Presentation is loading. Please wait.

Presentation is loading. Please wait.

Social Psychology AttitudeAttractionAggression Group Behavior Study of how our thoughts, feelings and behaviors are influenced by others. Or How people.

Similar presentations

Presentation on theme: "Social Psychology AttitudeAttractionAggression Group Behavior Study of how our thoughts, feelings and behaviors are influenced by others. Or How people."— Presentation transcript:

1 Social Psychology AttitudeAttractionAggression Group Behavior Study of how our thoughts, feelings and behaviors are influenced by others. Or How people influence each other.

2 Attitudes A set of beliefs and feelings. Advertising is ALL based on attitude formation. Mere Exposure Effect- constant contact with stimuli leads to appeal Central Route of persuasion –the listener focuses on the content of the product vs. Peripheral Route of persuasion – listener focuses on the tone of persons voice & excitement

3 Attitude and Behavior Cognitive Dissonance Theory People want to have consistent attitudes and behaviors….when they are not they experience dissonance (unpleasant tension). Usually they will change their attitude. You have a belief that cheating on tests is bad. But you cheat on a test!!! The teacher was really bad so in that class it is OK.


5 Compliance Strategies Foot-in-the-door phenomenon – Start with small request than larger request – Train or brainwash Door-in-the-face phenomenon – Ask for something big (a car) then ask for something small (a cell phone). Norms of reciprocity – charities give you something like return address stickers hoping you will donate to their cause.

6 Attribution Theory – Fritz Heider Tries to explain how people determine the cause of the behavior they observe. It is either a…. Situational Attribution (due to: external social factors) Dispositional Attribution (due to: internal attitudes) Internal attributions External attributions Behavior

7 Effects of Attribution How we explain someones behavior affects how we react to it.

8 Situational or dispositional Attributions? A teen crashes the car. One parent says it was because of the slippery road. Another says its because he wasnt paying attention to driving. One parent uses dispositional attributes; the other uses situational attributes.

9 Fundamental Attribution Error We tend to overestimate the role of dispositional factors. Self-Serving Bias We attribute our success to personal/internal factors but attribute our failures to situational/external factors. False Consensus Effect When you start a romance, you assume that they agree with your world views….honeymoon period. If you win it is because you are awesome…if you lose, it must have been the coach or weather or….

10 How groups affect our behavior?

11 The Chameleon Effect Conformity: Adjusting ones behavior or thinking to coincide with a group standard (Chartrand & Bargh, 1999).

12 Social Facilitation Theory If you are really good at something….or it is an easy task…you will perform BETTER in front of a group. Home team advantage If it is a difficult task or you are not very good at it…you will perform WORSE in front of a group (social impairment).

13 Conformity Studies Adjusting ones behavior or thinking to coincide with a group standard. o Normative social influence – causes a person to conform, or change a behavior to gain approval or avoid disapproval o Information social influence – a person conforms because giving the information is seen as an expert

14 Aschs Study of Conformity Which line is equal to the standard line? After several others said 3 the subject would say 3.

15 Aschs Results About 1/3 of the participants conformed. 70% conformed at least once. To strengthen conformity : The group is unanimous The group is at least three people. One admires the groups status One had made no prior commitment

16 Milgrams Study Of Obedience Stanley Milgram designed a study that investigates the effects of authority on obedience Ordinary people can do shocking things. Ethical issues…. Would not have received approval from todays IRB (Internal Review Board).

17 Results of the Milgram Study

18 Group Dynamics

19 Groupthink Group members suppress their reservations about the ideas supported by the group. They are more concerned with group harmony. Worse in highly cohesive groups.

20 Deindividuation People get swept up in a group and lose sense of self. Feel anonymous and aroused. Explains rioting/mob behaviors.

21 Social Loafing The tendency for people in a group to exert less effort when pooling efforts toward a common goal than if they were individually accountable.

22 Group Polarization Groups tend to make more extreme decisions than the individual. Social Dilemma -Individual gain or common good

23 Stereotypes, Prejudice and Discrimination Stereotype: Overgeneralized idea about a group of people. Prejudice: Undeserved (usually negative) attitude towards a group of people. Ethnocentrism is an example of a prejudice. Discrimination: An action based on a prejudice.

24 Is it just race? NO Palestinians and Jews CVHS vs. DHS Men and Women

25 How does prejudice occur? Just world Phenomenon – -Good is rewarded and evil is punished -Blame the victim In one popular study female and male subjects were told two versions of a story about an interaction between a woman and a man. Both variations were exactly the same, except at the very end the man raped the woman in one and in the other he proposed marriage. In both conditions, both female and male subjects viewed the woman's (identical) actions as inevitably leading to the (very different) results. In-Group -People with whom one shares a common identity. versus Out-Groups. Those perceived as different from ones ingroup. In-Group Bias- The tendency to favor ones own group. Scapegoat Theory - people may be prejudice toward a group in order to vent their anger

26 Combating Prejudice Contact Theory Contact between hostile groups will reduce animosity if they are made to work towards a superordinate goal. Serif camp study Election of Obama?

27 Prejudices can often lead to a…. Self-Fulfilling Prophecy A prediction that causes itself to be true. Rosenthal and Jacobsons Pygmalion in the Classroom experiment.

28 Psychology of Aggression Two types of aggression 1.Instrumental Aggression 2.Hostile Aggression Theories of Aggression: Banduras Modeling Frustration-Aggression Hypothesis – Frustration creates anger, which generates aggression – Aversive stimuli: physical pain, personal insults, foul odors, hot temperatures, cigarette smoke, ect……

29 Prosocial Behavior Kitty Genovese case in Kew Gardens NY. Bystander Effect: Conditions in which people are more or less likely to help one another. In general…the more people around…the less chance of help….because of… Diffusion of Responsibility Pluralistic Ignorance People decide what to do by looking to others.

30 Attraction 5 Factors of Attraction

31 Proximity Geographic nearness Mere exposure effect: Repeated exposure to something breeds liking. Taiwanese Letters

32 Reciprocal Liking You are more likely to like someone who likes you. Why? Except in elementary school!!!!

33 Similarity Paula Abdul was wrong- opposites do NOT attract. Birds of the same feather do flock together. Similarity breeds content.

34 Liking through Association Classical Conditioning can play a part in attraction. I love Theos Wings. If I see the same waitress every time I go there, I may begin to associate that waitress with the good feelings I get from Theo's.


36 Physical Attractiveness

37 Physically attractiveness predicts dating frequency (they date more). They are perceived as healthier, happier, more honest and successful than less attractive counterparts.

38 Beauty and Culture Obesity is so revered among Mauritania's white Moor Arab population that the young girls are sometimes force-fed to obtain a weight the government has described as "life-threatening".

39 The right one is said to be keener on long term relationships.

40 Averaging Theory of Attractiveness

41 Baby faces For partners, women prefer baby faced men, except when they are ovulating. Women prefer masculine men for affairs. In terms of competence, we prefer mature- looking men.

42 Are these cultures really that different?

43 Zimbardos Prison Study Showed how we deindividuate AND become the roles we are given. Philip Zimbardo has students at Stanford U play the roles of prisoner and prison guards in the basement of psychology building. They were given uniforms and numbers for each prisoner. What do you think happened?

44 1. Your unique ideas about how a college class should be run, what a typical straight "A" student is like, and how a typical professor will act are all examples of a.Prejudices b.Attitudes c.Attributions d.Social schemas e. Confirmation Bias

45 2. A father suggests that his son's low marks in school are due to the child's laziness. The father has made __________ attribution. external b.a distinctive internal d.a situational e.a self serving

46 3. Attributing one's successes to dispositional factors and one's failures to situational factors is referred to as a. the fundamental attribution error b. a self-serving bias c. the actor-observer bias d. a self-enhancing strategy e. the just world hypothesis

47 4. In Stanley Milgram's research on obedience, the "teacher" routinely a.resisted the authority figure b.obeyed the authority figure c.resisted the authority figure, but obeyed the confederate d.resisted the authority figure when the learner appeared to be injured e.Conformed to other participants answers

48 5. The "bystander effect" is the finding that a.the probability that a witness to an emergency will help increases as the number of bystanders increases b.a group of witnesses to an emergency will all tend to cooperate to provide help c.the probability that a witness to an emergency will help decreases as the number of bystanders increases d.bystanders' willingness to help depends on the seriousness of the emergency e.The probability of the group cooperating with the leader regardless of the decision

49 6. Diffusion of responsibility refers to the a.tendency of others to assume that someone else will take responsibility in a crisis b.basis for performing prosocial behavior c.halo effect in aggression d.loss of identity one experiences in mob violence/aggression e.The foundation of prejudice

50 7. The reduction in effort by individuals when they work in groups is referred to as a.bystander apathy b.diffusion of responsibility c.extroverted effort loafing impairment

51 8. When the jury entered the jury room most of the jurors thought that the defendant in the case was probably innocent, but some weren't certain. After discussing the case for four hours, all twelve jurors are now firmly convinced that the defendant did not commit the crime. The strengthening of the jurors' opinions following group discussion is consistent with which of the following processes? a.Group think b.The bystander effect c.Reciprocity d.Group polarization e.Social facilitation

52 9. Which of the following is not characteristic of groupthink? a.dividing the world into the ingroup and the outgroup b.censoring dissent from group members c.gathering all the relevant information before making a decision d.censoring information that contradicts the group's views e. Blindly agreeing with the leader of a group

53 10. A man who believes that "women just don't make good leaders" may dwell on his female supervisor's mistakes and quickly forget about her achievements. This scenario illustrates which of the following concepts? a.defensive attribution b.the illusory correlation effect c.the fundamental attribution error d.the bystander effect e.diffusion of responsibility

54 11. Ethnocentrism refers to the tendency to a.focus on one's own needs as opposed to what is best for the group b.evaluate people in one's own group as superior to others c.model the attitudes of members of one's immediate family d.identify with members of a popular outgroup e.being open-minded to other cultures

55 1.D 2.C 3.B 4.B 5.C 6.A 7.D 8.D 9.C 10.B 11.B

56 2006 FRQ #2 Zoey wants to buy a new car but is having difficulty deciding what kind of car to buy. She is feeling anxious and wants to make a decision soon. Zoey visits several local car dealers and asks for the advice of some of her friends. Explain how each of the following could influence her decision. Be sure to discuss each concept in the context of Zoeys decision. – Approach-avoidance conflict – Central route persuasion – Heuristics – Individualism – Rationalization – Self-efficacy – The autonomic nervous system – The foot-in-the-door phenomenon

57 2003 FRQ A.Define the following psychological concepts – Cognitive dissonance – Conformity – Incentive motivation – Negative reinforcement – Physiological addiction B. Use one specific example for each of the concepts in part A to explain how the concept might relate to either the development of or the continuation of a smoking habit. It is not necessary to use the same example for each concept.

Download ppt "Social Psychology AttitudeAttractionAggression Group Behavior Study of how our thoughts, feelings and behaviors are influenced by others. Or How people."

Similar presentations

Ads by Google