Download presentation

Presentation is loading. Please wait.

Published byStephany Easlick Modified over 4 years ago

1
Percent of change can be applied to sales tax and discounts. Sales tax is a tax that is added to the cost of an item. Is sales tax an example of a percent of increase or a percent of decrease? Sales tax is an example of a percent of increase. Discount is the amount by which the regular price of an item is reduced. Is discount an example of a percent of increase or a percent of decrease? Discount is an example of a percent of decrease.

2
Software costs $39.50. Sales tax is 6.5%. Find the total price of the item. The tax is 6.5% of the cost of the software. Change 6.5% to a decimal (move decimal 2 places left) =.065 6.5% of $39.50 =.065 ($39.50) = $2.5675 Round $2.5675 to $2.57 (tax). Add this amount (tax) to the original price $39.50 + $2.57 = $42.07 The total price is $42.07. FIND THE AMOUNT AFTER SALES TAX

3
P. 121 #6 dress: $22.50; sales tax 7.5% The tax is 7.5% of the cost of the software. Change 7.5% to a decimal (move decimal 2 places left) =.075 7.5% of $22.50 =.075 ($22.50) = $1.6875 Round $1.6875 to $1.69 (tax). Add this amount (tax) to the original price $22.50 + $1.69 = $24.19 The total price is $24.19.

4
p.163 #10. A pair of jeans is on sale for 25% off. The cost of the jeans is $45. Find the discounted price of the jeans. The discount is 25% off the original price. Step 1: 25% of 45 =.25 (45) = $11.25 (amount of discount) Step 2: Subtract $11.25 from the original price. $45 - $11.25 = $33.75 (discounted price) The cost of the jeans after the discount is $33.75. FIND THE AMOUNT AFTER A DISCOUNT

5
Sales Paper Activity Choose an item and find the discount price Choose an item and find the discount price

6
FINDING THE FINAL PRICE # 43. A lamp is $120. It is on sale for 20% off and there is a 6% sales tax on the lamp. Find the final price of the lamp. Step 1: Find the discounted price..20 (120) = $24 Step 2: Subtract the discount amount from the price of lamp $120 – $24 = $96 Step 3: Find the amount of the sales tax..06 (96) = 5.76 (amount of sales tax) Step 4: Find the final price (amount after sales tax is included. $96 + $5.76 = $101.76 The final price of the lamp is $101.76.

Similar presentations

OK

7 th Grade Math Ms. Richardson. Before, we answered all types of percent questions using proportions. However, when you are finding the percent of.

7 th Grade Math Ms. Richardson. Before, we answered all types of percent questions using proportions. However, when you are finding the percent of.

© 2018 SlidePlayer.com Inc.

All rights reserved.

To ensure the functioning of the site, we use **cookies**. We share information about your activities on the site with our partners and Google partners: social networks and companies engaged in advertising and web analytics. For more information, see the Privacy Policy and Google Privacy & Terms.
Your consent to our cookies if you continue to use this website.

Ads by Google

Ppt on 4g lte Ppt on instrument landing system suppliers Appt only chicago Ppt on david copperfield by charles dickens Ppt on dc motor working Ppt on event handling in javascript what is a number Ppt on properties of material Animated ppt on magnetism projects Ppt on speed control of dc motor using pwm Ppt on maternal health community