Presentation is loading. Please wait.

Presentation is loading. Please wait.

Intro 7 continued on next slide Intro 8 Chapter 8 Section 1 I can: describe the movement of Americans out West.

Similar presentations


Presentation on theme: "Intro 7 continued on next slide Intro 8 Chapter 8 Section 1 I can: describe the movement of Americans out West."— Presentation transcript:

1

2 Intro 7 continued on next slide

3 Intro 8

4 Chapter 8 Section 1 I can: describe the movement of Americans out West

5 Section 1-5 (pages 286–288) Growth of the Mining Industry The growing industries in the East needed the West’s rich deposits of gold, silver, and copper. These deposits brought settlers to the West’s mountain states. Prospectors used simple equipment like picks, shovels, and pans: placer mining.

6 Section 1-6 Corporations dug deep beneath the surface to mine the deposits of ore known as quartz mining. In 1859 prospector Henry Comstock staked a claim for a silver mine in Six-Mile Canyon, Nevada. This caused Virginia City, Nevada, to go from an outpost to a boomtown almost overnight. (pages 286–288) Growth of the Mining Industry (cont.)

7

8 Section 1-7 Click the mouse button or press the Space Bar to display the information. Several years later, the mines ran out of silver and the boomtown became a ghost town. The cycle of boom and bust was repeated throughout the mountainous West. During boom times, crime was a serious problem. Vigilance committees formed to track down and punish wrongdoers. (pages 286–288) Growth of the Mining Industry (cont.)

9

10 Section 1-8 Mining helped the growth of Colorado, the Dakota Territory, and Montana. Mining in Colorado spurred the building of railroads through the Rocky Mountains. Denver became the supply point for the mining areas and the second largest city in the West after San Francisco. (pages 286–288) Growth of the Mining Industry (cont.) Deadwood, SD

11

12 Section 1-9 How did the mining industry affect towns and cities in the West? Mining caused a cycle of boom and bust–from boomtown to ghost town. During booms, crime was a serious problem. Vigilance committees formed to track down and punish wrongdoers. The mining industry in Colorado led to the building of railroads through the Rocky Mountains. Denver became the supply point for the mining areas and the second largest city in the West. Click the mouse button or press the Space Bar to display the answer. (pages 286–288) Growth of the Mining Industry (cont.)

13 Section 1-10 Click the mouse button or press the Space Bar to display the information. (pages 288–291) Ranching and Cattle Drives After the Civil War, many Americans began building large cattle ranches on the Great Plains. The Texas longhorn was a breed of cattle that could survive the harsh climate of the plains. The cattle ranching industry grew in part because of the open range–vast areas of grasslands owned by the federal government.

14 Section 1-11 Click the mouse button or press the Space Bar to display the information. After the Civil War, beef prices soared. This made it worthwhile to round up the longhorns. The first long drive in 1866 across the Great Plains to the railroad in Sedalia, Missouri. Ranching and Cattle Drives (cont.)

15 Section 1-12 Click the mouse button or press the Space Bar to display the information. The major route for moving cattle was the Chisholm Trail that went from Texas to Abilene, Kansas. A long drive began with the spring roundup to collect cattle from the open range. The cattle were divided and branded. Then cowboys moved the herds of cattle along the trails to the rail lines. Ranching and Cattle Drives (cont.) (pages 288–291)

16

17 Section 1-13 Click the mouse button or press the Space Bar to display the information. Most cowboys were former Confederate army soldiers, a few were Hispanic, and many were African American. The long cattle drives ended when the open range was largely fenced off with barbed wire. Investors from the East and from Britain put money into the cattle business, causing an oversupply of animals on the market. Ranching and Cattle Drives (cont.) (pages 288–291)

18

19 Section 1-14 Click the mouse button or press the Space Bar to display the information. Prices for cattle greatly dropped. Many ranchers went bankrupt. Ranching and Cattle Drives (cont.) (pages 288–291)

20

21 Section 1-15 Click the mouse button or press the Space Bar to display the answer. How did the invention and use of barbed wire affect the cattle industry? The long cattle drives and open grazing ended when the open range was largely fenced off with barbed wire. Ranching and Cattle Drives (cont.) (pages 288–291)

22 Section 1-16 Checking for Understanding __ 1.a stray calf with no identifying symbol __ 2.method of extracting minerals involving digging beneath the surface __ 3.method of extracting mineral ore by hand using simple tools, like picks, shovels, and pans __ 4.driving cattle long distances to a railroad depot for fast transport and great profit __ 5.vast areas of grassland owned by the federal government A.placer mining B.quartz mining C.open range D.long drive E.maverick Define Match the terms on the right with their definitions on the left. Click the mouse button or press the Space Bar to display the answers. B A E D C

23 Section 1-17 Checking for Understanding (cont.) List the factors that contributed to the rise of the cattle industry. Factors include emergence of the longhorn breed, higher beef prices, and railroad transportation. Click the mouse button or press the Space Bar to display the answer.

24 Section 1-18 Checking for Understanding (cont.) Explain how cattle ranching shifted from open range to an organized business operation. Barbed wire eliminated long drives, and the cowboy became a ranch hand. Click the mouse button or press the Space Bar to display the answer.

25 Section 1-19 Reviewing Themes Click the mouse button or press the Space Bar to display the answer. Economic Factors What two developments in the late 1800s led to the decline of the cattle business? An oversupply of cattle drove down prices, and the winter of 1886 to 1887 killed a large number of cattle.

26 Section 1-20 Critical Thinking Click the mouse button or press the Space Bar to display the answer. Evaluating How did the mining industry contribute to the development of the West? People moved west, towns sprung up, and railroads expanded.

27 Section 1-21 Analyzing Visuals Click the mouse button or press the Space Bar to display the answer. Examining Maps Study the map detailing the western mining country and cattle trails on page 289 of your textbook. Then create your own thematic map detailing either the cattle country or the mining country. Maps will vary.

28 Section 1-22 Close Describe the ways new technology changed open-range ranching.

29 End of Section 1

30 Section 2-4 Click the Speaker button to listen to the audio again.

31 Chapter 8 Section 2 I can: explain the living conditions for settlers of the Great Plains

32 Section 2-5 Click the mouse button or press the Space Bar to display the information. (pages 292–293) Geography of the Plains Click the mouse button or press the Space Bar to display the information. The Great Plains region extends westward to the Rocky Mountains from 100th meridian Rainfall on the Great Plains averages less than 20 inches per year. Trees only grow naturally along rivers and streams and on hilltops. Huge herds of buffalo once grazed on the prairie grasses of the Great Plains.

33 Section 2-6 Major Stephen Long explored the Great Plains with an army expedition in He called it the “Great American Desert” Geography of the Plains (cont.) Click the mouse button or press the Space Bar to display the information. (pages 292–293)

34 North Dakota Sod Home 1895

35 Early 1900’s Sod Home

36 Nebraska Sod Home 1886

37 Two Story Sod House

38 Section 2-7 What is the geography of the Great Plains? The Great Plains region extends westward to the Rocky Mountains from around the 100th meridian–an imaginary line running north and south from the central Dakotas through western Texas. Rainfall averages less than 20 inches per year. Trees only grow naturally along rivers and streams and on hilltops. Click the mouse button or press the Space Bar to display the answer. Geography of the Plains (cont.) (pages 292–293)

39 Section 2-8 (page 293) The Beginnings of Settlement Click the mouse button or press the Space Bar to display the information. Railroad companies sold land along the rail lines at low prices and provided credit. The federal government helped settle the Great Plains by passing the Homestead Act in For $10, a settler could file for a homestead, or a tract of public land available for settlement.

40 Section 2-9 The homesteader could get up to 160 acres of public land Settlers on the Plains found life very difficult. Summer temperatures soaring over 100°F and winters with blizzards and extreme cold. Prairie fires and swarms of grasshoppers were a danger and a threat. The Beginnings of Settlement (cont.) Click the mouse button or press the Space Bar to display the information. (page 293)

41

42 Section 2-10 How did the railroads and the federal government help settle the Great Plains? Railroads provided easy access to the Great Plains. Railroad companies sold land along the rail lines at low prices and provided credit. The federal government passed the Homestead Act in For $10, a settler could file for a homestead. The homesteader could get up to 160 acres of public land and could receive title of it after living there five years. Click the mouse button or press the Space Bar to display the answer. The Beginnings of Settlement (cont.) (page 293)

43 Section 2-11 (pages 294–295) The Wheat Belt Many inventions and new farming methods made farming on the Great Plains very profitable. dry farming method–planting seeds deep in the ground where there was enough moisture for them to grow. Farmers on the Great Plains used newly designed steel plows, seed drills, reapers, and threshing machines.

44 Section 2-12 These machines made dry farming possible. Farmers could work large tracts of land with the machines. Farmers who plowed the soil on the Great Plains were called sodbusters. Many of them lost their homesteads because of drought, wind erosion, and overuse of the land. The Wheat Belt (cont.) Click the mouse button or press the Space Bar to display the information. (pages 294–295)

45 Section 2-13 New technology, such as the mechanical reapers and binders and threshing machines, made farming more profitable. The innovations were also well suited for harvesting wheat, which could withstand drought better The Wheat Belt (cont.) Mechanical Reaper Threshing Machine

46 Section 2-15 Bonanza farms, were much larger than single- family farms and covered up to 50,000 acres. These farms often brought the owners large profits. Several events caused Great Plains farmers to fall on hard times. 1880’s a prolonged drought forced many to leave, 1890’s a glut of wheat caused prices to drop severely. Click the mouse button or press the Space Bar to display the information. The Wheat Belt (cont.) (pages 294–295)

47 Section 2-17 Why did much of the Great Plains region become the Wheat Belt? Wheat withstood drought better than other crops, so it became the most important crop on the Great Plains. Wheat farmers from Minnesota and other Midwestern states moved to the Great Plains in large numbers to take advantage of the inexpensive land and the new farming technology. Click the mouse button or press the Space Bar to display the answer. The Wheat Belt (cont.) (pages 294–295)

48 Section 2-18 (page 295) Closing the Frontier Click the mouse button or press the Space Bar to display the information. April 22, 1889, over 10,000 people raced to stake claims in new territory that later became Oklahoma. In 1890 the Census Bureau reported that the frontier was closing. This concerned people who believed the frontier provided them with a new start

49 Section 2-18 (page 295) Closing the Frontier Click the mouse button or press the Space Bar to display the information. Many settlers in the Great Plains did make a fresh start. They adapted to the environment by getting water from deep wells and getting supplies that railroads had shipped.

50 Starting Line The Race

51 Section 2-19 Why was the Census Bureau’s report of 1890 disturbing to some people? The news that the frontier was closing concerned those who believed that the frontier offered a place for Americans to make a fresh start. Click the mouse button or press the Space Bar to display the answer. Closing the Frontier (cont.) (page 295)

52 Section 2-20 Checking for Understanding __ 1.method of acquiring a piece of U.S. public land by living on and cultivating it __ 2.a name given to Great Plains farmers __ 3.a large, highly-profitable wheat farm __ 4.a way of farming dry land in which seeds are planted deep in the ground where there is some moisture A.homestead B.dry farming C.sodbuster D.bonanza farm Define Match the terms on the right with their definitions on the left. Click the mouse button or press the Space Bar to display the answers. C D A B

53 Section 2-21 Checking for Understanding (cont.) Click the mouse button or press the Space Bar to display the answer. Explain why the Great Plains was not suitable for homesteading. Geography and climate made the Great Plains not suitable for homesteading.

54 Section 2-22 Reviewing Themes Click the mouse button or press the Space Bar to display the answer. Science and Technology How did the need for new farming techniques on the Great Plains result in technological innovations in agriculture? Mechanical reapers, binders, and threshing machines were all created to help farmers harvest large tracts of farmland quickly.

55 Section 2-23 Critical Thinking Click the mouse button or press the Space Bar to display the answer. Analyzing What factors contributed to the making of the Wheat Belt in the Great Plains and then to troubled times for wheat farmers in the 1890s? The Homestead Act and new farming techniques and equipment helped develop the Wheat Belt. Good harvests and world competition caused a glut that caused prices to drop.

56 Section 2-24 Analyzing Visuals Click the mouse button or press the Space Bar to display the answer. Examining Photographs Study the photograph of farmers using binding machines in western Wisconsin on page 293 of your textbook. Based on the terrain and the type of work they needed to do, what other types of technology would have helped farmers on the Plains? Possible answer: Windmills would have helped by supplying power and irrigation.

57 Section 2-25 Close Study commercial farming in the Plains.

58 End of Section 2

59 Chapter 8 Section 3 I can: discuss the impact that westward expansion had on Native Americans

60 Section 3-1 Click the mouse button or press the Space Bar to display the information. Guide to Reading The settlement of the West dramatically changed the way of life of the Plains Indians. nomad Main Idea Key Terms and Names annuity Little Crow Indian Peace Commission George A. Custer Ghost Dance assimilate allotment Dawes Act

61 Section 3-4 Click the Speaker button to listen to the audio again.

62 Section 3-5 (pages 297–298) Culture of the Plains Indians Click the mouse button or press the Space Bar to display the information. Most Native Americans of the Great Plains were nomads who moved from place to place in search of food. They followed the herds of buffalo. They lived in extended family networks and had a close relationship with nature.

63 Section 3-6 They were divided into bands with a governing council. Most Native American groups practiced a belief in the spiritual power of the natural world. Culture of the Plains Indians (cont.) Click the mouse button or press the Space Bar to display the information. (pages 297–298)

64 Section 3-7 What was the culture of the Great Plains Indians? Some Native Americans of the Great Plains lived in communities and farmed and hunted. Most Native Americans of the Great Plains were nomads who followed herds of buffalo. Native American groups lived in extended family networks and had a close relationship with nature. They were divided into bands with a governing council. They practiced a religion based on a belief in the spiritual power of the natural world. Click the mouse button or press the Space Bar to display the answer. Culture of the Plains Indians (cont.) (pages 297–298)

65 The Dakota Sioux agreed to live on a small reservation in Minnesota, in exchange for annuities paid by the federal government to the reservation dwellers. The annuities were very small and often taken from them by American traders. Section 3-8 (pages 298–300) Cultures Under Pressure Click the mouse button or press the Space Bar to display the information. Native Americans had been under pressure for years from advancing white settlement.

66 Section 3-9 In 1862 Congress delayed payments of the annuities. Some Sioux began starving. Chief Little Crow asked traders to give his people food on credit, which was denied The Dakota began an uprising that led to the deaths of hundreds of settlers. Cultures Under Pressure (cont.) Click the mouse button or press the Space Bar to display the information. (pages 298–300)

67

68 Section 3-10 The U.S. army sent patrols into the northern Great Plains to prevent further uprisings The Lakota Sioux were nomads who feared losing their hunting grounds. In December 1866, Chief Red Cloud’s forces defeated a U.S. army detachment in Montana in what is called Fetterman’s Massacre. Click the mouse button or press the Space Bar to display the information. Cultures Under Pressure (cont.) (pages 298–300)

69 Section 3-11 In the 1860s, tensions between the Cheyenne and Arapaho Native Americans and the miners in Colorado increased. Bands of Native Americans attacked wagon trains and ranches in Colorado. The territorial governor ordered the Native Americans to peacefully surrender at Fort Lyon. Click the mouse button or press the Space Bar to display the information. Cultures Under Pressure (cont.) (pages 298–300)

70 Section 3-12 Instead of negotiating peace with the Cheyenne, the U.S. army attacked them in what has become known as the Sand Creek Massacre. In 1867 Indian Peace Commission, which proposed creating two large reservations on the Plains. The Bureau of Indian Affairs would run the reservations. Click the mouse button or press the Space Bar to display the information. Cultures Under Pressure (cont.) (pages 298–300)

71 Section 3-13 The U.S. army would deal with any groups that did not report to or remain on the reservations. This plan was doomed to failure. Signing treaties did not ensure that the government or Native Americans would abide by their terms. Click the mouse button or press the Space Bar to display the information. Cultures Under Pressure (cont.) (pages 298–300)

72 Section 3-14 What events led to the formation of the Indian Peace Commission? Fetterman’s Massacre, the Sand Creek Massacre, and several other conflicts between Native Americans of the Plains and white settlers and the U.S. army convinced Congress to create the Indian Peace Commission. Click the mouse button or press the Space Bar to display the answer. Cultures Under Pressure (cont.) (pages 298–300)

73 Section 3-15 (pages 301–302) The Last Native American Wars Click the mouse button or press the Space Bar to display the information. By the 1870s, buffalo were rapidly disappearing. By 1889 very few buffalo remained. The buffalo were killed by migrants crossing the Great Plains, professional buffalo hunters, and sharpshooters hired by railroads

74 Section 3-16 Many Native Americans left their reservations to hunt buffalo on the open plains. When American settlers violated the treaties, the Native Americans saw no reason to abide by them. In 1876 the U.S. government sent troops after the Lakota near the Bighorn Mountains. Click the mouse button or press the Space Bar to display the information. The Last Native American Wars (cont.) (pages 301–302)

75 Section 3-17 George A. Custer, commander of the Seventh Cavalry attacked the Lakota and Cheyenne warriors camped at the Little Bighorn River. The Native Americans killed all the soldiers. Click the mouse button or press the Space Bar to display the information. The Last Native American Wars (cont.) (pages 301–302)

76

77

78 Section 3-18 The Nez Perce, led by Chief Joseph, refused to move to a reservation in Idaho in They fled, but later were forced to surrender and move to Oklahoma. In 1890, the Lakota were ordered by a government agent to stop the Ghost Dance–a ritual that was celebrating the hope that the whites would disappear, the buffalo would return, and Native Americans would reunite with their ancestors. Click the mouse button or press the Space Bar to display the information. The Last Native American Wars (cont.) (pages 301–302)

79 Section 3-19 The dancers fled the reservation and were chased by the U.S. troops to Wounded Knee Creek. Many Lakota were killed. This was the final Native American resistance to federal authority. Click the mouse button or press the Space Bar to display the information. The Last Native American Wars (cont.) (pages 301–302)

80

81 Section 3-20 Why did many Native Americans leave their reservations? They preferred hunting buffalo on the open Plains, so they joined others who had left the reservations. Many Native Americans saw no reason to abide by treaties that were violated by the whites. Click the mouse button or press the Space Bar to display the answer. The Last Native American Wars (cont.) (pages 301–302)

82 Section 3-21 (page 302) Assimilation Click the mouse button or press the Space Bar to display the information. Some Americans had opposed the treatment of Native Americans. Some people thought Native Americans could assimilate, or be absorbed into American society as landowners and citizens.

83 Section 3-22 This included breaking up reservations into individual allotments, where Native Americans would live in families and support themselves. This became the policy when Congress passed the Dawes Act in The Dawes Act was a failure. Few Native Americans had the training or enthusiasm for farming or ranching. Assimilation (cont.) Click the mouse button or press the Space Bar to display the information. (page 302)

84 Section 3-23 Most allotments were too small to make a profit Few Native Americans were willing or able to adopt the American settlers’ lifestyles in place of their own culture. Assimilation (cont.) (page 302)

85 Section 3-24 Why was the idea of assimilation of the Native Americans a failure? Few Native Americans had the training or enthusiasm for farming or ranching. They found the allotments too small to be profitable. Few Native Americans were willing or able to adopt the American settlers’ lifestyles in place of their own culture. Click the mouse button or press the Space Bar to display the answer. Assimilation (cont.) (page 302)

86 Section 3-25 Checking for Understanding __ 1.a person who moves from place to place, usually in search of food or grazing land __ 2.to absorb a group into the culture of a larger population __ 3.a plot of land assigned to an individual or family for cultivation __ 4.money paid by contract on regular intervals A.nomad B.annuity C.assimilate D.allotment Define Match the terms on the right with their definitions on the left. Click the mouse button or press the Space Bar to display the answers. C D A B

87 Section 3-26 Checking for Understanding (cont.) Click the mouse button or press the Space Bar to display the answer. Analyze how Native Americans responded to land lost due to white settlement of the Great Plains. Native Americans attacked wagon trains and ranches, and they killed settlers and soldiers.

88 Section 3-27 Reviewing Themes Click the mouse button or press the Space Bar to display the answer. Individual Action How did Chief Joseph resist the government’s attempts to move the Nez Perce to reservations? Chief Joseph and the Nez Perce fled 1,300 miles before surrendering.

89 Section 3-28 Critical Thinking Click the mouse button or press the Space Bar to display the answer. Analyzing Why do you think the government’s policy of assimilation of Native Americans was a failure? After the buffalo herds were wiped out, Native Americans were unwilling or unable to live like American settlers.

90 Section 3-29 Analyzing Visuals Click the mouse button or press the Space Bar to display the answer. Analyzing Maps Examine the map of battle sites and reservations on page 300 of your textbook. Then, from the point of view of a historian, explain the actions taken against Native Americans within the historical context of the time. Answers will vary.

91 Section 3-30 Close Summarize problems caused by attempts to assimilate Native Americans.

92 End of Section 3

93 Chapter Summary 1

94 End of Chapter Summary

95 Chapter Assessment 1 Click the mouse button or press the Space Bar to display the answers. Reviewing Key Terms Define Match the terms on the right with their definitions on the left. __ 1.money paid by contract on regular intervals __ 2.method of extracting minerals involving digging beneath the surface __ 3.a stray calf with no identifying symbol __ 4.to absorb a group into the culture of a larger population __ 5.a way of farming dry land in which seeds are planted deep in the ground where there is some moisture A.placer mining B.quartz mining C.open range D.maverick E.dry farming F.sodbuster G.bonanza farm H.annuity I.assimilate J.allotment B D H I E

96 Chapter Assessment 2 Click the mouse button or press the Space Bar to display the answers. Reviewing Key Terms (cont.) Define Match the terms on the right with their definitions on the left. __ 6.a name given to Great Plains farmers __ 7.method of extracting mineral ore by hand using simple tools, like picks, shovels, and pans __ 8.a large, highly-profitable wheat farm __ 9.a plot of land assigned to an individual family for cultivation __ 10.vast areas of grassland owned by the federal government A G F J C A.placer mining B.quartz mining C.open range D.maverick E.dry farming F.sodbuster G.bonanza farm H.annuity I.assimilate J.allotment

97 Chapter Assessment 3 Click the mouse button or press the Space Bar to display the answer. Reviewing Key Facts What led to the start of boomtowns, and what caused their decline? The discovery of copper, gold, or silver led to the start of boomtowns. When a lode played out, mines closed and the towns’ economies collapsed.

98 Chapter Assessment 4 Click the mouse button or press the Space Bar to display the answer. Reviewing Key Facts (cont.) What new invention finally brought an end to the open range on the Great Plains? Barbed wire brought an end to the open range.

99 Chapter Assessment 5 Click the mouse button or press the Space Bar to display the answer. Reviewing Key Facts (cont.) How did the railroads boost the settlement of the West? Railroad companies sold land along rail lines at low prices, provided credit to prospective settlers, and advertised the benefits of booking passage to the Plains.

100 Chapter Assessment 6 Click the mouse button or press the Space Bar to display the answer. Reviewing Key Facts (cont.) Why was wheat a suitable crop to grow on the Great Plains? Wheat could be cultivated using dry farming.

101 Chapter Assessment 7 Click the mouse button or press the Space Bar to display the answer. Reviewing Key Facts (cont.) What events brought the way of life of the Plains Indians to an end? White settlers moving west, railroad construction, the widespread slaughter of buffalo, and wars brought the Plains Indians’ way of life to an end.

102 Chapter Assessment 8 Click the mouse button or press the Space Bar to display the answer. Critical Thinking Analyzing Themes: Economic Factors Do you think that people moved to and settled in the West primarily for economic reasons? Why or why not? Many did move for the hope of riches; others for adventure, freedom, or a fresh start.

103 Chapter Assessment 9 Click the mouse button or press the Space Bar to display the answer. Critical Thinking (cont.) Drawing Conclusions Why do you think that so many people were willing to give up their homes and move to mining towns and homesteads in the West? Many settlers thought that they could prosper in the West.

104 Chapter Assessment 10 Geography and History The graph below shows Native American population from1850 to Study the graph and answer the questions on the following slides.

105 Chapter Assessment 11 Interpreting Graphs What does the graph indicate about Native American populations between 1850 and 1900? The populations declined steadily. Geography and History (cont.) Click the mouse button or press the Space Bar to display the answer.

106 Chapter Assessment 12 Geography and History (cont.) Click the mouse button or press the Space Bar to display the answer. Understanding Cause and Effect What factor caused the Native American populations to decline sharply between 1880 and 1890? Native Americans suffered high casualty rates in conflicts with white settlers.

107 Chapter Assessment 13 Click the mouse button or press the Space Bar to display the answer. Directions: Choose the best answer to the following question. Which of the following factors provided an incentive for people to try to farm the Great Plains? ALong cattle drives BBarbed wire CThe Homestead Act DPlacer mining Test-Taking Tip When you are not sure of an answer, it can be helpful to use the process of elimination. Eliminate the answers that you know are incorrect. For instance, long cattle drives had to do with ranching, not farming. Therefore, you can eliminate answer A.

108 Chapter Assessment 12 Click the mouse button or press the Space Bar to display the answer. How the West was Lost


Download ppt "Intro 7 continued on next slide Intro 8 Chapter 8 Section 1 I can: describe the movement of Americans out West."

Similar presentations


Ads by Google