Download presentation

Presentation is loading. Please wait.

Published byMarlee Fishburne Modified over 2 years ago

1
Lesson 6-7: Solving Proportions Using Unit Rates Objective: We will learn to use unit rates to solve a proportion.

2
* Solving a proportion means finding a missing part of the proportion. * Steps: 1. Divide to find the unit rate. 2. Multiply the unit rate by the number in question to solve the proportion. * Solving a proportion means finding a missing part of the proportion. * Steps: 1. Divide to find the unit rate. 2. Multiply the unit rate by the number in question to solve the proportion. For Example: 5 CD’s cost $42 dollars, how much will 7 CD’s cost? First you have to divide: $42 ÷ 5 = 8.4 which equals $8.40.First you have to divide: $42 ÷ 5 = 8.4 which equals $8.40. This means that: $42 = $8.40 (This is the unit rate.) 5cd 1cd 5cd 1cd

3
Once you have found the unit rate, you have to multiply it by the number they are asking you to find in the problem. If it costs $8.40 for 1CD then $8.40 × 7CDs= $58.80 Answer: $58.80 dollars for 7CD’s. Example 2: Find the unit rate: 24 pages in 6 minutes. Find how many pages in 10 minutes. First Divide 24 pages = 4 pages (This is the unit rate.) 6min. 1 min. Second, You multiply 4 pages ×10 minutes = 40 pages in 10 min or 40 pages 10 min

4
Your Example: Alejandro was paid $34.00 for 5 hours of work. If he gets paid by the hour, how much will he be paid for 12 hours of work? (Hint: First find the unit rate. Then find how much in 12 hours.)

5
Homework: Textbook Pg. 306 #s 1-6. (Hint: In numbers 5 and 6, you must find the unit rate first, then you multiply to find the answers.

Similar presentations

© 2017 SlidePlayer.com Inc.

All rights reserved.

Ads by Google