Presentation is loading. Please wait.

Presentation is loading. Please wait.

Science Jeopardy 100 200 300 400 500 100 200 300 400 500 100 200 300 400 500 100 200 300 400 500 100 200 300 400 500 Chemical EnergyGlycolysisKrebs CycleETCMystery.

Similar presentations


Presentation on theme: "Science Jeopardy 100 200 300 400 500 100 200 300 400 500 100 200 300 400 500 100 200 300 400 500 100 200 300 400 500 Chemical EnergyGlycolysisKrebs CycleETCMystery."— Presentation transcript:

1

2 Science Jeopardy Chemical EnergyGlycolysisKrebs CycleETCMystery Final Jeopardy

3 Help (1) Save a duplicate of this template. (2) Enter all answers and questions in the normal view. (view/normal) (3) Change the category headings in the normal view (view/normal) (4) View as a slideshow. (5) Use the home red button after each question. ©Norman Herr, 2003

4 Question Answer Chemical Energy -100 ANSWER: This is the amount of energy needed to raise the tepmerature of water 1 degree Celsius. QUESTION: What is a calorie?

5 Question Answer Chemical Energy -200 ANSWER: A food Calorie can riase 100 grams of water this many degrees Celcius. QUESTION: What is ten?

6 Question Answer Chemical Energy -300 ANSWER: This is the process that releases energy by breaking down glucose and other food molecules in the presence of oxygen QUESTION: What is cellular respiration?

7 Question Answer Chemical Energy -400 ANSWER: Chemical energy is released in what two parts of a cell QUESTION: What is the cytoplasm and the mitochondria?

8 Question Answer Chemical Energy -500 ANSWER: One gram of glucose releases this many calories of heat energy when burned. QUESTION: What 3811 calories (you don’t need to know this for the test)?

9 Question Answer ANSWER: Glycolysis occurs here in the cell. QUESTION: What is the cytoplasm? Glycolysis-100

10 Question Answer Glycolysis-200 ANSWER: This sugar is broken down through glyolysis. QUESTION: What is glucose?

11 Question Answer Glycolysis-300 ANSWER: This many ATP are used up in the reactions of glycolysis. QUESTION: What is two ATP?

12 Question Answer Glycolysis-400 ANSWER: The products of glycolysis. QUESTION: What is 2 pyruvic acids, 2 ATP, 2 NADH?

13 Question Answer Glycolysis-500 ANSWER: This is the destination of the NADH produced from glycolysis QUESTION: What is the electron transport chain in the mitochondria?

14 Question Answer Krebs Cycle -100 ANSWER: The Krebs cycle occurs here. QUESTION: What is the mitochondrial matrix?

15 Question Answer Krebs Cycle -200 ANSWER: True/False: Pyruvate enters the Krebs cycle. QUESTION: What is False ? Acetyl-CoA is the starting molecule

16 Question Answer Krebs Cycle -300 ANSWER: This is the fuction of the Krebs cycle. QUESTION: What is to slowly break down pyruvate?

17 Question Answer Krebs Cycle -400 ANSWER: Following the Krebs cycle most of the energy is contained in these molecules. QUESTION:What are NADH?

18 Question Answer Krebs Cycle -500 ANSWER: This is the waste product generated from the Krebs cycle. QUESTION: What is carbon dioxide?

19 Question Answer ETC-100 ANSWER: The electron transport chain occurs here. QUESTION: What is the inner membrane of the mitochondria?

20 Question Answer ETC-200 ANSWER: High energy electrons are carried to the ETC from the Krebs cycle by these two molecules. QUESTION: What is NADH and FADH2?

21 Question Answer ETC-300 ANSWER: Before ATP is produced, the energy from the electrons is converted into this form of energy QUESTION: What is a hydrogen ion gradient?

22 Question Answer ETC-400 ANSWER: This is the final electron acceptor at the end of the ETC QUESTION: What is oxygen?

23 Question Answer ETC-500 ANSWER: Each NADH that is processed through the ETC creates this many ATP. QUESTION: What is three?

24 Question Answer Mystery -100 ANSWER: This is the total gain of ATP from aerobic respiration. QUESTION:What is 36 ATP

25 Question Answer Mystery -200 ANSWER: This process follows glycolysis in the absence of oxygen. QUESTION: What is fermentation?

26 Question Answer Mystery -300 ANSWER: Fermentaion is required so that this molecule can be regenerated and glycolysis can continue. QUESTION: What is NAD+?

27 Question Answer Mystery -400 ANSWER: These organisms produce Ethyl alcohol during fermentation QUESTION: What are yeast?

28 Question Answer Mystery -500 ANSWER: At the END of the ETC, this molecule is formed to carry away the low-energy electrons QUESTION: What is a water?

29 Question Answer FINAL JEOPARDY Topic: Energy and Growth Yeast cells can carry out both fermentation and cellular respiration, depending on whether oxygen is present. In which case would you expect cells to grow more rapidly? Explain. Answer: Cells should grow more rapidly in aerobic respiration as more energy is made available for their use.


Download ppt "Science Jeopardy 100 200 300 400 500 100 200 300 400 500 100 200 300 400 500 100 200 300 400 500 100 200 300 400 500 Chemical EnergyGlycolysisKrebs CycleETCMystery."

Similar presentations


Ads by Google