Presentation is loading. Please wait.

Presentation is loading. Please wait.

Evolution of Populations 100 200 300 400 500 100 200 300 400 500 100 200 300 400 500 100 200 300 400 500 100 200 300 400 500 ANCIENT LIFEFORMING FOSSILS.

Similar presentations


Presentation on theme: "Evolution of Populations 100 200 300 400 500 100 200 300 400 500 100 200 300 400 500 100 200 300 400 500 100 200 300 400 500 ANCIENT LIFEFORMING FOSSILS."— Presentation transcript:

1

2 Evolution of Populations ANCIENT LIFEFORMING FOSSILS GEOLOGIC TIME SCALE EARTH FORMATION GRAB BAG Final Jeopardy

3 Help (1) Save a duplicate of this template. (2) Enter all answers and questions in the normal view. (view/normal) (3) Change the category headings in the normal view (view/normal) (4) View as a slideshow. (5) Use the home red button after each question. ©Norman Herr, 2003

4 Question Answer Ancient Life-100 ANSWER: Scientists who study fossils. QUESTION: What are paleontologists?

5 Question Answer Ancient Life-200 ANSWER: Provides evidence about the history of life on earth QUESTION: What is the fossil record?

6 Question Answer Ancient Life-300 ANSWER: Over 99% of these have become extinct. QUESTION: What are species living on the earth?

7 Question Answer Ancient Life-400 ANSWER: They show how different groups of organisms have changed over time. QUESTION: What is the fossil record?

8 Question Answer Ancient Life-500 ANSWER: Over billions of years, ancient unicellular organisms have given rise to these modern unicellular organisms that do not have their DNA within a nucleus. QUESTION: What are modern bacteria?

9 Question Answer ANSWER: Most fossils form in this type of rock. QUESTION: What is sedimentary rock? Forming Fossils-100

10 Question Answer Forming Fossils -200 ANSWER: Dead organisms are buried by this prior to becoming a fossil. QUESTION: What is sediment?

11 Question Answer Forming Fossils -300 ANSWER: The length of time required for half the radioactive atoms in a sample to decay, or become another isotope of the element. QUESTION: What is radioactive dating?

12 Question Answer Forming Fossils -400 ANSWER: A species that is easily recognized, existed for a short period, and had wide distribution. QUESTION: What is an index fossil?

13 Question Answer Forming Fossils -500 ANSWER: The age of a fossil is determined by comparing its placement to placement with fossils in other layers of rock. QUESTION: What is relative dating?

14 Question Answer Geologic Time Scale-100 ANSWER: Paleontologist use divisions of this to represent evolutionary time. QUESTION: What is the geologic time scale?

15 Question Answer Geologic Time Scale -200 ANSWER: After Precambrian Time, these are the basic general divisions of the geologic time scale. QUESTION: What are eras and periods?

16 Question Answer Geologic Time Scale -300 ANSWER: The three eras between the Precambrian and the present. QUESTION: What are the Paleozoic, Mesozoic, and Cenozoic Eras?

17 Question Answer Geologic Time Scale -400 ANSWER: The era in which dinosaurs lived and in which mammals began to evolve. QUESTION: What is the Mesozoic Era?

18 Question Answer Geologic Time Scale -500 ANSWER: The era in which mammals became very common. QUESTION: What is the Cenozoic (or present) Era?

19 Question Answer Earth Formation-100 ANSWER: Hydrogen cyanide, carbon dioxide, carbon monoxide, nitrogen, hydrogen sulfide, and water. QUESTION: What is earths early atmosphere?

20 Question Answer Earth Formation -200 ANSWER: 3.8 billion years ago, oceans covered much of the earth, and this was first deposited in the water. QUESTION: What is sedimentary rock?

21 Question Answer Earth Formation -300 ANSWER: They performed experiments to determine how organic molecules first formed. QUESTION: Who are Urey and Miller?

22 Question Answer Earth Formation -400 ANSWER: Large organic molecules form tiny bubbles which have some characteristics of living organisms. QUESTION: What are proteinoid microspheres?

23 Question Answer Earth Formation -500 ANSWER: Some of these molecules can grow and duplicate themselves, which surprised scientists. Scientists believe this came before DNA. QUESTION: What is RNA?

24 Question Answer Grab Bag-100 ANSWER: Long stable periods of evolution, interrupted by brief periods of rapid change. QUESTION: What is punctuated equilibrium?

25 Question Answer Grab Bag -200 ANSWER: A single species, through natural selection, evolves into different forms that live in different ways. QUESTION: What is adaptive radiation?

26 Question Answer Grab Bag -300 ANSWER: Unrelated organisms evolve and begin to resemble one another. QUESTION: What is convergent evolution?

27 Question Answer Grab Bag -400 ANSWER: Two species evolve in response to changes in each other over time. QUESTION: What is coevolution?

28 Question Answer Grab Bag 500 ANSWER: The theory in which eukaryotic cells formed from symbiosis among several different prokaryotic organisms. QUESTION: What is the Endosymbiotic Theory?

29 Question Answer FINAL JEOPARDY ANSWER: Georges Cuvier QUESTION: Who was the main founder of both comparative anatomy and paleontology?


Download ppt "Evolution of Populations 100 200 300 400 500 100 200 300 400 500 100 200 300 400 500 100 200 300 400 500 100 200 300 400 500 ANCIENT LIFEFORMING FOSSILS."

Similar presentations


Ads by Google