Download presentation

Presentation is loading. Please wait.

1
Year 5 Term 3 Unit 6b Day 1

2
L.O.1 To be able to recall multiplication facts and derive division facts from the six times table

3
**We are going to say the 6x table**

4
**We are going to say the 3x table**

5
**We are going to say the 7x table**

6
**We are going to say the 9x table**

7
**We are going to say the 8x table**

8
**We are going to say the 4x table**

9
**We are going to say the 5x table**

10
Now back to the 6x table Let’s say it again!

11
**Here are the multiples of 6**

12
**Q. What is this multiplication fact?**

13
6 x table 6 x 4 = 24 or 4 x 6 = 24

14
**Q. What are the associated division facts?**

15
6 x table 24 ÷ 6 = 4 and 24 ÷ 4 = 6

16
**Q. What are the associated division facts?**

17
6 x table 42 ÷ 6 = 7 and 42 ÷ 7 = 6

18
**Q. What are the associated division facts?**

19
6x table 54 ÷ 6 = 9 and 54 ÷ 9 = 6

20
**Q. What are the associated division facts?**

21
6 x table 30 ÷ 6 = 5 and 30 ÷ 5 = 6

22
**Q. What are the associated division facts?**

23
6 x table 12 ÷ 6 = 2 and 12 ÷ 2 = 6

24
**Q. What are the associated division facts?**

25
6 x table 48 ÷ 6 = 8 and 48 ÷ 8 = 6

26
**Q. What are the associated division facts?**

27
6x table 6 ÷ 6 = 1 and 6 ÷ 1 = 6

28
**Q. What are the associated division facts?**

29
6x table 60 ÷ 6 = 10 and 60 ÷ 10 = 6

30
**Q. What are the associated division facts?**

31
6x table 36 ÷ 6 = 6 and 36 ÷ 6 = 6

32
**Q. What are the associated division facts?**

18

33
6x table 18 18 ÷ 6 = 3 and 18 ÷ 3 = 6

34
**Now write down all the division facts you can remember.**

6x table Now write down all the division facts you can remember.

35
6x table

36
L.O.2 To be able to solve mathematical problems or puzzles, recognise and explain patterns and relationships.

37
**Q. What are the totals in the 8 boxes?**

What strategies will you use? is 3 is 4 is 5

38
**Q. How many totals change now that represents a 6 instead of a 5?**

is 3 is 4 is 6

39
**Q. If represents 2, how many totals will change?**

is 2 is 4 is 6

40
8 will change is 2 is 4 is 6

41
**This time I have given you some totals and left you to work out the others!**

23 15 24 is _ is _ is _

42
**Q. Which of the three totals did you use to help you first?**

How did this help you? 23 15 24 is _ is _ is _

43
**Q. Which total did you use next?**

First you should have worked out that = 6 because 4 x 6 in the last column gives the total 24. Q. Which total did you use next? 23 15 24 is 6 is _ is _

44
**Q. Which total did you use last?**

Next you should have worked out that = 5 because on the top row 3x6= =23 Q. Which total did you use last? 23 15 24 is 6 is 5 is _

45
**Last you should have worked out that = 2.**

In the row totalling 15 you already have = 11. 15 – 11 = 4 , there are so each must be worth 2. 23 15 24 is 6 is 5 is 2

46
**Q. What are the other totals?**

20 What strategies will you use? 18 12 is _ is _ is _

47
**You should have found these answers.**

15 23 20 18 20 21 23 12 is 3 is 6 is 7

48
**Q. Does it matter which three totals you are given?**

is _ is _ is _

49
**Work in pairs to choose your own number for each shape**

Work in pairs to choose your own number for each shape. Find the 8 totals. Then give 3 totals to another pair for them to find the missing totals. is _ is _ is _

50
**Q. So, does it matter which three totals you are given?**

Are there any awkward ones? is _ is _ is _

51
**You will do ACTIVITY Sheet 6b1 for**

HOMEWORK this week but we will look at the first grid now. WARNING You may find you need to change your strategy when you do the last 2 grids.

52
**Let’s try this as a class.**

=__ =__ =__

53
**Q. What do these totals tell us about what the shapes represent?**

18 20 is _ is _ is _

54
**If this is so then on the top line,**

The 20 means that 18 = 10. + If this is so then on the top line, so = 4 = 8 + 20 With one more total we can find is _ is _ is _

55
**Now try the first question only on**

Self-assessment sheet 6b1.

56
**By the end of the lesson the children should be able to:**

Solve puzzles and problems involving missing totals.

57
Year 5 Term 3 Unit 6b Day 2

58
L.O.1 To be able to recall multiplication facts and derive division facts from the seven times table

59
**We are going to say the 7x table**

60
**We are going to say the 6x table**

61
**We are going to say the 8x table**

62
**We are going to say the 5x table**

63
**We are going to say the 4x table**

64
**We are going to say the 9x table**

65
Now back to the 7x table Let’s say it again!

66
**This shows the multiples of 7**

67
**Q. What is this multiplication fact?**

68
7 x table 8 x 7 = 56 or 7 x 8 = 56

69
**Q. What are the associated division facts?**

70
7 x table ÷ 7 = 8 and 56 ÷ 8 = 7

71
**Q. What are the associated division facts?**

72
7 x table 49 ÷ 7 = 7 and 49 ÷ 7 = 7

73
**Q. What are the associated division facts?**

74
7 x table 28 ÷ 7 = 4 and 28 ÷ 4 = 7

75
**Q. What are the associated division facts?**

76
7 x table 35 ÷ 7 = 5 and 35 ÷ 5 = 7

77
**Q. What are the associated division facts?**

78
7 x table 14 ÷ 7 = 2 and 14 ÷ 2 = 7

79
**Q. What are the associated division facts?**

80
7 x table 63 ÷ 7 = 9 and 63 ÷ 9 = 7

81
**Q. What are the associated division facts?**

82
7 x table 70 ÷ 7 = 10 and 70 ÷ 10 = 7

83
**Q. What are the associated division facts?**

84
7 x table 21 ÷ 7 = 3 and 21 ÷ 3 = 7

85
**Q. What are the associated division facts?**

86
7 x table 7 ÷ 7 = 1 and 7 ÷ 1 = 7

87
**Q. What are the associated division facts?**

42

88
7 x table 42 42 ÷ 7 = 6 and 42 ÷ 6= 7

89
**Now write down all the division facts you can remember.**

7 x table Now write down all the division facts you can remember.

90
7 x table

91
L.O.2 To be able to solve mathematical puzzles and problems. To be able to explain methods and reasoning

92
. Q. What fraction of these 8 shapes are circles?

93
**Half the shapes are circles : 4/8 ½**

94
**Q. What fraction of the shapes are circles now?**

95
**Three quarters of the shapes are circles: 6/8 ¾**

96
**Q. What fraction of the shapes are circles now?**

97
**five eighths of the shapes are circles now: 5/8**

98
**Q. What fraction of the shapes are circles now?**

99
**One eighth of the shapes are circles : 1/8**

100
**½ the shapes are squares**

Now I shall give you the fractions but not the total number of shapes: ½ the shapes are squares ½ the shapes are circles. Two squares are replaced with two circles so now 1/3 of the shapes are squares and 2/3 of the shapes are circles. Q. How many shapes did we start with? 2 minutes

101
**What answers do you have?**

What strategies did you use?

102
Q. If 1/3 of the total number of shapes were squares what multiplication table will the total number of shapes be in?

103
Q. If 1/3 of the total number of shapes were squares what multiplication table will the total number of shapes be in? It must be in the 3x table.

104
**Let’s fill in the table Total 1/3 Squares 2/3 Circles 3 6 9 12 15 18**

21 Let’s fill in the table

105
Total 1/3 Squares 2/3 Circles 3 6 9 12 15 18 21 1 2 3 4 5 6 7 2 4 6 8 10 12 14 Q. As we have replaced two squares with two circles what would the original number of squares and circles be?

106
**Let’s work it out. To answer this we need to add 2 more columns. Total**

1/3 Squares 2/3 Circles +2squares -2 circles 3 6 9 12 15 18 21 1 2 3 4 5 6 7 2 4 6 8 10 12 14 Let’s work it out.

107
**Q. When were half the shapes squares and half circles?**

Total 1/3 Squares 2/3 Circles +2squares -2 circles 3 6 9 12 15 18 21 1 2 3 4 5 6 7 2 4 6 8 10 12 14 3 4 5 6 7 8 9 2 4 6 8 10 12 Q. When were half the shapes squares and half circles?

108
**The only time this happens is when there are 12 shapes.**

Total 1/3 Squares 2/3 Circles +2squares -2 circles 3 6 9 12 15 18 21 1 2 3 4 5 6 7 2 4 6 8 10 12 14 3 4 5 6 7 8 9 2 4 6 8 10 12 The only time this happens is when there are 12 shapes.

109
**1/3 of the shapes are squares, 2/3 of the shapes are circles. **

Try these: use the grid to help you. Q1. 1/3 of the shapes are squares, 2/3 of the shapes are circles. Three circles are replaced with three squares. Now ½ the shapes are squares, ½ the shapes are circles. How many squares and circles did we start with? Q2. 1/4 of the shapes are squares, 3/4 of the shapes are circles. One circle is replaced by one square. Now 1/3 the shapes are squares, 2/3 the shapes are circles. How many squares and circles did we start with?

111
**What answers do you have?**

What strategies did you use?

112
**There are some cubes in a bag.**

1/5 of them are red 4/5 of them are blue Q. How many cubes might be in the bag?

113
**We know that if we are working in 1/5 ’s**

we must be using the 5x table.

114
**I take out 6 blue cubes and replace them with**

6 red ones. Now ½ are red and ½ blue. Q. How many cubes are in the bag?

115
Let’s do it. Remember we are working in multiples of 5

116
**This blank screen is for recording the working.**

117
**Now try the second question on**

Assessment sheet 6b1.

118
**By the end of the lesson the children should be able to:**

Solve puzzles and problems involving fractions; Explain methods and reasoning.

119
Year 5 Term 3 Unit 6b Day 3

120
L.O.1 To be able to recall multiplication facts and derive division facts from the eight times table

121
**We are going to say the 8x table**

122
**We are going to say the 3x table**

123
**We are going to say the 7x table**

124
**We are going to say the 9x table**

125
**We are going to say the 6x table**

126
**We are going to say the 4x table**

127
**We are going to say the 5x table**

128
Now back to the 8x table Let’s say it again!

129
**Here are the multiples of 8**

130
**Q. What is this multiplication fact?**

131
8 x table 8 x 4 = 32 or 4 x 8 = 32

132
**Q. What are the associated division facts?**

133
8 x table 32 ÷ 8 = 4 and 32 ÷ 4 = 8

134
**Q. What are the associated division facts?**

135
8 x table ÷ 8 = 7 and 56 ÷ 7 = 8

136
**Q. What are the associated division facts?**

137
8x table 72 ÷ 8 = 9 and 72 ÷ 9 = 8

138
**Q. What are the associated division facts?**

139
8 x table 40 ÷ 8 = 5 and 40 ÷ 5 = 8

140
**Q. What are the associated division facts?**

141
8 x table 16 ÷ 8 = 2 and 16 ÷ 2 = 8

142
**Q. What are the associated division facts?**

143
8 x table 64 ÷ 8 = 8 and 64 ÷ 8 = 8

144
**Q. What are the associated division facts?**

145
8 x table 8 ÷ 8 = 1 and 8 ÷ 1 = 8

146
**Q. What are the associated division facts?**

147
8 x table 80 ÷ 8 = 10 and 80 ÷ 10 = 8

148
**Q. What are the associated division facts?**

149
8 x table 48 ÷ 8 = 6 and 48 ÷ 6 = 8

150
**Q. What are the associated division facts?**

24

151
8 x table 24 24 ÷ 8 = 3 and 24 ÷ 3 = 8

152
**Now write down all the division facts you can remember.**

8 x table Now write down all the division facts you can remember.

153
8 x table

154
L.O.2 To be able to solve problems and puzzles, recognise and explain patterns, relationships and reasoning.

155
**Large batteries cost £1:60**

Medium batteries cost £1:10 Q.1 What would ten large batteries cost? Q.2 What would six medium batteries cost? Q.3 How many medium batteries could you buy for £10 Q.4 How many large batteries could you buy for £10 Q.5 How much change would you get in Q Q.4?

156
Answers are: 1. £16 2. £6:60 batteries with 10p. change batteries with 40p. change p.

157
**A farmer bought batteries with a £20 note.**

Q. How many of each size could the farmer buy? 1 minute

158
**18 medium batteries. He could have bought up to 12 large batteries**

or up to 18 medium batteries.

159
**many batteries did the farmer buy?**

If he spent exactly £20 how many batteries did the farmer buy? 2 minutes in pairs

160
Would it help if we used a list or a chart or a table?

161
**Complete the table with your partner and use it to solve the problem.**

This may help: Medium 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Cost £1.10 Large £1.60 Complete the table with your partner and use it to solve the problem.

162
**Q. What answers did you get?**

8 medium + 7 large batteries is an answer.

163
**This is the completed table**

Medium 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Cost £1.10 £2.20 £3.30 £4.40 £5.50 £6.60 £7.70 £8.80 £9.90 £11 Large £1.60 £3.20 £4.80 £6.40 £8.00 £9.60 £11.20 £12.80 £14.40 £16 This is the completed table

164
**Work with a partner to find the answer.**

Small batteries cost 70p. Q. How many small and medium batteries could we buy for exactly £5 Work with a partner to find the answer. Would it help if you added two extra rows to the table?

165
**Extra rows Medium 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Cost Large Small £1.10 £2.20**

£3.30 £4.40 £5.50 £6.60 £7.70 £8.80 £9.90 £11 Large £1.60 £3.20 £4.80 £6.40 £8.00 £9.60 £11.20 £12.80 £14.40 £16 Small £0.70 Extra rows

166
**Medium 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Cost Large Small £1.10 £2.20 £3.30 £4.40**

£5.50 £6.60 £7.70 £8.80 £9.90 £11 Large £1.60 £3.20 £4.80 £6.40 £8.00 £9.60 £11.20 £12.80 £14.40 £16 Small £0.70 £1.40 £2.10 £2.80 £3.50 £4.20 £4.90 £5.60 £6.30 £7

167
**What strategies did you use?**

168
**Q. How many small and large batteries could we buy for exactly £9?**

Q. How many small, medium and large batteries could we buy for exactly £8? For extension work try these: How many small + large for £11; £12 ; £14 ? How many medium + large for £7 ; £14 ; £20 ? How many small + medium for £10 ; £13 ; £14 ? How many small + medium + large for £11 ; £15 ?

169
Now do question 3 on Self-assessment sheet 6b 1.

170
Now that you have finished the questions on the Self-assessment sheet think about what we have learned this week in maths and decide on what you would like to get better at. Write it as your target at the bottom of the sheet.

171
**By the end of the lesson the children should be able to:**

Solve puzzles and problems involving money and lists Explain methods and reasoning

172
Year 5 Term 3 Unit 6b Day 4

Similar presentations

OK

Solving Problems and Puzzles 7/5/05. To recall multiplication facts and derive division facts from the 7 times table 7/5/05.

Solving Problems and Puzzles 7/5/05. To recall multiplication facts and derive division facts from the 7 times table 7/5/05.

© 2018 SlidePlayer.com Inc.

All rights reserved.

Ads by Google

Ppt on smps power supply Ppt on bacterial zoonoses Download ppt on mind controlled robotic arms for education Ppt on nature of matter for class 6 Ppt on wildlife tourism in india Ppt on water resources of india Ppt on regular expression library Ppt on desktop video conferencing Ppt on prime minister and his council of ministers Ppt on abo blood grouping method