Presentation is loading. Please wait.

Presentation is loading. Please wait.

Abandonul maternal in contextul crizei economice si sociale Autor: Asistent medical princ. Stoian Ana Maria Spi. Cl. Sf. Ioan - Maternitatea Bucur, Bucuresti.

Similar presentations


Presentation on theme: "Abandonul maternal in contextul crizei economice si sociale Autor: Asistent medical princ. Stoian Ana Maria Spi. Cl. Sf. Ioan - Maternitatea Bucur, Bucuresti."— Presentation transcript:

1 Abandonul maternal in contextul crizei economice si sociale Autor: Asistent medical princ. Stoian Ana Maria Spi. Cl. Sf. Ioan - Maternitatea Bucur, Bucuresti

2 actuala criză economică şi socială îşi va pune amprenta pe evoluţia natalităţii prin scaderea ei cit si asupra cresterii ratei abandonului maternal. din 1989 si pana in prezent, rata abandonului maternal nu a cunoscut o scadere, ci, dimpotriva a crescut in ciuda liberalizarii avortului si a masurilor luate de Guvernele care s-au succedat dupa Revolutie.

3 aspectul la care vreau eu sa ma refer acum este legat de dorinta unui cuplu casatorit de a avea sau de- a nu avea un copil, majoritatea cuplurilor dupa '90 au dorit o stabilitate financiara si materiala inainte de a-si mari numarul membrilor din familie, lucrul acesta se obtine destul de greu si atunci avem de-a face cu amanari peste amanari, mai mult sau mai putin justificate.

4 Momentul de cumpana…

5 O familie cu un copil nu reprezinta momente Kodak cu parinti frumosi si fericiti si copii veseli si curati. Inseamna copii care se imbolnavesc si-ti arunca in aer orice urma de stabilitate si liniste, un partener epuizat de serviciu si de obligatiile cotidiene, rate la banca, casa curata, mancare de facut. Realitatea e ca un copil va ridica la fileu destul de multe probleme si va va face uneori sa va simtiti nepregatiti pentru o incercare de natura asta.

6 Abandon Adoptie ? Plasament ?

7 Abandonarea copiilor (la nastere) reprezinta o modalitate rudimentara de gestionare a nasterilor nedorite sau neacceptate din cauze culturale sau/si economice.

8  Cauzele care au dus cresterea ratei de abandon maternal sunt: saracia; nivelul scazut de educatie; lipsa locuintei sau conditii improprii de locuit; neutilizarea masurilor contraceptive si de planning familial, fie din necunostinta, dar de cele mai multe ori ignoranta; lipsa educatiei sexuale; lipsa sprijinului partenerului sau a familiei, relatia cu partenerul in cazul uniunilor consensuale; problemele de sanatate ale copilului (malformatii congenitale, distrofic); starea de sanatate a mamei (boli psihice, infectie HIV, TBC).

9 … dar exista o alta optiune

10  Tanara mama poate fi ajutata prin: consiliere in cadrul unitatii spitalicesti in care a nascut sprijinul familiei si al partenerului sporirea participarii active a societatii civile si dezvoltarea durabila a parteneriatului in beneficiul dezvoltarii si protectiei familiei. ajutor financiar pentru familiile cu nevoi speciale si dinamizarea masurilor active de solidaritate familiala; acordarea unei indemnizatii lunare pentru cresterea copiilor Aceste actiuni ducand la…

11

12 O mama isi poate tine doar o vreme copilul de mana dar din inima nu-i da drumul pana la sfarsitul vietii…

13 Va multumesc!


Download ppt "Abandonul maternal in contextul crizei economice si sociale Autor: Asistent medical princ. Stoian Ana Maria Spi. Cl. Sf. Ioan - Maternitatea Bucur, Bucuresti."

Similar presentations


Ads by Google