Download presentation

Published byDavid Gilmore Modified over 8 years ago

1
**Learn to divide whole numbers and decimals by decimals.**

2
**Multiplying the divisor and the dividend by the same number does not change the quotient.**

42 ÷ 6 = 7 10 420 ÷ 60 = 7 10 4,200 ÷ 600 = 7 Helpful Hint

3
**Additional Example 1A: Dividing a Decimal by a Decimal**

Find the quotient. 5.2 ÷ 1.3 Multiply the divisor and dividend by the same power of ten. 4 There is one decimal place in the divisor. Multiply by 101, or 10. Think: 1.3 x 10 = x 10 = 52 13 52 –52 Divide. 5.2 ÷ 1.3 = 4

4
**Additional Example 1B: Dividing a Decimal by a Decimal**

61.3 ÷ 0.36 Make the divisor a whole number by multiplying the divisor and dividend by 102, or 100. Think: 0.36 x 100 = x 100 = 6,130 36 6,

5
**Additional Example 1B Continued**

7 .2 7 7 36 6, Place the decimal point in the quotient. Divide. -36 253 -252 10 -0 When a repeating pattern occurs, show three dots or draw a bar over the repeating part of the quotient. 100 -72 280 -252 280 61.3 ÷ 0.36 = __ -252 28

6
**Multiply the divisor and dividend by the same power of ten. 1.1 6.6**

Check It Out: Example 1A Find the quotient. 6.6 ÷ 1.1 Multiply the divisor and dividend by the same power of ten. 6 There is one decimal place in the divisor. Multiply by 10 , or 10. Think: 1.1 x 10 = x 10 = 66 1 11 66 -66 Divide. 6.6 ÷ 1.1 = 6

7
Check It Out: Example 1B 51.2 ÷ 0.24 Make the divisor a whole number by multiplying the divisor and dividend by 102, or 100. Think: 0.24 x 100 = x 100 = 5,120

8
**Check It Out: Example 1B Continued**

2 1 3 .3 3 24 5,120.00 Divide. -48 32 -24 80 -72 When a repeating pattern occurs, show three dots or draw a bar over the repeating part of the quotient. 80 -72 80 -72 8 51.2 ÷ 0.24 = 213.3 __

9
**Understand the Problem**

Additional Example 2: Problem Solving Application After driving miles, the York’s filled up with 10.5 gallons of gas. On average, how many miles did they drive per gallon of gas? 1 Understand the Problem The answer will be the average number of miles per gallon. List the important information: They drove miles. They used gallons of gas.

10
2 Make a Plan Solve a simpler problem by replacing the decimals in the problem with whole numbers. If they drove 10 miles using 2 gallons of gas, they averaged 5 miles per gallon. You need to divide miles by gallons to solve the problem. Solve 3 First estimate the answer. You can use compatible numbers. 216.3 ÷ ÷ 10 = 20

11
3 Solve Continued Multiply the divisor and dividend by 10. Think: 10.5 x 10 = x 10 = 2,163 2 .6 Place the decimal point in the quotient. Divide. -210 63 -0 630 -630 The York family averaged 20.6 miles per gallon.

12
Look Back 4 The answer is reasonable since 20.6 is close to the estimate of 20.

13
**Understand the Problem**

Check It Out: Example 2 After driving miles, the Chang’s filled up with 10.5 gallons of gas. On average, how many miles did they drive per gallon of gas? 1 Understand the Problem The answer will be the average number of miles per gallon. List the important information: They drove miles. They used gallons of gas.

14
2 Make a Plan Solve a simpler problem by replacing the decimals in the problem with whole numbers. If they drove 10 miles using 2 gallons of gas, they averaged 5 miles per gallon. You need to divide miles by gallons to solve the problem. Solve 3 First estimate the answer. You can use compatible numbers. 191.1 ÷ ÷ 10 = 19

15
3 Solve Continued Multiply the divisor and dividend by 10. Think: 10.5 x 10 = x 10 = 1,911 1 8 .2 Place the decimal point in the quotient. Divide. -105 861 -840 210 -210 The Chang family averaged 18.2 miles per gallon.

16
Look Back 4 The answer is reasonable since 18.2 is close to the estimate of 19.

Similar presentations

© 2024 SlidePlayer.com Inc.

All rights reserved.

To make this website work, we log user data and share it with processors. To use this website, you must agree to our Privacy Policy, including cookie policy.

Ads by Google