Presentation is loading. Please wait.

Presentation is loading. Please wait.

Science Jeopardy 100 200 300 400 500 100 200 300 400 500 100 200 300 400 500 100 200 300 400 500 100 200 300 400 500 Classification of Organisms Domains.

Similar presentations


Presentation on theme: "Science Jeopardy 100 200 300 400 500 100 200 300 400 500 100 200 300 400 500 100 200 300 400 500 100 200 300 400 500 Classification of Organisms Domains."— Presentation transcript:

1

2 Science Jeopardy Classification of Organisms Domains and Kingdoms Domain Archaea Domain Bacteria Structure/Functi on

3 Question Answer A-100 ANSWER: The science of describing, naming, and classifying organisms. QUESTION: What is taxonomy?

4 Question Answer A-200 ANSWER: The two-part naming system which uses the genus name and species identifier. (Example: Homo sapiens) QUESTION: What is binomial nomenclature?

5 Question Answer A-300 ANSWER: The category of our current system of classification that is more specific than class but broader than family. QUESTION: What is the order?

6 Question Answer A-400 ANSWER: A diagram which shows the relationship of organisms and is similar to a family tree. QUESTION: What is a phylogenetic diagram?

7 Question Answer A-500 ANSWER: A feature that evolved only within a group under consideration that can be used to group organisms in a clade. QUESTION: What is a derived character?

8 Question Answer ANSWER: The three domains of life. QUESTION: What are Domain Bacteria, Domain Arachaea, and Domain Eukarya? B-100

9 Question Answer B-200 ANSWER: The organisms in the Domain Archaea are most closely related to the organisms in this domain. QUESTION: What is the Domain Eukarya?

10 Question Answer B-300 ANSWER: The kingdom you belong in. QUESTION: What is Kingdom Animalia?

11 Question Answer B-400 ANSWER: The organisms in this kingdom are eukaryotes that are mostly autotrophic and photosynthetic. QUESTION: What is Kingdom Plantae?

12 Question Answer B-500 ANSWER: The organisms in this kingdom are classified according to what they are NOT. QUESTION: What is the Kingdom Protista?

13 Question Answer C-100 ANSWER: The organisms in this group are named for the methane gas they create from the conversion of hydrogen and carbon dioxide gases. QUESTION: What are the methanogens?

14 Question Answer C-200 ANSWER: The organisms in this group are named for the Greek word for salt- loving. QUESTION: What are the halophiles?

15 Question Answer C-300 ANSWER: The organisms from this group can be found in environments with a high temperature and low pH. QUESTION: What are the thermoacidophiles?

16 Question Answer C-400 ANSWER: Organisms in the domain Archaea have pieces of DNA that do not code for amino acids, also known as this. QUESTION: What are introns?

17 Question Answer C-500 ANSWER: Bacteria in the Domain Archaea lack this compound in their cell walls. QUESTION: What is peptidoglycan?

18 Question Answer D-100 ANSWER: Bacteria that are spiral- shaped are in this group. QUESTION: What is spirilla?

19 Question Answer D-200 ANSWER: Bacteria can be grouped according to their cell wall using this laboratory technique. QUESTION: What is gram staining?

20 Question Answer D-300 ANSWER: Bacteria can be grouped according to this type of genetic information. QUESTION: What is rRNA?

21 Question Answer D-400 ANSWER: Bacteria that are nitrogen- fixing do this. QUESTION: What is convert nitrogen gas in the atmosphere into a more useful form (such as ammonia)?

22 Question Answer D-500 ANSWER: Bacteria that are considered to be actinomycetes can be used to create these. QUESTION: What are antibiotics?

23 Question Answer E-100 ANSWER: This structure of bacteria protects the cell and gives it shape. QUESTION: What is the cell wall?

24 Question Answer E-200 ANSWER: The flagellum can be used for this function. QUESTION: What is movement?

25 Question Answer E-300 ANSWER: Plasmids consist of this genetic material. QUESTION: What are small, circular, self-replicating loops of double-stranded DNA?

26 Question Answer E-400 ANSWER: The capsule of bacteria is made of this sticky sugar. QUESTION: What is glycocalyx?

27 Question Answer E-500 ANSWER: Photosynthetic bacteria have thylakoids in their inner membrane which do this. QUESTION: What is trap light energy?


Download ppt "Science Jeopardy 100 200 300 400 500 100 200 300 400 500 100 200 300 400 500 100 200 300 400 500 100 200 300 400 500 Classification of Organisms Domains."

Similar presentations


Ads by Google