Download presentation

Presentation is loading. Please wait.

Published byColin Murphy Modified over 9 years ago

1
Solving Word Problems

2
Follow these steps 1.Read the problem twice. 2.UPS- Understand, Plan, Solve 3. Understand: - What is the problem asking for? - What information is important? - What information is not necessary? 4. Plan- Choose a strategy. 5. Solve- Calculate the answer 6. Check to see if your answer makes sense. 1.Read the problem twice. 2.UPS- Understand, Plan, Solve 3. Understand: - What is the problem asking for? - What information is important? - What information is not necessary? 4. Plan- Choose a strategy. 5. Solve- Calculate the answer 6. Check to see if your answer makes sense.

3
Problem Solving Strategies Find a pattern Make a table Work backwards Guess and Check Draw a picture Make a list Find a pattern Make a table Work backwards Guess and Check Draw a picture Make a list

4
Find a Pattern Question: Carol has written a number pattern that begins with 1, 3, 6, 10, 15. If she continues this pattern, what are the next four numbers in her pattern? 1) UNDERSTAND: What do you need to find? You need to find 4 numbers after 15

5
Find a Pattern Question: Carol has written a number pattern that begins with 1, 3, 6, 10, 15. If she continues this pattern, what are the next four numbers in her pattern? 2) PLAN: How can you solve the problem? What’s our strategy? You can find a pattern. Look at the numbers. The new number depends upon the number before it.

6
Find a Pattern Question: Carol has written a number pattern that begins with 1, 3, 6, 10, 15. If she continues this pattern, what are the next four numbers in her pattern? 3) Solve: Look at the numbers in the pattern. 1 3 = 1 + 2 (starting number is 1, add 2 to make 3) 6 = 3 + 3 (starting number is 3, add 3 to make 6) 10 = 6 + 4 (starting number is 6, add 4 to make 10) 15 = 10 + 5 (starting number is 10, add 5 to make 15)

7
Find a Pattern Question: Carol has written a number pattern that begins with 1, 3, 6, 10, 15. If she continues this pattern, what are the next four numbers in her pattern? New numbers will be 15 + 6 = 21 21 + 7 = 28 28 + 8 = 36 36 + 9 = 45

8
Make A Table Question: You save $3 on Monday. Each day after that you save twice as much as you saved the day before. If this pattern continues, how much would you save on Friday?

9
Make A Table Question: You save $3 on Monday. Each day after that you save twice as much as you saved the day before. If this pattern continues, how much would you save on Friday? 1) UNDERSTAND: It is asking how much you will save on Friday. You need to know that you save $3 on Monday. Then you need to know that you always save twice as much as you find the day before.

10
Make A Table Question: You save $3 on Monday. Each day after that you save twice as much as you saved the day before. If this pattern continues, how much would you save on Friday? 2) PLAN: How can you solve the problem? What’s our strategy? You can make a table like the one below. Day Amount of Money Saved Monday $3 Tuesday $ Wednesday$ Thursday $ Friday $

11
Make A Table Question: You save $3 on Monday. Each day after that you save twice as much as you saved the day before. If this pattern continues, how much would you save on Friday? 2) Solve: Fill in the rest of the table Day Amount of Money Saved Monday $3 Tuesday $6 Wednesday$12 Thursday $24 Friday $48 You save $48 on Friday

12
Guess and Check Question: Amy and Judy sold 12 show tickets altogether. Amy sold 2 more tickets than Judy. How many tickets did each girl sell? How many tickets did each girl sell? You need to know that 12 tickets were sold in all. You also need to know that Amy sold 2 more tickets than Judy.

13
Guess and Check Question: Amy and Judy sold 12 show tickets altogether. Amy sold 2 more tickets than Judy. How many tickets did each girl sell? You can guess and check to find two numbers with a sum of 12 and a difference of 2. If your first guess does not work, try two different numbers.

14
Guess and Check Question: Amy and Judy sold 12 show tickets altogether. Amy sold 2 more tickets than Judy. How many tickets did each girl sell? 3) SOLVE: First Guess: Amy = 8 tickets Judy = 4 tickets Check 8 + 4 = 12 8 - 4 = 4 ( Amy sold 4 more tickets) These numbers do not work!

15
Guess and Check Question: Amy and Judy sold 12 show tickets altogether. Amy sold 2 more tickets than Judy. How many tickets did each girl sell? Check 7 + 5 = 12 7- 5 = 2 ( Amy sold 2 more tickets) These numbers do work!

16
Work Backwards Question: Jack walked from Germantown to Roxborough. It took 1 hour 25 minutes to walk from Germantown to Chestnut Hill. Then it took 25 minutes to walk from Chestnut Hill to Roxborough. He arrived in Roxborough at 2:45 P.M. At what time did he leave Germantown?

17
Work Backwards Question: Jack walked from Germantown to Roxborough. It took 1 hour 25 minutes to walk from Germantown to Chestnut Hill. Then it took 25 minutes to walk from Chestnut Hill to Roxborough. He arrived in Roxborough at 2:45 P.M. At what time did he leave Germantown? 1) UNDERSTAND: What do you need to find? You need to find what the time was when Jack left Germantown.

18
Work Backwards Question: Jack walked from Germantown to Roxborough. It took 1 hour 25 minutes to walk from Germantown to Chestnut Hill. Then it took 25 minutes to walk from Chestnut Hill to Roxborough. He arrived in Roxborough at 2:45 P.M. At what time did he leave Germantown? 2) PLAN: How can you solve the problem? What is the strategy? You can work backwards from the time Jack reached Roxborough. Subtract the time it took to walk from Chestnut Hill to Roxborough. Then subtract the time it took to walk from Germantown to Chestnut Hill.

19
Work Backwards Question: Jack walked from Germantown to Roxborough. It took 1 hour 25 minutes to walk from Germantown to Chestnut Hill. Then it took 25 minutes to walk from Chestnut Hill to Roxborough. He arrived in Roxborough at 2:45 P.M. At what time did he leave Germantown? 3) Solve Subtract: 1 hour 25 minutes. This is the time it took to get from Germantown to Chestnut Hill.. Jack left Germantown at 12:55 P.M. Time is: 2:20 P.M.

20
Draw a Picture Question: Laura has 3 green chips, 4 blue chips and 1 red chip in her bag. What fractional part of the bag of chips is green?

21
Draw a Picture Question: Laura has 3 green chips, 4 blue chips and 1 red chip in her bag. What fractional part of the bag of chips is green? You can draw a picture to show the information. Then you can use the picture to find the answer.

22
Draw a Picture Question: Laura has 3 green chips, 4 blue chips and 1 red chip in her bag. What fractional part of the bag of chips is green? Express what fraction of the chips are green 3/8

Similar presentations

© 2024 SlidePlayer.com Inc.

All rights reserved.

To make this website work, we log user data and share it with processors. To use this website, you must agree to our Privacy Policy, including cookie policy.

Ads by Google