defense appeals that R2 missed third and you agree, calling him out. How many runs do you allow?A. 1B. 2C. none Answer:A. 1 MLB – 7.12


Download ppt "Umpire Rules Test (cont.) 29. runner on 2 nd attempts to steal 3 rd. The batter swings and nicks the pitch that is caught by the catcher, then steps backward."

Similar presentations


Ads by Google