Presentation is loading. Please wait.

Presentation is loading. Please wait.

Holt Algebra 1 2-2 Solving Equations by Multiplying or Dividing 2-2 Solving Equations by Multiplying or Dividing Holt Algebra 1 Warm Up Warm Up Lesson.

Similar presentations


Presentation on theme: "Holt Algebra 1 2-2 Solving Equations by Multiplying or Dividing 2-2 Solving Equations by Multiplying or Dividing Holt Algebra 1 Warm Up Warm Up Lesson."— Presentation transcript:

1 Holt Algebra Solving Equations by Multiplying or Dividing 2-2 Solving Equations by Multiplying or Dividing Holt Algebra 1 Warm Up Warm Up Lesson Presentation Lesson Presentation Lesson Quiz Lesson Quiz

2 Holt Algebra Solving Equations by Multiplying or Dividing Warm Up Evaluate each expression. 1. (–7)(2.8) ÷ 6 3. (–9)(–9)

3 Holt Algebra Solving Equations by Multiplying or Dividing Solve one-step equations in one variable by using multiplication or division. Objective

4 Holt Algebra Solving Equations by Multiplying or Dividing Inverse Operations OperationInverse Operation MultiplicationDivision Multiplication Solving an equation that contains multiplication or division is similar to solving an equation that contains addition or subtraction. Use inverse operations to undo the operations on the variable.

5 Holt Algebra Solving Equations by Multiplying or Dividing Solve the equation. Example 1A: Solving Equations by Using Multiplication Since j is divided by 3, multiply both sides by 3 to undo the division. –24 = j –8 To check your solution, substitute –24 for j in the original equation. –8 = j 3 –8 –24 3 Check –8 = j 3

6 Holt Algebra Solving Equations by Multiplying or Dividing Solve the equation. Example 1B: Solving Equations by Using Multiplication Since n is divided by 6, multiply both sides by 6 to undo the division. n = To check your solution, substitute 16.8 for n in the original equation. = 2.8 n Check = 2.8 n 6

7 Holt Algebra Solving Equations by Multiplying or Dividing Solve the equation. Check your answer. Check It Out! Example 1a Since p is divided by 5, multiply both sides by 5 to undo the division. p = To check your solution, substitute 50 for p in the original equation. = 10 p Check = 10 p 5

8 Holt Algebra Solving Equations by Multiplying or Dividing Solve the equation. Check your answer. Check It Out! Example 1b Since y is divided by 3, multiply both sides by 3 to undo the division. –39 = y –13 To check your solution, substitute –39 for y in the original equation. –13 = y 3 –13 –39 3 y Check –13 = 3

9 Holt Algebra Solving Equations by Multiplying or Dividing Solve the equation. Check your answer. Check It Out! Example 1c Since c is divided by 8, multiply both sides by 8 to undo the division. c = 56 7 To check your solution, substitute 56 for c in the original equation. = 7 c Check = 7 c 8

10 Holt Algebra Solving Equations by Multiplying or Dividing Solve the equation. Check your answer. Example 2A: Solving Equations by Using Division Since y is multiplied by 9, divide both sides by 9 to undo the multiplication. y = To check your solution, substitute 12 for y in the original equation. 9y = 108 9(12) 108 Check 9y = 108

11 Holt Algebra Solving Equations by Multiplying or Dividing Solve the equation. Check your answer. Example 2B: Solving Equations by Using Division Since v is multiplied by –6, divide both sides by –6 to undo the multiplication. 0.8 = v –4.8 To check your solution, substitute 0.8 for v in the original equation. –4.8 = –6v –4.8 –6(0.8) Check –4.8 = –6v

12 Holt Algebra Solving Equations by Multiplying or Dividing Solve the equation. Check your answer. Check It Out! Example 2a Since c is multiplied by 4, divide both sides by 4 to undo the multiplication. 4 = c 16 To check your solution, substitute 4 for c in the original equation. 16 = 4c 16 4(4) Check 16 = 4c

13 Holt Algebra Solving Equations by Multiplying or Dividing Solve the equation. Check your answer. Check It Out! Example 2b Since y is multiplied by 0.5, divide both sides by 0.5 to undo the multiplication. y = –20 –10 To check your solution, substitute –20 for y in the original equation. 0.5y = –10 0.5(–20) –10 Check 0.5y = –10

14 Holt Algebra Solving Equations by Multiplying or Dividing Solve the equation. Check your answer. Check It Out! Example 2c Since k is multiplied by 15, divide both sides by 15 to undo the multiplication. k = 5 75 To check your solution, substitute 5 for k in the original equation. 15k = 75 15(5) 75 Check 15k = 75

15 Holt Algebra Solving Equations by Multiplying or Dividing Remember that dividing is the same as multiplying by the reciprocal. When solving equations, you will sometimes find it easier to multiply by a reciprocal instead of dividing. This is often true when an equation contains fractions.

16 Holt Algebra Solving Equations by Multiplying or Dividing Solve the equation. Example 3A: Solving Equations That Contain Fractions w = To check your solution, substitute24 for w in the original equation. w = Check w = The reciprocal of is. Since w is multiplied by, multiply both sides by

17 Holt Algebra Solving Equations by Multiplying or Dividing Solve the equation. Example 3B: Solving Equations That Contain Fractions = z 3 16 To check your solution, substitute for z in the original equation. 3 2 = z The reciprocal of is 8. Since z is multiplied by, multiply both sides by Check = z

18 Holt Algebra Solving Equations by Multiplying or Dividing Solve the equation. Check your answer. Check It Out! Example 3a – = b 1 4 To check your solution, substitute – for b in the original equation The reciprocal of is 5. Since b is multiplied by, multiply both sides by = b 5 4 – 5 4 Check 1 1 –

19 Holt Algebra Solving Equations by Multiplying or Dividing Check It Out! Example 3b j = 1 Solve the equation. = 4j4j is the same as j j 6 The reciprocal of is. Since j is multiplied by, multiply both sides by

20 Holt Algebra Solving Equations by Multiplying or Dividing Check It Out! Example 3b Continued To check your solution, substitute 1 for j in the original equation. Check 2 3 4j4j 6 = Solve the equation. = 4j4j 6 2 3

21 Holt Algebra Solving Equations by Multiplying or Dividing w = To check your solution, substitute 712 for w in the original equation. w = Check w = The reciprocal of is 6. Since w is multiplied by, multiply both sides by Solve the equation. Check It Out! Example 3c 102

22 Holt Algebra Solving Equations by Multiplying or Dividing Example 4: Application Write an equation to represent the relationship. Ciro puts of the money he earns from mowing lawns into a college education fund. This year Ciro added $285 to his college education fund. Write and solve an equation to find how much money Ciro earned mowing lawns this year. 1 4 one-fourth times earnings equals college fund m = $1140 Substitute 285 for c. Since m is divided by 4, multiply both sides by 4 to undo the division. Ciro earned $1140 mowing lawns.

23 Holt Algebra Solving Equations by Multiplying or Dividing Check it Out! Example 4 Write an equation to represent the relationship. The distance in miles from the airport that a plane should begin descending, divided by 3, equals the plane's height above the ground in thousands of feet. A plane began descending 45 miles from the airport. Use the equation to find how high the plane was flying when the descent began. Distance divided by 3 equals height in thousands of feet 15 = h Substitute 45 for d. The plane was flying at 15,000 ft when the descent began.

24 Holt Algebra Solving Equations by Multiplying or Dividing WORDS Addition Property of Equality You can add the same number to both sides of an equation, and the statement will still be true. NUMBERS 3 = = = 5 ALGEBRA a = b a + c = b + c Properties of Equality

25 Holt Algebra Solving Equations by Multiplying or Dividing WORDS Subtraction Property of Equality You can subtract the same number from both sides of an equation, and the statement will still be true. NUMBERS 7 = 7 7 – 5 = 7 – 5 2 = 2 ALGEBRA a = b a – c = b – c Properties of Equality

26 Holt Algebra Solving Equations by Multiplying or Dividing WORDS Multiplication Property of Equality You can multiply both sides of an equation by the same number, and the statement will still be true. NUMBERS 6 = 6 6(3) = 6(3) 18 = 18 ALGEBRA a = b ac = bc Properties of Equality

27 Holt Algebra Solving Equations by Multiplying or Dividing Properties of Equality Division Property of Equality You can divide both sides of an equation by the same nonzero number, and the statement will still be true. WORDS a = b (c 0) 8 = 8 2 = 2 ALGEBRA NUMBERS = a c a c =

28 Holt Algebra Solving Equations by Multiplying or Dividing Lesson Quiz: Part 1 Solve each equation y = = 9q –14 40

29 Holt Algebra Solving Equations by Multiplying or Dividing Lesson Quiz: Part 2 7. A person's weight on Venus is about his or her weight on Earth. Write and solve an equation to find how much a person weighs on Earth if he or she weighs 108 pounds on Venus. 9 10


Download ppt "Holt Algebra 1 2-2 Solving Equations by Multiplying or Dividing 2-2 Solving Equations by Multiplying or Dividing Holt Algebra 1 Warm Up Warm Up Lesson."

Similar presentations


Ads by Google