Presentation is loading. Please wait.

Presentation is loading. Please wait.

Welcome to Interactive Chalkboard Pre-Algebra Interactive Chalkboard Copyright © by The McGraw-Hill Companies, Inc. Send all inquiries to: GLENCOE DIVISION.

Similar presentations


Presentation on theme: "Welcome to Interactive Chalkboard Pre-Algebra Interactive Chalkboard Copyright © by The McGraw-Hill Companies, Inc. Send all inquiries to: GLENCOE DIVISION."— Presentation transcript:

1

2 Welcome to Interactive Chalkboard Pre-Algebra Interactive Chalkboard Copyright © by The McGraw-Hill Companies, Inc. Send all inquiries to: GLENCOE DIVISION Glencoe/McGraw-Hill 8787 Orion Place Columbus, Ohio 43240

3 Splash Screen

4 Lesson 1 Contents Example 1Write Integers for Real-World Situations Example 2Compare Two Integers Example 3Order Integers Example 4Expressions with Absolute Value Example 5Algebraic Expressions with Absolute Value

5 Example 1-1a Write an integer for each situation. a.32 feet under ground b.8 weeks after birth c.a loss of 6 pounds Answer: The integer is –32. Answer: The integer is +8. Answer: The integer is –6.

6 Example 1-1b Write an integer for each situation. a.a loss of 12 yards b.15 feet above sea level c.the temperature decreased 4 degrees Answer: The integer is –12. Answer: The integer is +15. Answer: The integer is –4.

7 Example 1-2a Use the integers graphed on the number line below. Write two inequalities involving 7 and –4. Answer:Since 7 is to the right of –4, write. Since –4 is to the left of 7, write.

8 Example 1-2b Use the integers graphed on the number line below. Replace the with, or = in –2 3 to make a true sentence. Answer:–2 is less since it lies to the left of 3. So write –2 < 3.

9 Example 1-2c Use the integers graphed on the number line below. a.Write two inequalities involving –4 and 1. b.Replace the with, or = in 6 –7 to make a true sentence. Answer:

10 Example 1-3a Weather The high temperatures for the first seven days of January were –8°, 10°, 2°, –3°, –11°, 0°, and 1°. Order the temperatures from least to greatest. Graph each integer on a number line. Write the numbers as they appear from left to right. Answer:The temperatures –11°, –8°, –3°, 0°, 1°, 2°, 10° are in order from least to greatest.

11 Example 1-3b Football The yards gained during the first six plays of the football game were 5, –3, 12, –9, 6, and –1. Order the yards from least to greatest. Answer:The yards –9, –3, –1, 5, 6, and 12 are in order from least to greatest.

12 Example 1-4a The graph of 5 is 5 units from 0. Answer: 5 Evaluate.

13 Example 1-4b Evaluate. Simplify. The absolute value of –1 is 1. The absolute value of –8 is 8. Answer: 9

14 Example 1-4c Simplify. The absolute value of –4 is 4. The absolute value of 6 is 6. Answer: 2 Evaluate.

15 Example 1-4d Evaluate each expression. a. b. c. Answer: 9 Answer: 5 Answer: –2

16 Example 1-5a Algebra Evaluate if. The absolute value of –2 is 2. Simplify. Answer: –6 Replace x with –2.

17 Example 1-5b Algebra Evaluateif. Answer: –4

18 End of Lesson 1


Download ppt "Welcome to Interactive Chalkboard Pre-Algebra Interactive Chalkboard Copyright © by The McGraw-Hill Companies, Inc. Send all inquiries to: GLENCOE DIVISION."

Similar presentations


Ads by Google