Presentation is loading. Please wait.

Presentation is loading. Please wait.

Inverse Operations OperationInverse Operation MultiplicationDivision Multiplication Solving an equation that contains multiplication or division is similar.

Similar presentations


Presentation on theme: "Inverse Operations OperationInverse Operation MultiplicationDivision Multiplication Solving an equation that contains multiplication or division is similar."— Presentation transcript:

1 Inverse Operations OperationInverse Operation MultiplicationDivision Multiplication Solving an equation that contains multiplication or division is similar to solving an equation that contains addition or subtraction. Use inverse operations to undo the operations on the variable.

2 Solve the equation. Since j is divided by 3, multiply both sides by 3 to undo the division. –24 = j –8 To check your solution, substitute –24 for j in the original equation. –8 = j 3 –8 –24 3 Check –8 = j 3

3 Solve the equation. Since n is divided by 6, multiply both sides by 6 to undo the division. n = To check your solution, substitute 16.8 for n in the original equation. = 2.8 n Check = 2.8 n 6

4 Solve the equation. Check your answer. Whiteboards = 10 p 5

5 Solve the equation. Check your answer. Whiteboards –13 = y 3

6 Solve the equation. Check your answer. Whiteboards = 7 c 8

7 Solve the equation. Check your answer. Since y is multiplied by 9, divide both sides by 9 to undo the multiplication. y = To check your solution, substitute 12 for y in the original equation. 9y = 108 9(12) 108 Check 9y = 108

8 Solve the equation. Check your answer. Since v is multiplied by –6, divide both sides by –6 to undo the multiplication. 0.8 = v –4.8 To check your solution, substitute 0.8 for v in the original equation. –4.8 = –6v –4.8 –6(0.8) Check –4.8 = –6v

9 Solve the equation. Check your answer. Whiteboards 16 = 4c

10 Solve the equation. Check your answer. Whiteboards 0.5y = –10

11 Solve the equation. Check your answer. Whiteboards 15k = 75

12 Remember that dividing is the same as multiplying by the reciprocal. When solving equations, you will sometimes find it easier to multiply by a reciprocal instead of dividing. This is often true when an equation contains fractions.

13 Solve the equation. w =  24  20 To check your solution, substitute  24 for w in the original equation. w =  Check w =  The reciprocal of is. Since w is multiplied by, multiply both sides by  20

14 Solve the equation. = z 3 16 To check your solution, substitute for z in the original equation. 3 2 = z The reciprocal of is 8. Since z is multiplied by, multiply both sides by Check = z

15 Solve the equation. Check your answer. Whiteboards – = b

16 Whiteboards Solve the equation. = 4j4j 6 2 3

17 w = Solve the equation. Whiteboards

18 The distance in miles from the airport that a plane should begin descending, divided by 3, equals the plane's height above the ground in thousands of feet. A plane began descending 45 miles from the airport. Use the equation to find how high the plane was flying when the descent began. The plane was flying at 15,000 ft when the descent began.


Download ppt "Inverse Operations OperationInverse Operation MultiplicationDivision Multiplication Solving an equation that contains multiplication or division is similar."

Similar presentations


Ads by Google