Download presentation

Presentation is loading. Please wait.

1
**Word Problems: Discount or Markup**

Percentages

2
**Remember the set up. First find discount. % off means to subtract.**

A bread machine regularly selling for $22.85 is advertised at 25% off. Find the sale price. Remember the set up. First find discount. % off means to subtract. Cost - discount

3
**Remember the set up. First find discount. % off means to subtract.**

The regular price of a suit is $55. It is on sale at 24% off. Find the sale price. Remember the set up. First find discount. % off means to subtract. Cost - discount

4
**This is a Mark Up ADD it back to the cost.**

A department store purchases a coat for $75. To make a profit, the price is increased by 133%. What is the new price of the coat? This is a Mark Up ADD it back to the cost. First find mark up. Mark up means to add back to. Cost + Mark up

5
**Mark ups are like taxes, they are ADDED back to the cost.**

A store buys sweaters for $13 each and marks them up by 41% for retail sale. What is the retail price of each sweater? Mark ups are like taxes, they are ADDED back to the cost. First find the mark up. Mark up means to add back to. Cost + Mark up

6
**You can also work the problem this way.**

41% = 0.41 ($13)(0.41) = $5.33 $13 + $5.33 = $18.33 Change the % to a decimal. Multiply the amount times the decimal form. Now Add for and INCREASE or Subtract for a DECREASE.

7
You try it!! A store purchases a suit for $90. To make a profit, the price of the suit is increased by 87% What is the new price of the suit? Change the % to a decimal. Multiply the amount times the decimal form. Now Add for and INCREASE or Subtract for a DECREASE. 87% = 0.87 ($90)(0.87) = $78.30 $90 + $78.30 = $168.30

8
**Change the % to a decimal. Multiply the amount times the decimal form.**

A store buys blouses for $16 and marks them up by 52% for retail sale. What is the retail price of each blouse? Change the % to a decimal. Multiply the amount times the decimal form. Now Add for and INCREASE or Subtract for a DECREASE. 52% = 0.52 ($16)(0.52) = $8.32 $16 + $8.32 = $24.32

Similar presentations

OK

Markup and Discount NS 1.4 Calculate given percentages of quantities and solve problems involving discounts at sales, interest earned, and tips. Objective:-Students.

Markup and Discount NS 1.4 Calculate given percentages of quantities and solve problems involving discounts at sales, interest earned, and tips. Objective:-Students.

© 2017 SlidePlayer.com Inc.

All rights reserved.

Ads by Google

Ppt on delegates in c sharp Ppt on the art of war author Ppt on personality development in hindi Ppt on conservation and management of soil Ppt on duty roster maker Ppt on polynomials of 911 Ppt on areas of polygons Ppt on omission of articles in english Ppt on social networking sites facebook Ppt on health effects of air pollution in delhi