Download presentation

Presentation is loading. Please wait.

Published byLesley Small Modified over 9 years ago

1
Ch. 5-7 Percent of change

2
Ch. 5-7 Vocabulary Percent of change: a ratio that compares the change in quantity to the original amount. Percent of increase: when the new amount is greater than the original Percent of decrease: when the new amount is less than the original Markup: the increase in the price Discount: when regular price is reduced

3
Ch. 5-7 Percent of change Percent of change = amount of change original amount Original: 12, new: 9 = 12-9 12 =0.25 Percent of decrease is 25% Original: 5, new: 6, find percent of change. 20% increased.

4
Ch. 5-7 Percent of change Find the selling price Selling price = cost + markup rate The cost of roller blades is $60, 35% markup, find the selling price. Markup rate = $60 x 35% = $60 x 0.35 = $21 Selling price =$60+$21 =$81

5
Ch. 5-7 Percent of change Find the selling price Selling price = cost + markup rate Cost of jeans: $25, 45% markup, find the selling price. Markup rate = $25 x 45% = $25 x 0.45 = $11.25 Selling price =$25+$11.25 =$36.25

6
Ch. 5-7 Percent of change Find the Markup Rate Markup Rate = Selling price - cost cost Cost of jeans: $25, sell for $36.25, find the markup rate. = 36.25-25 25 = 0.45 = 45% The markup rate is 45%

7
Ch. 5-7 Percent of change Find the Markup Rate Markup Rate Selling price - cost cost Find the markup rate on a $60 jacket that sells for $75. = 75-60 60 = 0.25 = 25% The markup rate is 25%

8
Ch. 5-7 Percent of change Find the Sale Price Sale Price Selling price - discount Snowskate: $95, 35% off, find the sale price Amount of discount: =$95*35% =$33.25 Sale price: = $95-$33.25 =$61.75 The Sale price is $61.75

9
Ch. 5-7 Percent of change Find the Sale Price Sale Price Selling price - discount Television: $675.50, 35% off, find the sale price Amount of discount: =$675.50 x 35% =$236.43 (round to the nearest 100 th ) Sale price: =$675.50-$236.43 =$439.08 The Sale price is $439.08

10
Ch. 5-7 Percent of change Find the Price including taxes: Selling price + taxes Book bag: $15, tax rate is 6.5%, find the price after taxes. Taxes: =$15 x 6.5% =$0.98 (round to the nearest 100 th ) Price after taxes: =$15 + $0.98 =$15.98 The taxed price is $15.98

11
Ch. 5-7 Percent of change Find the Price including taxes Selling price + taxes Car: $5000, tax rate is 6.5%, find the price after taxes. Taxes: =$5000 x 6.5% =$325 Price after taxes: =$5000 + 325 =$5325 The taxed price is $5,325

12
Ch. 5-7 Percent of change Estimate the Price round 21% to 20% Original: $30, markup: 21%, estimate selling price. =$30 x 20% =$6 Selling price: =$30+$6 =$36 The Selling price is about $36

13
Ch. 5-7 Percent of change Estimate the Price round $59.99 to $60 Original: $59.99, Sale: 40%, estimate selling price. =$60 x 40% =$24 Discounted price: =$60-$24 =$36 The discounted price is about $36

Similar presentations

© 2024 SlidePlayer.com Inc.

All rights reserved.

To make this website work, we log user data and share it with processors. To use this website, you must agree to our Privacy Policy, including cookie policy.

Ads by Google