Download presentation

Presentation is loading. Please wait.

Published byNaomi Lane Modified over 2 years ago

1
5 Minute Check Determine if each pair of rates or ratios are equivalent. Explain your reasoning points scored in 4 games; 48 points scored in 8 games words in 3 minutes;160 words in 5 minutes computers for 45 students; 45 computers for 135 students out of 28 students; 240 out of 560 students.

2
5 Minute Check Determine if each pair of rates or ratios are equivalent. Explain your reasoning points scored in 4 games; 48 points scored in 8 games. 16 points ? 48 points 4 games = 8 games 4 points 6 points 1 game ≠ 1 game

3
5 Minute Check Determine if each pair of rates or ratios are equivalent. Explain your reasoning words in 3 minutes;160 words in 5 minutes.

4
5 Minute Check Determine if each pair of rates or ratios are equivalent. Explain your reasoning words in 3 minutes;160 words in 5 minutes. 96 words ? 160 words 3 minutes = 5 minutes 32 words 32 words 1 minute = 1 minute

5
5 Minute Check Determine if each pair of rates or ratios are equivalent. Explain your reasoning computers for 45 students; 45 computers for 135 students.

6
5 Minute Check Determine if each pair of rates or ratios are equivalent. Explain your reasoning computers for 45 students; 45 computers for 135 students. 15 computers ? 45 computers 45 students = 135 students 1 computer 1 computer 3 students = 3 students

7
5 Minute Check Determine if each pair of rates or ratios are equivalent. Explain your reasoning out of 28 students; 240 out of 560 students.

8
5 Minute Check Determine if each pair of rates or ratios are equivalent. Explain your reasoning out of 28 students; 240 out of 560 students. 16 ? = ≠ 7

9
**Inquiry Lab Turn to page 67 in your text**

10
Inquiry Lab

11
Inquiry Lab

12
Inquiry Lab

13
Inquiry Lab

14
Inquiry Lab

15
Inquiry Lab

16
Inquiry Lab

17
Inquiry Lab

18
Inquiry Lab

19
Inquiry Lab

20
Inquiry Lab

21
Inquiry Lab

22
Inquiry Lab

23
Inquiry Lab

24
Inquiry Lab

25
Inquiry Lab

26
Inquiry Lab

27
Inquiry Lab

28
Inquiry Lab

29
Inquiry Lab

30
Inquiry Lab

31
**Inquiry Lab Work with a partner to complete page 69 and 70**

Inquiry Lab Work with a partner to complete page 69 and 70. You have 15 minutes.

32
**Lesson 6.1.7 Rate and Ratio Problems**

Tuesday, Sept 2 Lesson Rate and Ratio Problems

33
**Rate and Ratio Problems**

Objective: To solve rate and ratio problems.

34
**Rate and Ratio Problems**

You can use bar diagrams, rate or ratio tables, or equivalent ratios to solve rate and ratio problems.

35
**Rate and Ratio Problems**

36
**Rate and Ratio Problems**

Method 1 Make a rate table. A rate table is the same as a ratio table.

37
**Rate and Ratio Problems**

Like Gel 2 Total 3 150

38
**Rate and Ratio Problems**

Like Gel 2 Total 3 150

39
**Rate and Ratio Problems**

Like Gel 2 Total 3 150 x ?

40
**Rate and Ratio Problems**

x 50 Like Gel 2 Total 3 150 x 50

41
**Rate and Ratio Problems**

x 50 Like Gel 2 100 Total 3 150 x 50

42
**Rate and Ratio Problems**

Method 2 Set up equivalent rates or ratios. Rule – When setting up equivalent rates or ratios, always include units.

43
**Rate and Ratio Problems**

Rule – When setting up equivalent rates or ratios, always include units. In the above problem, what are our units?

44
**Rate and Ratio Problems**

? gel ? gel ? total = ? total

45
**Rate and Ratio Problems**

2 gel ? gel 3 total = 150 total

46
**Rate and Ratio Problems**

To Solve Rate and Ratio Problems by Cross Multiplying. Step 1 – Multiply across the rate or ratio. 2 gel ? gel 3 total = 150 total x 150 = 300

47
**Rate and Ratio Problems**

To Solve Rate and Ratio Problems by Cross Multiplying. Step 2 – Divide by the remaining number. 2 gel ? gel 3 total =150 total 2 x 150 = 300 ÷ 3 = 100

48
**Rate and Ratio Problems**

? 3 = x 150 = 300 ÷ 3 = 100 100 students would prefer gel toothpaste.

49
**Rate and Ratio Problems**

What are our units?

50
**Rate and Ratio Problems**

What are our units? ? Lucas texts ? Lucas texts ? Sister texts = ? Sister texts

51
**Rate and Ratio Problems**

What are our units? 3 Lucas texts Lucas texts 4 Sister texts = ? Sister texts What’s next?

52
**Rate and Ratio Problems**

What are our units? 3 Lucas texts Lucas texts 4 Sister texts = ? Sister texts 4 x 18 = 72 ÷ 3 = 24 His sister sent 24 texts.

53
**Rate and Ratio Problems**

Do this on your own.

54
**Rate and Ratio Problems**

120 miles ? miles 3 hours = 5 hours 120 x 5 = 600 ÷ 3 = 200 He drove 200 miles in 5 hours.

55
**Rate and Ratio Problems**

Do this on your own.

56
**Rate and Ratio Problems**

3 science ? science 20 total = total 3 x 400 = 1200 ÷ 20 = 60 60 out of 400 students would choose science.

57
**Rate and Ratio Problems**

A Clydesdale drinks 120 gallons of water every 6 days. At this rate, how many gallons of water does a Clydesdale drink in 8 days? Do this on your own.

58
**Rate and Ratio Problems**

A Clydesdale drinks 120 gallons of water every 6 days. At this rate, how many gallons of water does a Clydesdale drink in 8 days? 120 gallons ? gallons 6 days = 8 days 120 x 8 = 960 ÷ 6 = 160 They would 160 gallons in 8 days.

59
**Rate and Ratio Problems**

Out of 20 students surveyed, 13 have a dog. Based on these results, predict how many of the 300 students in the school have a dog. Do this on your own.

60
**Rate and Ratio Problems**

Out of 20 students surveyed, 13 have a dog. Based on these results, predict how many of the 300 students in the school have a dog. 13 dog ? dog 20 total = 300 total 13 x 300 = 3900 ÷ 20 = would have dogs.

61
**Rate and Ratio Problems**

The Miller’s drove 105 miles on 4 gallons of gas. At this rate, how many miles can they drive on 6 gallons of gas? Do this on your own.

62
**Rate and Ratio Problems**

The Miller’s drove 105 miles on 4 gallons of gas. At this rate, how many miles can they drive on 6 gallons of gas? 105 miles ? miles 4 gallons = 6 gallons 105 x 6 = 630 ÷ 4 = They would travel miles on 6 gallons.

63
**Rate and Ratio Problems**

64
**Rate and Ratio Problems**

65
**Ratio and Ratio Problems**

Use the ratio table to determine how many people 13 subs would serve. Explain.

66
**Ratio and Ratio Problems**

Use the ratio table to determine how many people 13 subs would serve. Explain. She forgot the units. 12 students ? teachers 1 teacher = students

67
**Ratio and Ratio Problems**

Use the ratio table to determine how many people 13 subs would serve. Explain. She forgot the units. 12 students students 1 teacher = ? teachers

68
**Ratio and Ratio Problems**

Use the ratio table to determine how many people 13 subs would serve. Explain. She forgot the units. 12 students students 1 teacher = ? teachers 1 x 276 ÷ 12 = 23 teachers

69
**Rate and Ratio Problems**

Agenda Notes Homework – Lesson Homework Practice Due Wednesday, Sept 3 Circle all final answers! Chapter 1 Test Thursday, Sept 4

Similar presentations

OK

1. Simplify each side SOLVING EQUATIONS WITH VARIABLES ON BOTH SIDES 2. Get rid of variable on right side 3. Solve two step equation Get rid of parentheses,

1. Simplify each side SOLVING EQUATIONS WITH VARIABLES ON BOTH SIDES 2. Get rid of variable on right side 3. Solve two step equation Get rid of parentheses,

© 2017 SlidePlayer.com Inc.

All rights reserved.

Ads by Google

Led based moving message display ppt online Run ppt on html website Ppt on supply chain management of asian paints Ppt on diode transistor logic gates Ppt on polynomials in maths what is the range Ppt on project management software Ppt on travel and tourism industry Ms ppt online Ppt on types of parallelograms rectangle Ppt on minimum wages act 1948 india