Presentation is loading. Please wait.

Presentation is loading. Please wait.

Holt Algebra 1 2-Ext Solving Absolute-Value Equations 2-Ext Solving Absolute-Value Equations Holt Algebra 1 Lesson Presentation Lesson Presentation.

Similar presentations


Presentation on theme: "Holt Algebra 1 2-Ext Solving Absolute-Value Equations 2-Ext Solving Absolute-Value Equations Holt Algebra 1 Lesson Presentation Lesson Presentation."— Presentation transcript:

1 Holt Algebra 1 2-Ext Solving Absolute-Value Equations 2-Ext Solving Absolute-Value Equations Holt Algebra 1 Lesson Presentation Lesson Presentation

2 Holt Algebra 1 2-Ext Solving Absolute-Value Equations Solve equations in one variable that contain absolute-value expressions. Objective

3 Holt Algebra 1 2-Ext Solving Absolute-Value Equations The absolute-value of a number is that numbers distance from zero on a number line. For example, |–5| = units Both 5 and –5 are a distance of 5 units from 0, so both 5 and –5 have an absolute value of 5. To write this using algebra, you would write |x| = 5. This equation asks, What values of x have an absolute value of 5? The solutions are 5 and –5. Notice this equation has two solutions.

4 Holt Algebra 1 2-Ext Solving Absolute-Value Equations

5 Holt Algebra 1 2-Ext Solving Absolute-Value Equations To solve absolute-value equations, perform inverse operations to isolate the absolute- value expression on one side of the equation. Then you must consider two cases.

6 Holt Algebra 1 2-Ext Solving Absolute-Value Equations Example 1A: Solving Absolute-Value Equations Solve each equation. Check your answer. |x| = 12 Case 1 x = 12 Case 2 x = –12 The solutions are 12 and –12. Think: What numbers are 12 units from 0? Rewrite the equation as two cases. Check |x| = 12 |12| |x| = 12 |12| 12 12

7 Holt Algebra 1 2-Ext Solving Absolute-Value Equations Example 1B: Solving Absolute-Value Equations 3|x + 7| = 24 |x + 7| = 8 The solutions are 1 and –15. Case 1 x + 7 = 8 Case 2 x + 7 = –8 – 7 –7– 7 x = 1 x = –15 Since |x + 7| is multiplied by 3, divide both sides by 3 to undo the multiplication. Think: What numbers are 8 units from 0? Rewrite the equations as two cases. Since 7 is added to x subtract 7 from both sides of each equation.

8 Holt Algebra 1 2-Ext Solving Absolute-Value Equations Example 1B Continued 3|x + 7| = 24 The solutions are 1 and –15. Check 3|x + 7| = 24 3|8| |1 + 7| 24 3(8) 24 3|15 + 7| |8| 24 3(8) 24

9 Holt Algebra 1 2-Ext Solving Absolute-Value Equations Solve each equation. Check your answer. Check It Out! Example 1a |x| – 3 = |x| = 7 Case 1 x = 7 Case 2 –x = 7 –1(–x) = –1(7) x = –7 x = 7 The solutions are 7 and –7. Since 3 is subtracted from |x|, add 3 to both sides. Think: what numbers are 7 units from 0? Rewrite the case 2 equation by multiplying by – 1 to change the minus x to a positive..

10 Holt Algebra 1 2-Ext Solving Absolute-Value Equations Check |x| 3 = |7| | 7| Solve the equation. Check your answer. Check It Out! Example 1a Continued |x| 3 = 4 The solutions are 7 and 7.

11 Holt Algebra 1 2-Ext Solving Absolute-Value Equations Solve the equation. Check your answer. Check It Out! Example 1b |x 2| = 8 Think: what numbers are 8 units from 0? +2 Case 1 x 2 = 8 x = x = 6 Case 2 x 2 = 8 Rewrite the equations as two cases. Since 2 is subtracted from x add 2 to both sides of each equation. The solutions are 10 and 6.

12 Holt Algebra 1 2-Ext Solving Absolute-Value Equations Solve the equation. Check your answer. Check It Out! Example 1b Continued |x 2| = 8 The solutions are 10 and 6. Check |x 2| = | 8 |10 2| 8 8 | 6 + (2)|

13 Holt Algebra 1 2-Ext Solving Absolute-Value Equations Not all absolute-value equations have two solutions. If the absolute-value expression equals 0, there is one solution. If an equation states that an absolute-value is negative, there are no solutions.

14 Holt Algebra 1 2-Ext Solving Absolute-Value Equations Example 2A: Special Cases of Absolute-Value Equations Solve the equation. Check your answer. 8 = |x + 2| = |x +2| 0 = x = x Since 8 is subtracted from |x + 2|, add 8 to both sides to undo the subtraction. There is only one case. Since 2 is added to x, subtract 2 from both sides to undo the addition.

15 Holt Algebra 1 2-Ext Solving Absolute-Value Equations Example 2A Continued Solve the equation. Check your answer. 8 = |x +2| |2 + 2| 8 8 |0| To check your solution, substitute 2 for x in your original equation. Solution is x = 2 Check 8 =|x + 2| 8

16 Holt Algebra 1 2-Ext Solving Absolute-Value Equations Example 2B: Special Cases of Absolute-Value Equations Solve the equation. Check your answer. 3 + |x + 4| = 0 3 |x + 4| = 3 Since 3 is added to |x + 4|, subtract 3 from both sides to undo the addition. Absolute values cannot be negative. This equation has no solution.

17 Holt Algebra 1 2-Ext Solving Absolute-Value Equations Remember! Absolute value must be nonnegative because it represents distance.

18 Holt Algebra 1 2-Ext Solving Absolute-Value Equations Check It Out! Example 2a Solve the equation. Check your answer. 2 |2x 5| = 7 2 |2x 5| = 5 Since 2 is added to |2x 5|, subtract 2 from both sides to undo the addition. Absolute values cannot be negative. |2x 5| = 5 This equation has no solution. Since |2x 5| is multiplied by a negative 1, divide both sides by negative 1.

19 Holt Algebra 1 2-Ext Solving Absolute-Value Equations Check It Out! Example 2b Solve the equation. Check your answer. 6 + |x 4| = 6 +6 |x 4| = 0 x 4 = x = 4 Since 6 is subtracted from |x 4|, add 6 to both sides to undo the subtraction. There is only one case. Since 4 is subtracted from x, add 4 to both sides to undo the addition.

20 Holt Algebra 1 2-Ext Solving Absolute-Value Equations Solve the equation. Check your answer. Check It Out! Example 2b Continued 6 + |x 4| = |4 4| 6 6 +|0| |x 4| = 6 The solution is x = 4. To check your solution, substitute 4 for x in your original equation.


Download ppt "Holt Algebra 1 2-Ext Solving Absolute-Value Equations 2-Ext Solving Absolute-Value Equations Holt Algebra 1 Lesson Presentation Lesson Presentation."

Similar presentations


Ads by Google