Download presentation

Presentation is loading. Please wait.

Published byEvan Bell Modified over 4 years ago

2
Solving measurement and time problems.

3
Measurement Problems A farmer buys 2.5 km of wire for fencing. He uses 850m in one field... …and 1.25km in another. How much wire does he have left?

4
A farmer buys 2.5 km of wire for fencing. He uses 850m in one field and 1.25km in another – how much does he have left? Convert the units so that all the measurements are in the same unit: 2.5km = 2500m 850m 1.25km = 1250m Do the calculations: 2500 – 850 = 1650 1650 – 1250 = 400m or 0.4km Dont forget the units in your answer!

5
1.Read the question. 2.Convert the units in the question so that all the units are the same, if possible. 3.Decide what operation(s) to use. 4.Write down the calculation(s) you are going to do. Use brackets if you need to. 5.Work out the approximate answer. 6.Decide how you will work out the calculation. 7.Ask: Can I do it in my head? 8.Do the calculation and interpret the answer. Include any units (e.g. km). 9.Ask: Does the answer make sense? How do you work out the answer to a word problem?

6
Time Problems Mr Jones leaves his house at 7.30am to travel to school. He arrives at school at 8.07am – how long does his journey take? Answer: 37 minutes How did you work it out?

7
You could have used a time line… 7.30am 8.00am + 30 mins 8.07am + 7 mins Use a time line to help you solve this problem: My dad is going to pick me up from the cinema after the film has finished. The film starts at 4.45pm and is 1 hour, 20 minutes long. What time shall I tell my dad to meet me?

8
4.45pm + 1 hour 5.45pm + 15 mins 6.00pm6.05pm + 5 mins Try this one! A train leaves London Victoria Station at 8.03am, it arrives in Chatham at 9.35am – how long did the train journey take?

9
Use the time line method to help you solve the problems on page 81 & 82 of your textbooks. 8.03am9.35am + 1 hour 9.03am +30 mins 9.33am +2 mins Total journey time = 1 hour, 32 minutes

Similar presentations

Presentation is loading. Please wait....

OK

Break Time Remaining 10:00.

Break Time Remaining 10:00.

© 2018 SlidePlayer.com Inc.

All rights reserved.

To ensure the functioning of the site, we use **cookies**. We share information about your activities on the site with our partners and Google partners: social networks and companies engaged in advertising and web analytics. For more information, see the Privacy Policy and Google Privacy & Terms.
Your consent to our cookies if you continue to use this website.

Ads by Google

Ppt on earned value management Ppt on business environment nature concept and significance of numbers Ppt on annotating text in math class Ppt on higher education system in india Ppt on current account convertibility Ppt on swami vivekananda death Ppt on 2nd world war countries Ppt on telephone etiquette training Ppt on buddhism in india Ppt on aircraft emergencies videos