Presentation is loading. Please wait.

Presentation is loading. Please wait.

Pasewark & Pasewark Microsoft Office Word: Basics 1 INTRODUCTION Lesson 1 – Microsoft Word Word Basics.

Similar presentations


Presentation on theme: "Pasewark & Pasewark Microsoft Office Word: Basics 1 INTRODUCTION Lesson 1 – Microsoft Word Word Basics."— Presentation transcript:

1 Pasewark & Pasewark Microsoft Office Word: Basics 1 INTRODUCTION Lesson 1 – Microsoft Word Word Basics

2 Word – Lesson 1 Microsoft Office Word: Introduction to Basics Pasewark & Pasewark 2 Objectives Create a new document. Identify the parts of the opening screen. Understand the five ways to view your document on the screen. Enter text. Navigate through a document. Save a document

3 Word – Lesson 1 Microsoft Office Word: Introduction to Basics Pasewark & Pasewark 3 Objectives (cont.) Locate and open an existing document. Magnify and reduce the document using Zoom view. Use Full Screen view. Preview a document. Change the page orientation of a document. Print a document.

4 Word – Lesson 1 Microsoft Office Word: Introduction to Basics Pasewark & Pasewark 4 Terms Used in This Lesson Full Screen view Landscape Orientation Normal view Portrait orientation Print Preview Task pane Word processing Word wrap Zoom view

5 Word – Lesson 1 Microsoft Office Word: Introduction to Basics Pasewark & Pasewark 5 Introduction to Word Processing Word processing is the use of computer software to enter and edit text. You can create and edit documents such as letters and reports. Microsoft Word is a user-friendly software that enables the user to enter and edit text, It can be used for something as simple as a letter or complex as a newsletter. These documents can be used in your school, career, personal and business activities.

6 Word – Lesson 1 Microsoft Office Word: Introduction to Basics Pasewark & Pasewark 6 Quick Quiz What is the basic definition of word processing? Answer: The use of computer software to enter and edit text.

7 Word – Lesson 1 Microsoft Office Word: Introduction to Basics Pasewark & Pasewark 7 Starting Word Click on the Start button on the taskbar. Choose All Programs on the Start menu and then Microsoft Word from the submenu. Can also be used through shortcut on the desktop in order to make launching easier.

8 Word – Lesson 1 Microsoft Office Word: Introduction to Basics Pasewark & Pasewark 8 Quick Quiz Word is started from the ___________ screen of Windows. Answer: Desktop

9 Word – Lesson 1 Microsoft Office Word: Introduction to Basics Pasewark & Pasewark 9 Quick Quiz What is the sequence of events that must occur to open Word from the Start menu? Answer: Click Start on the Taskbar. Choose Programs and click Microsoft Office Word 2003.

10 Word – Lesson 1 Microsoft Office Word: Introduction to Basics Pasewark & Pasewark 10 Identifying Parts of the Opening Screen Standard toolbar Formatting toolbar Ruler Insertion point View buttons Task pane

11 Word – Lesson 1 Microsoft Office Word: Introduction to Basics Pasewark & Pasewark 11 Quick Quiz The __________ toolbar contains button for changing character and paragraph formatting. Answer: Formatting

12 Word – Lesson 1 Microsoft Office Word: Introduction to Basics Pasewark & Pasewark 12 Quick Quiz When will the mouse pointer look like an I- beam? Answer: When it is placed in the text area of a window.

13 Word – Lesson 1 Microsoft Office Word: Introduction to Basics Pasewark & Pasewark 13 Using Document Views There are five ways to view a document in Word. They are as follows: Normal, Web Layout, Print Layout, Outline, and Reading views.

14 Word – Lesson 1 Microsoft Office Word: Introduction to Basics Pasewark & Pasewark 14 Normal View Is the simplified layout of the page so you can quickly key, edit and format text. Headers and footers, page boundaries, and backgrounds are not displayed.

15 Word – Lesson 1 Microsoft Office Word: Introduction to Basics Pasewark & Pasewark 15 Web Layout View Simulated the way a document will look when it is viewed as a Web page. Text and graphics appear the way they would in a Web browser, and backgrounds are visible.

16 Word – Lesson 1 Microsoft Office Word: Introduction to Basics Pasewark & Pasewark 16 Print Layout View Shows how a document will look when it is printed. You can work with headers and footers, margins, columns, and drawing objects, which are all displayed.

17 Word – Lesson 1 Microsoft Office Word: Introduction to Basics Pasewark & Pasewark 17 Outline View Displays headings and text in outline form so you can see the structure of your document and reorganize easily. Headers and footers,, page boundaries, graphics and backgrounds do not appear.

18 Word – Lesson 1 Microsoft Office Word: Introduction to Basics Pasewark & Pasewark 18 Reading Layout View Shows text on the screen in a form that is easy to read. All toolbars are hidden except the Reading Layout and Reviewing toolbars.

19 Word – Lesson 1 Microsoft Office Word: Introduction to Basics Pasewark & Pasewark 19 Switching between views To switching between views, open the View menu and choose the view you want, or click one of the view button at the bottom left of the document window.

20 Word – Lesson 1 Microsoft Office Word: Introduction to Basics Pasewark & Pasewark 20 Quick Quiz What are the five ways to view a document on the screen? Answer: Normal, Web Layout, Print Layout, Outline, and Reading views.

21 Word – Lesson 1 Microsoft Office Word: Introduction to Basics Pasewark & Pasewark 21 Quick Quiz __________ view will not display headers, footers, page boundaries, or backgrounds. Answer: Normal views.

22 Word – Lesson 1 Microsoft Office Word: Introduction to Basics Pasewark & Pasewark 22 Text Entry and Word Wrap Text is entered at the insertion point, which will continue to move to the right as you key. The status bar will change as you key to show you current position on the line. Word will automatically wrap text so that, when you reach the right margin, it moves to the word on the next line.

23 Word – Lesson 1 Microsoft Office Word: Introduction to Basics Pasewark & Pasewark 23 Quick Quiz What is word wrap, and why do you think it is an important feature? Answer: Word wrap is a feature that will automatically move a word to the next line when the right margin has been reached. It is a time- saving devise that also makes your document more professional looking in that there are no split words at the end of a line.

24 Word – Lesson 1 Microsoft Office Word: Introduction to Basics Pasewark & Pasewark 24 Quick Quiz How many times should the Enter button be pressed to insert a blank line? Answer: Twice.

25 Word – Lesson 1 Microsoft Office Word: Introduction to Basics Pasewark & Pasewark 25 Navigating Through A Document In order to correct errors, insert new text, or change existing text, you must know how to relocate the insertion point in a document. You can move an two ways: using the mouse or the keyboard commands. In short documents, it is easier to move with the mouse. Longer documents, it is faster to use the keyboard to move the insertion point.

26 Word – Lesson 1 Microsoft Office Word: Introduction to Basics Pasewark & Pasewark 26 Navigating Through A Document

27 Word – Lesson 1 Microsoft Office Word: Introduction to Basics Pasewark & Pasewark 27 Quick Quiz Which method is recommended to relocate the insertion point within a short document? Answer: It is recommended that the mouse be used.

28 Word – Lesson 1 Microsoft Office Word: Introduction to Basics Pasewark & Pasewark 28 Quick Quiz Why is it important to be able to move around within a document? Answer: The user needs to be able to correct errors and insert, change, or delete text.

29 Word – Lesson 1 Microsoft Office Word: Introduction to Basics Pasewark & Pasewark 29 Saving A Document When you save a file for the first time, open the File menu and choose Save As or click on the Save button on the toolbar. The Save As dialog box appears. This is where you name your file and choose where to save it.

30 Word – Lesson 1 Microsoft Office Word: Introduction to Basics Pasewark & Pasewark 30 Saving A Document The next time you save changes to your document, simply choose Save. Word automatically overwrites the previous version.

31 Word – Lesson 1 Microsoft Office Word: Introduction to Basics Pasewark & Pasewark 31 Creating Folders Folders are an easy way to organize files. To create a folder within your current folder, click on the Create New Folder button on the Save As dialog box. A New Folder dialog box appears. Give the folder a name. After you click OK, Word automatically opens the new folder.

32 Word – Lesson 1 Microsoft Office Word: Introduction to Basics Pasewark & Pasewark 32 Creating Folders Step-by-Step Open the File menu and choose Save As. The Save As dialog box appears. Click the down arrow at the right of the Save in box to display the available disk drives. Choose the Common Drive. Choose Bowser, choose your class period. Click the Create New Folder button.

33 Word – Lesson 1 Microsoft Office Word: Introduction to Basics Pasewark & Pasewark 33 Creating Folders Step-by-Step In the Name box, key your name. Click OK. In the File name box, select the name of file if necessary. Key Time Plan followed by your initials. Click Save. Open the File menu and choose Close to close the document.

34 Word – Lesson 1 Microsoft Office Word: Introduction to Basics Pasewark & Pasewark 34 Quick Quiz True or False? When you choose Save to save a document, Word creates a new location for the file. Answer: False. Word simply overwrites the existing document.

35 Word – Lesson 1 Microsoft Office Word: Introduction to Basics Pasewark & Pasewark 35 Quick Quiz What steps do you need to take in order to create a new folder within your current folder? Answer: Click the Create New Folder button in the Save As dialog box. A New Folder dialog box will appear in which you give the folder a name and click OK.

36 Word – Lesson 1 Microsoft Office Word: Introduction to Basics Pasewark & Pasewark 36 Locating and Opening an Existing Document You can find documents by using one of the following methods – With Word on the screen, open the File menu and choose Open. Clicking the Open button on the Standard toolbar or using the task pane can also be used to open a document.

37 Word – Lesson 1 Microsoft Office Word: Introduction to Basics Pasewark & Pasewark 37 Step-By-Step 1. With Word on the screen, open the File menu and choose Open. The Open dialog box appears. 2. Click the down arrow to the right of the Look in box to display the available disk drives. 3. Select the drive and/or folder in which you save the file Time Plan. 4. Click to select the file. Click Open.

38 Word – Lesson 1 Microsoft Office Word: Introduction to Basics Pasewark & Pasewark 38 Zoom & Full screen view Zoom view allows you to magnify and reduce your document on the screen. Full screen removes the toolbars, rulers, and scrollbars from the screen. This gives the user a fuller view of the document. It leaves only the document and the Close Full Screen button on the screen. The toolbars, rulers, and scrollbars are removed.

39 Word – Lesson 1 Microsoft Office Word: Introduction to Basics Pasewark & Pasewark 39 Zoom & Full Screen view Step by Step Open the View menu and choose Zoom. The Zoom dialog box appears. In the Zoom to section, click to select 200%. Click OK. Click the arrow on the Zoom box. Click 50%. Open the View menu and choose Full Screen. The document changes to Full Screen View. Close Full Screen.

40 Word – Lesson 1 Microsoft Office Word: Introduction to Basics Pasewark & Pasewark 40 Quick Quiz To access the Zoom dialog box, open the _______ menu. Answer: View.

41 Word – Lesson 1 Microsoft Office Word: Introduction to Basics Pasewark & Pasewark 41 Quick Quiz True or False? The higher the magnification, the smaller the document. Answer: False. The document will be larger.

42 Word – Lesson 1 Microsoft Office Word: Introduction to Basics Pasewark & Pasewark 42 Quick Quiz Why would you use Full Screen view? Answer: To view the entire document rather than just parts of it.

43 Word – Lesson 1 Microsoft Office Word: Introduction to Basics Pasewark & Pasewark 43 Quick Quiz What parts of the screen are hidden when using Full Screen view. Answer: Toolbars, rulers, and scrollbars.

44 Word – Lesson 1 Microsoft Office Word: Introduction to Basics Pasewark & Pasewark 44 Previewing Your Document Print Preview command enables you to look at the document as it appears when printed. You can print your document, view one page or multiple pages of your document, control the percentage of zoom, display the ruler, shrink text to fit a page, show the full screen, close Print Preview, and use Help.

45 Word – Lesson 1 Microsoft Office Word: Introduction to Basics Pasewark & Pasewark 45 Previewing Your Document You can access the Print Preview command by: – Opening the File menu and choosing Print Preview; – Click the Print Preview button on the Standard toolbar.

46 Word – Lesson 1 Microsoft Office Word: Introduction to Basics Pasewark & Pasewark 46 Selecting Page Orientation Word allows you to choose one of two ways to display text on a page. Portrait orientationare longer than they are wider (this is the default). Landscapewider than they are longer.

47 Word – Lesson 1 Microsoft Office Word: Introduction to Basics Pasewark & Pasewark 47 Step by Step Open the File menu and choose Print Preview. Notice the page orientation of the document is portrait. Click the Close button on the toolbar to return to the Normal view screen.

48 Word – Lesson 1 Microsoft Office Word: Introduction to Basics Pasewark & Pasewark 48 Quick Quiz What are the two ways to access the Print Preview command? Answer: False. Word simply overwrites the existing document.

49 Word – Lesson 1 Microsoft Office Word: Introduction to Basics Pasewark & Pasewark 49 Summary Word is a word processing program that can be used to create documents such as letters, memos, forms, and even Web pages. The key elements of the Normal view screen are the Standard and Formatting toolbars, rulers, insertion point, view buttons, status bar and task pane.

50 Word – Lesson 1 Microsoft Office Word: Introduction to Basics Pasewark & Pasewark 50 Summary (cont.) You can view the document screen in Normal view, Web layout view, Print Layout view, Outline view, and Reading Layout view. When text is entered, the word wrap feature automatically wraps words around to the next line if they will not fit on the current line.

51 Word – Lesson 1 Microsoft Office Word: Introduction to Basics Pasewark & Pasewark 51 Summary (cont.) When corrections or additions need to be made, the insertion point can be placed anywhere within a document using the keyboard or mouse. When you save a document for the first time, the Save As dialog box appears. This is where you name your file and choose where to save it.

52 Word – Lesson 1 Microsoft Office Word: Introduction to Basics Pasewark & Pasewark 52 Summary (cont.) You can locate and open an existing document through the Open dialog box. Zoom view allows you to magnify or reduce your document on the screen. Full Screen view makes it easier to view a document on the screen by removing the toolbars, rulers, and scroll bars.

53 Word – Lesson 1 Microsoft Office Word: Introduction to Basics Pasewark & Pasewark 53 Summary (cont.) The Print Preview command allows you to see a document as it will appear when printed. You can use the Page Setup dialog box to change the page orientation to portrait orientation or landscape orientation. You can print a document by choosing the Print command from the File menu or by clicking the Print button on the Standard toolbar.


Download ppt "Pasewark & Pasewark Microsoft Office Word: Basics 1 INTRODUCTION Lesson 1 – Microsoft Word Word Basics."

Similar presentations


Ads by Google