Presentation is loading. Please wait.

Presentation is loading. Please wait.

Welcome to Interactive Chalkboard Mathematics: Applications and Concepts, Course 3 Interactive Chalkboard Copyright © by The McGraw-Hill Companies, Inc.

Similar presentations


Presentation on theme: "Welcome to Interactive Chalkboard Mathematics: Applications and Concepts, Course 3 Interactive Chalkboard Copyright © by The McGraw-Hill Companies, Inc."— Presentation transcript:

1

2 Welcome to Interactive Chalkboard Mathematics: Applications and Concepts, Course 3 Interactive Chalkboard Copyright © by The McGraw-Hill Companies, Inc. Developed by FSCreations, Inc., Cincinnati, Ohio Send all inquiries to: GLENCOE DIVISION Glencoe/McGraw-Hill 8787 Orion Place Columbus, Ohio 43240

3 Splash Screen

4 Contents Lesson 1-1A Plan for Problem Solving Lesson 1-2Variables, Expressions, and Properties Lesson 1-3Integers and Absolute Value Lesson 1-4Adding Integers Lesson 1-5Subtracting Integers Lesson 1-6Multiplying and Dividing Integers Lesson 1-7Writing Expressions and Equations Lesson 1-8Solving Addition and Subtraction Equations Lesson 1-9Solving Multiplication and Division Equations

5 Lesson 2 Contents Example 1Evaluate a Numerical Expression Example 2Evaluate Algebraic Expressions Example 3Evaluate Algebraic Expressions Example 4Identify Properties Example 5Find a Counterexample

6 Example 2-1a Evaluate Divide inside parentheses first. Multiply next. Add and subtract in order from left to right. Answer: 4

7 Example 2-1b Evaluate Answer: 2

8 Example 2-2a Replace r with 6 and s with 3. Do all multiplications first. Add and subtract in order from left to right. Answer: 20 Evaluate the expression

9 Example 2-2b Answer: 24 Evaluate the expression

10 Example 2-3a The fraction bar is a grouping symbol. Evaluate the expressions in the numerator and denominator separately before dividing. Replace q with 5 and r with 6. Do all multiplications first. Subtract in the denominator. Then divide. Answer: 2 Evaluate the expression

11 Example 2-3b Answer: 2 Evaluate the expression

12 Example 2-4a Name the property shown by Multiplying by 1 does not change the number. Answer: This is the Multiplicative Identity.

13 Example 2-4b Name the property shown by the statement Answer: Commutative Property of Multiplication

14 Example 2-5a State whether the following conjecture is true or false. If false, provide a counterexample. The sum of an odd number and an even number is always odd. Answer: This conjecture is true.

15 Example 2-5b State whether the following conjecture is true or false. If false, provide a counterexample. Division of whole numbers is associative. Answer: false;

16 End of Lesson 2


Download ppt "Welcome to Interactive Chalkboard Mathematics: Applications and Concepts, Course 3 Interactive Chalkboard Copyright © by The McGraw-Hill Companies, Inc."

Similar presentations


Ads by Google