Presentation is loading. Please wait.

Presentation is loading. Please wait.

Poetry Review Continued. Create a plot graph Select one of the narrative poems we read and complete a plot graph.

Similar presentations


Presentation on theme: "Poetry Review Continued. Create a plot graph Select one of the narrative poems we read and complete a plot graph."— Presentation transcript:

1 Poetry Review Continued

2 Create a plot graph

3 Select one of the narrative poems we read and complete a plot graph

4 All of the poems that we read, which one was the best? Explain why it is the best. Include at least two reasons and examples to support your argument. (Think- subject, speaker, audience, occasion, alliteration, rhyme, rhythm, onomatopoeia)

5 How many stanzas does “Paul Revere’s Ride” contain? Answer: 13

6 Copy a line from “Paul Revere’s Ride” that contains two examples of alliteration Answer: Line 77 struck out by a steed flying fearless and fleet

7 What is the setting of “Paul Revere’s Ride” Answer: Massachusetts April 18, 1775

8 Copy two lines from “Paul Revere’s Ride that rhyme Answer: Listen, my children, and you shall hear Of the midnight ride of Paul Revere

9 In lines 42-48, what is the metaphor (direct comparison) that the poet uses to describe the churchyard? Answer: the military camp with tents

10 In lines 42-48, what is the simile he uses to describe the wind? Answer: a sentinel’s tread

11 In lines , how does the poet personify the meeting house? Answer: The windows are gazing at him with a spectral glare

12 In lines 82-86, how many syllables are in each line? Answer: 10

13 In lines 82-86, how many accented (/) syllables are in each line Answer: 5

14 How many stanzas does the poem contain? I love to write Day and night What would my heart do But cry, sigh and be blue If I could not write Writing feels good And I know it should Who could have knew That what I do Is write, write, write Answer: 2 Friends are like chocolate cake You can never have too many. Chocolate cake is like heaven - Always amazing you with each taste or feeling. Chocolate cake is like life with so many different pieces. Chocolate cake is like happiness, you can never get enough of it

15 Give me an example of a simile in the following lines Friends are like chocolate cake You can never have too many. Chocolate cake is like heaven – Always amazing you with each taste or feeling. Chocolate cake is like life with so many different pieces. Chocolate cake is like happiness, you can never get enough of it Answer: Friends are like chocolatee cake Chocolate cake is like heaven

16 Find the rhyme scheme The colors caressing each other up high Mixing and mating to create something new The setting sun painting a cloudy sky Presenting to us a spectacular view An early bird star playing peek a boo The sun sneaking back with a half of an eye The moon displaying it's particular hue This dazzling dance of light in the sky

17 Find an example of alliteration Tyger, tyger burning bright, In the forest of the night; What immortal hand or eye Could name thy fearful symmetry? In what distant deeps or skies Burnt the fire of thine eyes? On what wings dare he aspire? What the hand dare seize the fire? And what shoulder & what the art Could twist the sinews of thy heart? And when thy heart began to beat What dread and what dread feet? Dare its deadly terrors clasp?

18 Name 4 sound devices 1.Rhyme 2.Onomatopoeia 3.Alliteration 4.Rhythm

19 Name the 4 parts of a dramatic situation of a poem 1.Speaker 2.Occasion 3.Subject 4.Audience


Download ppt "Poetry Review Continued. Create a plot graph Select one of the narrative poems we read and complete a plot graph."

Similar presentations


Ads by Google