Presentation is loading. Please wait.

Presentation is loading. Please wait.

Presentation Plus! The American Vision Copyright © by The McGraw-Hill Companies, Inc. Developed by FSCreations, Inc., Cincinnati, Ohio 45202 Send all.

Similar presentations


Presentation on theme: "Presentation Plus! The American Vision Copyright © by The McGraw-Hill Companies, Inc. Developed by FSCreations, Inc., Cincinnati, Ohio 45202 Send all."— Presentation transcript:

1

2 Presentation Plus! The American Vision Copyright © by The McGraw-Hill Companies, Inc. Developed by FSCreations, Inc., Cincinnati, Ohio 45202 Send all inquiries to: GLENCOE DIVISION Glencoe/McGraw-Hill 8787 Orion Place Columbus, Ohio 43240 Welcome to Presentation Plus!

3 Splash Screen

4 Contents Chapter Introduction Section 1The New Frontier Section 2JFK and the Cold War Section 3The Great Society Chapter Summary Chapter Assessment Click on a hyperlink to view the corresponding slides.

5 Intro 1 Click the Speaker button to listen to the audio again.

6 Intro 2 Click the mouse button or press the Space Bar to display the information. Chapter Objectives Summarize Kennedys economic policies. Explain why Congress often did not support Kennedys proposals. Section 1: The New Frontier

7 Intro 3 Click the mouse button or press the Space Bar to display the information. Chapter Objectives Section 2: JFK and the Cold War Describe Kennedys plan for the armed forces. Explain how the Cold War influenced foreign aid and the space program.

8 Intro 4 Click the mouse button or press the Space Bar to display the information. Chapter Objectives Section 3: The Great Society Explain what inspired Johnsons Great Society programs. Identify several specific health and employment programs of the Johnson administration.

9 Intro 7 Why It Matters President John F. Kennedy urged Americans to work for progress and to stand firm against the Soviets. Cold War tensions and the threat of nuclear war peaked during the Cuban missile crisis. Kennedys assassination changed the nations mood, but President Lyndon Johnson embraced ambitious goals, including working toward the passage of major civil rights legislation and eradicating poverty.

10 Intro 8 The Impact Today Initiatives introduced in this era remain a part of American society. Medicaid and Medicare legislation provides major health benefits for elderly and low-income people. The Head Start program provides early educational opportunities for disadvantaged children. Click the mouse button or press the Space Bar to display the information.

11 Intro 9 continued on next slide

12 Intro 10

13 End of Intro

14 Section 1-1 Guide to Reading John F. Kennedy encountered both success and setbacks on the domestic front. missile gap Main Idea Click the mouse button or press the Space Bar to display the information. Key Terms and Names New Frontier Earl Warren reapportionment due process

15 Section 1-2 Guide to Reading (cont.) Reading Strategy Click the mouse button or press the Space Bar to display the information. Categorizing As you read about the presidency of John F. Kennedy, complete a graphic organizer similar to the one on page 840 of your textbook by filling in the domestic successes and setbacks of Kennedys administration. Summarize Kennedys economic policies. Reading Objectives Explain why Congress often did not support Kennedys proposals.

16 Section 1-3 Guide to Reading (cont.) Section Theme Civic Rights and Responsibilities The Supreme Court made decisions that protected individual rights, including the one man, one vote decision.

17 Section 1-4 Click the Speaker button to listen to the audio again.

18 Section 1-5 The Election of 1960 Click the mouse button or press the Space Bar to display the information. The 1960 presidential election began the era of television politics. Voters began using this medium as a voting tool. The Democratic candidate, John F. Kennedy, was a Catholic from a wealthy Massachusetts family. Republican candidate Richard Nixon was a Quaker from a financially struggling family. (pages 840–841)

19 Section 1-6 Click the mouse button or press the Space Bar to display the information. During the campaign, Democrats spent over $6 million in television and radio ads, while Republicans spent over $7.5 million. The campaign focused on the economy and the Cold War. Kennedy felt the United States faced a threat from the Soviets and showed concern about a missile gap, in which it was believed the United States was behind the Soviets in weaponry. The Election of 1960 (cont.) (pages 840–841)

20 Section 1-7 Click the mouse button or press the Space Bar to display the information. Nixon believed the Republican administration was on the right track with its foreign policy. The televised debates had a strong influence on the outcome of the election. Kennedy won in what was one of the closest elections in history. The Election of 1960 (cont.) (pages 840–841)

21 Section 1-8 How did Kennedy and Nixon stand on the two main issues of the 1960 presidential election? The campaign centered on the economy and the Cold War. The candidates differed little on the issues. They both promised to boost the economy, and they were both determined to stop communism. Kennedy claimed there was a missile gap between the U.S. and the Soviets in weaponry, in which the U.S. was behind. Nixon countered that the administration was on the right track. Click the mouse button or press the Space Bar to display the answer. The Election of 1960 (cont.) (pages 840–841)

22 Section 1-9 Click the mouse button or press the Space Bar to display the information. The Kennedy Mystique John Kennedys youth, optimism, and charisma inspired Americans. In his Inaugural Address, Kennedy told Americans, ask not what your country can do for you–ask what you can do for your country. Kennedy was the first president to broadcast his press conferences live on television. (pages 841–842)

23 Section 1-13 Click the mouse button or press the Space Bar to display the answer. The Kennedy Mystique (cont.) What was the Kennedy mystique? John Kennedy captured the imagination of the American public. His youth, optimism, and charisma inspired Americans. His good looks, glamorous wife, children, and large extended family drew great media coverage. (pages 841–842)

24 Section 1-14 Click the mouse button or press the Space Bar to display the information. Success and Setback on the Domestic Front With his new legislative agenda, known as the New Frontier, Kennedy hoped to increase aid to education, provide health insurance to the elderly, create a Department of Urban Affairs, and help migrant workers. Kennedy was unsuccessful in pushing through many of his domestic programs even though the Democratic Party had large majorities in both houses of Congress. (pages 842–843)

25 Section 1-15 Click the mouse button or press the Space Bar to display the information. Success and Setback on the Domestic Front (cont.) Many Republicans and conservative Southern Democrats felt the New Frontier was too costly. Congress defeated many of Kennedys proposals. Kennedy advocated the New Deal strategy of deficit spending that had been implemented during Roosevelts presidency. (pages 842–843)

26 Section 1-16 Click the mouse button or press the Space Bar to display the information. Success and Setback on the Domestic Front (cont.) Congress was convinced to invest more funds for defense and space exploration to create more jobs and encourage economic growth. Kennedy also boosted the economy through increased business production and efficiency. (pages 842–843)

27 Section 1-16 Click the mouse button or press the Space Bar to display the information. Success and Setback on the Domestic Front (cont.) Kennedy helped the womens movement during the 1960s. He created a Presidential Commission on the Status of Women, calling for federal action against gender discrimination and affirming the right of women to equally paid employment. (pages 842–843)

28 Section 1-17 Click the mouse button or press the Space Bar to display the answer. Success and Setback on the Domestic Front (cont.) How did Kennedy strain his relationship with the nations business community? Businesses were asked to hold down prices and labor leaders were asked to hold down pay increases in an effort to stimulate economic growth. After several steel industries raised prices, Kennedy threatened to purchase cheaper steel from foreign companies. The steel companies backed down after Kennedy was going to have them investigated for price fixing. (pages 842–843)

29 Section 1-18 Click the mouse button or press the Space Bar to display the information. Warren Court Reforms Social issues were a focus during Kennedys time in office. Earl Warren, Chief Justice of the United States since Eisenhowers presidency, and the Warren Court took on a much more activist tone, which helped shape national policy. The Warren Court took a stand on several key issues, such as the civil rights movement, freedom of the press, separation of church and state, and the rights of the accused. (pages 843–845)

30 Section 1-19 Click the mouse button or press the Space Bar to display the information. Many of these decisions are still being argued today. One of the Warren Courts most important decisions involved reapportionment, or the way in which states draw up political districts based on changes in population. The Warren Court decided on the principle of one man, one vote, which required state legislatures to reapportion electoral districts so that all citizens votes would have equal weight. Warren Court Reforms (cont.) (pages 843–845)

31 Section 1-20 Click the mouse button or press the Space Bar to display the information. During the 1960s, the U.S. Supreme Court used the Fourteenth Amendment to apply the Bill of Rights to the states. Due process required that the law not treat an individual unfairly, arbitrarily, or unreasonably, and that courts must follow proper procedures and rules when trying a case. Warren Court Reforms (cont.) (pages 843–845)

32 Section 1-20 Click the mouse button or press the Space Bar to display the information. The issue of separation between church and state was reaffirmed when the Court ruled that states could not compose official prayers and require prayer in public schools. The decisions of the Warren Court were favored by some while opposed by others, but the Court had an immense role in shaping national policy. Warren Court Reforms (cont.) (pages 843–845)

33 Section 1-21 Click the mouse button or press the Space Bar to display the answer. Why was the decision of the Warren Court to reapportion electoral districts so important? This shifted political power from rural conservative areas to urban liberal areas. It increased the political power of African Americans and Hispanics who lived in cities. Warren Court Reforms (cont.) (pages 843–845)

34 Section 1-23 Checking for Understanding __ 1.belief that the Soviet Union had more nuclear weapons than the United States __ 2.the method states use to draw up political districts based on changes in population __ 3.a judicial requirement that laws may not treat individuals unfairly, arbitrarily, or unreasonably, and that courts must follow proper procedures and rules when trying cases A.missile gap B.reapportionment C.due process Define Match the terms on the right with their definitions on the left. Click the mouse button or press the Space Bar to display the answers. B C A

35 Section 1-24 Checking for Understanding (cont.) Summarize the progress made for womens rights during Kennedys administration. The Presidential Commission on the Status of Women was created. Gender discrimination in federal civil service ended, and the Equal Pay Act was passed. Click the mouse button or press the Space Bar to display the answer.

36 Section 1-25 Reviewing Themes Click the mouse button or press the Space Bar to display the answer. Civic Rights and Responsibilities Name three decisions of the Warren Court that protected civil rights. Answers will vary.

37 Section 1-26 Critical Thinking Click the mouse button or press the Space Bar to display the answer. Interpreting In what way was the 1960 presidential election a turning point in campaign history? Television played a more influential role.

38 Section 1-28 Analyzing Visuals Click the mouse button or press the Space Bar to display the answer. Analyzing Charts Study the chart of Warren Court decisions on page 844 of your textbook. How did the Court expand the rights of the accused? Were these sound decisions? Why or why not? Answers will vary.

39 Section 1-29 Close Explain why Congress often did not support Kennedys proposals.

40 End of Section 1

41 Section 2-1 Click the mouse button or press the Space Bar to display the information. Guide to Reading As president, John F. Kennedy had to confront the challenges and fears of the Cold War. flexible response Main Idea Key Terms and Names Peace Corps space race Berlin Wall Warren Commission

42 Section 2-2 Click the mouse button or press the Space Bar to display the information. Guide to Reading (cont.) Reading Strategy Sequencing As you read about the crises of the Cold War, complete a time line similar to the one on page 846 of your textbook to record the major events of the Cold War in the late 1950s and early 1960s. Describe Kennedys plan for the armed forces. Reading Objectives Explain how the Cold War influenced foreign aid and the space program.

43 Section 2-3 Guide to Reading (cont.) Section Theme Science and Technology During the Cold War, the nation devoted much of its scientific and technological resources to competing with the Soviet Union, especially in getting to the moon.

44 Section 2-4 Click the Speaker button to listen to the audio again.

45 Section 2-5 Click the mouse button or press the Space Bar to display the information. Kennedy Confronts Global Challenges Click the mouse button or press the Space Bar to display the information. President Kennedy focused much of his time on foreign policy as the nations rivalry between the Soviet Union deepened. Through a variety of programs, Kennedy attempted to curb communism and reduce the threat of nuclear war. (pages 846–848)

46 Section 2-6 Kennedy Confronts Global Challenges (cont.) Click the mouse button or press the Space Bar to display the information. (pages 846–848) Kennedy felt that Eisenhower had relied too heavily on nuclear weapons. Instead, Kennedy supported a flexible response where he asked for a buildup of conventional troops and weapons. This was costly but allowed the United States to fight a limited style of warfare. Kennedy also supported the Special Forces, a small army unit established in the 1950s to wage guerrilla warfare.

47 Section 2-7 Click the mouse button or press the Space Bar to display the information. Kennedy Confronts Global Challenges (cont.) (pages 846–848) To improve Latin American relations, Kennedy proposed the Alliance for Progress, a series of cooperative aid projects with Latin American governments. Over a 10-year period, $20 billion was promised to aid Latin America. In Chile, Colombia, Venezuela, and the Central American republics, real reform took place.

48 Section 2-8 Click the mouse button or press the Space Bar to display the information. Kennedy Confronts Global Challenges (cont.) (pages 846–848) In other countries, the governing rulers used the money to remain in power. The Peace Corps, created to help less developed nations fight poverty, trained young Americans to spend two years assisting in a country. The Peace Corps is still active today and has become one of Kennedys most important and withstanding legacies.

49 Section 2-8 Click the mouse button or press the Space Bar to display the information. Kennedy Confronts Global Challenges (cont.) (pages 846–848) During this time of increased tension between the United States and the Soviet Union, the two countries engaged in a space race, with each country hoping to dominate space to enhance their positions on Earth. Kennedy wanted Americans to be the first to reach the moon, and he pushed Congress to make it a reality.

50 Section 2-9 How did President Kennedy confront the global challenges he faced? Click the mouse button or press the Space Bar to display the answer. Kennedy Confronts Global Challenges (cont.)

51 Section 2-9 Kennedy supported a flexible response where he asked for a buildup of conventional troops and weapons to allow the United States to fight a limited style of warfare. Kennedy also supported the Special Forces, a small army unit established in the 1950s to wage guerrilla warfare. To improve Latin American relations, Kennedy proposed the Alliance for Progress, a series of cooperative aid projects with Latin American governments. The Peace Corps was created to help less developed nations fight poverty. The United States and the Soviet Union engaged in a space race. Kennedy wanted Americans to be the first to reach the moon, and he pushed Congress to make it a reality. Kennedy Confronts Global Challenges (cont.)

52 Section 2-10 Crises of the Cold War Click the mouse button or press the Space Bar to display the information. Cuba and its leader, Fidel Castro, began forming an alliance with the Soviet Union and its leader, Nikita Khrushchev. During Eisenhowers presidency, the CIA had secretly trained and armed Cuban exiles known as La Brigada. Kennedys advisers approved a plan to invade Cuba using La Brigada. On April 17, 1961, 1,400 armed Cuban exiles landed at the Bay of Pigs on the south coast of Cuba. (pages 848–850)

53 Section 2-11 Disaster struck as Kennedy cancelled air support for the exiles in order to keep United States involvement a secret. Most of the La Brigada were either killed or captured by Castros army. After meeting with Soviet leader Nikita Khrushchev, Kennedy refused to recognize East Germany or to have the United States–along with Great Britain and France–withdraw from Berlin. Crises of the Cold War (cont.) Click the mouse button or press the Space Bar to display the information. (pages 848–850)

54 Section 2-12 The Soviet leader retaliated by constructing a wall through Berlin, stopping movement between the Soviet sector and the rest of the city. For the next 30 years, the Berlin Wall symbolized the Cold War division between East and West. During the summer of 1962, American intelligence agencies discovered that Soviet technicians and equipment had arrived in Cuba, and that military construction was in progress. Crises of the Cold War (cont.) Click the mouse button or press the Space Bar to display the information. (pages 848–850)

55 Section 2-12 Photographs proved that the Soviets had placed long-range missiles in Cuba. Kennedy ordered it stopped, but work on the site continued. Nuclear holocaust was feared. Neither Kennedy nor Khrushchev wanted World War III. Kennedy agreed not to invade Cuba and to remove missiles in Turkey. The Soviets agreed to remove missiles in Cuba. Crises of the Cold War (cont.) Click the mouse button or press the Space Bar to display the information. (pages 848–850)

56 Section 2-12 The Cuban missile crisis, as it became known, brought the world to the edge of a nuclear war. Both sides agreed to work out a plan to ease tension. In 1963 the United States and the Soviet Union agreed to a treaty banning the testing of nuclear weapons in the atmosphere. Crises of the Cold War (cont.) Click the mouse button or press the Space Bar to display the information. (pages 848–850)

57 Section 2-12 The missile crisis led to the demise of Nikita Khrushchev, and the new Soviet leadership was less interested in reaching agreements with the West. The result was a huge Soviet arms buildup. Crises of the Cold War (cont.) Click the mouse button or press the Space Bar to display the information. (pages 848–850)

58 Section 2-13 Why was the Bay of Pigs a dark moment for the Kennedy administration? The action revealed the American plot to overthrow a neighbors government. It made the United States appear weak and disorganized. Click the mouse button or press the Space Bar to display the answer. Crises of the Cold War (cont.) (pages 848–850)

59 Section 2-14 The Death of a President Click the mouse button or press the Space Bar to display the information. On November 22, 1963, John F. Kennedy was shot twice while riding in a presidential motorcade. He was pronounced dead a short time later. Lee Harvey Oswald, a Marxist, was accused of killing Kennedy and was shot and killed himself two days later by Jack Ruby. It was suspected that Ruby killed Oswald to protect others involved in the murder. (pages 850–851)

60 Section 2-15 Chief Justice Warren concluded that Oswald was the lone gunman. The report of the Warren Commission left a few questions unanswered, and a conspiracy theory has persisted, although none has gained wide acceptance. Kennedys successor, Lyndon Johnson, continued to promote many of Kennedys programs. The Death of a President (cont.) Click the mouse button or press the Space Bar to display the information. (pages 850–851)

61 Section 2-17 What was the result of the Warren Commission report? Chief Justice Warren concluded that Oswald was the lone gunman. The report of the Warren Commission left a few questions unanswered, and a conspiracy theory has persisted, although none has gained wide acceptance. Click the mouse button or press the Space Bar to display the answer. The Death of a President (cont.) (pages 850–851)

62 Section 2-19 Checking for Understanding __ 1.refers to the cold War competition over dominance of space exploration capability __ 2.the buildup of conventional troops and weapons to allow a nation to fight a limited war without using nuclear weapons A.flexible response B.space race Define Match the terms on the right with their definitions on the left. Click the mouse button or press the Space Bar to display the answers. A B

63 Section 2-20 Checking for Understanding (cont.) Click the mouse button or press the Space Bar to display the answer. Explain the goals of the Alliance for Progress. The goals were to create cooperative aid projects that helped establish better schools, improve housing, distribute land more equitably, and improve health care.

64 Section 2-21 Reviewing Themes Click the mouse button or press the Space Bar to display the answer. Science and Technology What was Kennedys goal for the United States in the space race? Kennedys goal was to beat the Soviets to the moon.

65 Section 2-22 Critical Thinking Click the mouse button or press the Space Bar to display the answer. Interpreting What was the role of foreign aid in the relations between the United States and Latin America? Its role was to help governments stay in power and prevent Communist revolutions.

66 Section 2-24 Analyzing Visuals Click the mouse button or press the Space Bar to display the answer. Analyzing Photographs Study the photographs on pages 848–849 in your textbook. Explain how space exploration has led to other innovations that have affected our daily lives and standard of living. Space discoveries have provided new solutions to problems faced by the disabled as well as scientists.

67 Section 2-25 Close Explain how the Cold War influenced foreign aid and the space program.

68 End of Section 2

69 Section 3-1 Click the mouse button or press the Space Bar to display the information. Guide to Reading Lyndon Johnson succeeded John F. Kennedy as president and greatly expanded Kennedys agenda with far-reaching programs in many areas. consensus Main Idea Key Terms and Names war on poverty VISTA Great Society Medicare Medicaid Head Start Robert Weaver

70 Section 3-2 Click the mouse button or press the Space Bar to display the information. Guide to Reading (cont.) Reading Strategy Organizing As you read about Lyndon Johnsons presidency, complete a graphic organizer similar to the one on page 854 of your textbook to list the social and economic programs started during his administration. Explain what inspired Johnsons Great Society programs. Reading Objectives Identify several specific health and employment programs of the Johnson administration.

71 Section 3-3 Guide to Reading (cont.) Section Theme Government and Democracy In a time of prosperity, President Johnson won support for extending government aid to the poor and elderly.

72 Section 3-4 Click the Speaker button to listen to the audio again.

73 Section 3-5 Johnson Takes the Reins Click the mouse button or press the Space Bar to display the information. Lyndon Johnson took office during what seemed like a prosperous time for the United States. In reality, however, away from the nations affluent suburbs were some 50 million poor. Kennedy and Johnson made the elimination of poverty a major policy goal. (pages 854–857)

74 Section 3-6 Johnson differed from Kennedys elegant society image. Johnson, a Texan, spoke directly and roughly at times. He sought ways to find consensus, or general agreement. His ability to build coalitions made him one of the most effective and powerful leaders in Senate history. Johnson Takes the Reins (cont.) Click the mouse button or press the Space Bar to display the information. (pages 854–857)

75 Section 3-7 Johnson declared that his administration was waging an unconditional war on poverty in America. By the summer of 1964, Congress had created the Office of Economic Opportunity (OEO), which focused on creating jobs and fighting poverty. The election of 1964 had Johnson running against Republican candidate Barry Goldwater. Click the mouse button or press the Space Bar to display the information. Johnson Takes the Reins (cont.) (pages 854–857)

76 Section 3-7 Americans were not ready for Goldwaters aggressive message, and Johnson won in a landslide. Johnson Takes the Reins (cont.) (pages 854–857)

77 Section 3-8 What tactics of President Johnsons became known as the Johnson Treatment? The treatment was Johnsons way of persuading others to agree with him. His reputation for getting things done involved doing favors, twisting arms, bargaining, flattering, and sometimes threatening. Click the mouse button or press the Space Bar to display the answer. Johnson Takes the Reins (cont.) (pages 854–857)

78 Section 3-9 The Great Society Click the mouse button or press the Space Bar to display the information. Johnson promised a Great Society during his campaign. It was the vision of a more perfect, more equitable society. Between 1965 and 1968, over 60 programs were passed, including Medicare and Medicaid. Medicare was a health insurance program for the elderly funded through Social Security. (pages 857–859)

79 Section 3-10 Medicaid financed health care for those on welfare or living below the poverty line. Johnsons interest in education led to the Elementary and Secondary Education Act and to the preschool program Project Head Start, which was administered to disadvantaged children. VISTA put young people to work in poor school districts. The Great Society (cont.) Click the mouse button or press the Space Bar to display the information. (pages 857–859)

80 Section 3-11 Johnson urged Congress to act on legislation dealing with the deterioration of inner cities. Congress responded with the creation of the Department of Housing and Urban Development in 1965. Its first secretary, Robert Weaver, was the first African American to serve in a cabinet. Click the mouse button or press the Space Bar to display the information. The Great Society (cont.) (pages 857–859)

81 Section 3-11 Model Cities, a broad-based program with matching funds from local and state agencies, supported programs in the areas of transportation, health care, housing, and policing. The Great Society (cont.) (pages 857–859)

82 Section 3-11 The Immigration Reform Act of 1965 played a key role in changing the composition of the American population. The Great Society (cont.) (pages 857–859) It kept a strict limit on the number of immigrants admitted to the United States each year. It also eliminated the national origins system, which gave preference to northern European immigrants. Immigrants arrived in the U.S. from all parts of Europe and from Asia and Africa. Click the mouse button or press the Space Bar to display the information.

83 Section 3-12 What were some of Johnsons programs within his Great Society campaign? Click the mouse button or press the Space Bar to display the answer. The Great Society (cont.) (pages 857–859)

84 Section 3-12 Upward Bound provided college preparation for low-income teenagers. Between 1965 and 1968, over 60 programs were passed, including Medicare and Medicaid. Medicare was a health insurance program for the elderly funded through Social Security. Medicaid financed health care for those on welfare, living below the poverty line. The preschool program, Project Head Start, administered to disadvantaged children. The Great Society (cont.) (pages 857–859)

85 Section 3-13 Legacy of the Great Society Click the mouse button or press the Space Bar to display the information. The impact of the Great Society was felt by all aspects of American life and improved many lives. Some Americans opposed the massive growth of federal funds and criticized the Great Society for intruding too much in their lives. There is a continued debate over the success of the Great Society. It did result in many Americans asking questions, questions Americans continue to ask today. (pages 859–860)

86 Section 3-16 What remains today of the Great Society? Programs like Medicare and Medicaid as well as the Department of Transportation and the Department of Housing and Urban Development and Project Head Start are what remain today of the Great Society. Legacy of the Great Society (cont.) Click the mouse button or press the Space Bar to display the answer. (pages 859–860)

87 Section 3-23 Checking for Understanding __ 1.general agreement __ 2.antipoverty program under President Lyndon Johnson A.consensus B.war on poverty Define Match the terms on the right with their definitions on the left. Click the mouse button or press the Space Bar to display the answers. B A

88 Section 3-24 Checking for Understanding (cont.) Click the mouse button or press the Space Bar to display the answer. Describe how the Great Society programs were inspired. Johnson wanted to fulfill FDRs mission for a nation of equal opportunity.

89 Section 3-25 Reviewing Themes Click the mouse button or press the Space Bar to display the answer. Government and Democracy How did Johnsons war on poverty strive to ensure greater fairness in American society? Johnsons war on poverty offered the less fortunate education, training, and access to jobs.

90 Section 3-26 Critical Thinking Click the mouse button or press the Space Bar to display the answer. Interpreting What were three legacies of the Great Society? Possible answers: Medicare, Department of Transportation, Department of Housing and Urban Development, Medicaid, and Project Head Start are legacies of the Great Society.

91 Section 3-28 Analyzing Visuals Click the mouse button or press the Space Bar to display the answer. Photographs Study the photograph on page 856 of your textbook. Why do you think pictures such as this one would help build support for the war on poverty? Answers will vary.

92 Section 3-30 Close Identify several specific health and employment programs of the Johnson era.

93 End of Section 3

94 Chapter Summary 1

95 End of Chapter Summary

96 Chapter Assessment 1 Click the mouse button or press the Space Bar to display the answers. Reviewing Key Terms Define Match the terms on the right with their definitions on the left. __ 1.the method states use to draw up political districts based on changes in population __ 2.general agreement __ 3.the buildup of conventional troops and weapons to allow a nation to fight a limited war without using nuclear weapons __ 4.belief that the Soviet Union had more nuclear weapons than the United States A.missile gap B.reapportionment C.due process D.flexible response E.space race F.consensus G.war on poverty F D B A

97 Chapter Assessment 2 Click the mouse button or press the Space Bar to display the answers. Reviewing Key Terms (cont.) Define Match the terms on the right with their definitions on the left. __ 5.a judicial requirement that laws may not treat individuals unfairly, arbitrarily, or unreasonably, and that courts must follow proper procedures and rules when trying cases __ 6.refers to the Cold War competition over dominance of space exploration capability __ 7.antipoverty program under President Lyndon Johnson E G C A.missile gap B.reapportionment C.due process D.flexible response E.space race F.consensus G.war on poverty

98 Chapter Assessment 3 Click the mouse button or press the Space Bar to display the answer. Reviewing Key Facts How was the 1960 presidential election a new kind of campaign? The campaign marked the first time that television played a major role, including the televised debate between Kennedy and Nixon.

99 Chapter Assessment 4 Click the mouse button or press the Space Bar to display the answer. Reviewing Key Facts (cont.) How close was the outcome of the 1960 presidential election between Nixon and Kennedy? Kennedy won the popular vote by only 118,000, with 68 million votes cast. In the Electoral College, the margin was greater: 303 to 219.

100 Chapter Assessment 5 Click the mouse button or press the Space Bar to display the answer. Reviewing Key Facts (cont.) What were three measures Kennedy took to strengthen the economy? He used deficit spending, invested in space exploration and defense to create jobs, and asked businesses to hold down prices and labor leaders to hold down pay increase requests.

101 Chapter Assessment 6 Click the mouse button or press the Space Bar to display the answer. Reviewing Key Facts (cont.) What inspired President Johnsons war on poverty? Johnsons personal experiences and the nations ability to finance programs inspired President Johnsons war on poverty.

102 Chapter Assessment 7 Click the mouse button or press the Space Bar to display the answer. Reviewing Key Facts (cont.) What was the purpose of Medicare, passed during Johnsons administration? Medicare was designed as a health insurance program for the elderly.

103 Chapter Assessment 8 Click the mouse button or press the Space Bar to display the answer. Critical Thinking Analyzing Themes: Government and Democracy Why were Medicare and Medicaid landmark pieces of legislation in American history? They represented the first time that the U.S. government had funded health care on a large scale.

104 Chapter Assessment 9 Click the mouse button or press the Space Bar to display the answer. Critical Thinking (cont.) Evaluating In the 1960 presidential debate, most radio listeners thought Nixon had won, while most television viewers thought Kennedy had. Why do you think this was so? Kennedys physical appearance and demeanor made a positive impact on the television audience. Their reaction to Nixons appearance and demeanor was negative. Because they could only hear the candidates, radio listeners had a different reaction.

105 Chapter Assessment 10 Geography and History The map on page 863 of your textbook shows the results of the presidential election of 1960. Study the map and answer the questions on the following slides.

106 Chapter Assessment 11 Interpreting Maps Which regions of the country supported Kennedy? Which regions supported Nixon? Nixon found support in the Midwest and West, while Kennedy was strong in the Northeast and some Southern and Midwestern states. Geography and History (cont.) Click the mouse button or press the Space Bar to display the answer.

107 Chapter Assessment 12 Geography and History (cont.) Click the mouse button or press the Space Bar to display the answer. Applying Geography Skills What would have happened if Kennedy had lost New York to Nixon? Nixon would have won the election by six electoral votes.

108 Chapter Assessment 13 Click the mouse button or press the Space Bar to display the answer. Directions: Choose the best answer to the following question. All of the following were effects of rulings by the Warren Court EXCEPT: AInvolved federal courts in the reapportionment of state election districts BExtended rights for people accused of crimes CProtected religious minorities through greater separation of church and state DIncreased state authority at the expense of federal authority Test-Taking Tip This question calls for an answer that does NOT accurately complete the statement. The Warren Court expanded individual civil liberties and the power of the judicial branch. Eliminate answers that had either of those effects.

109 End of Chapter Assessment

110 History Online Explore online information about the topics introduced in this chapter. Click on the Connect button to launch your browser and go to The American Vision Web site. At this site, you will find interactive activities, current events information, and Web sites correlated with the chapters and units in the textbook. When you finish exploring, exit the browser program to return to this presentation. If you experience difficulty connecting to the Web site, manually launch your Web browser and go to http://tav.glencoe.com

111 CC 1-1 Civics Eleanor Roosevelt remained a popular and active political figure after her husbands death. During the 1960 presidential campaign, she appeared in a television commercial urging people to vote for Kennedy because he was the man to improve human rights. Her appearance indicated to traditional Democrats and women that Kennedy was the man for the job.

112 F/F/F 1-Fact Camelot In December 1960, Camelot, a musical starring Richard Burton and Julie Andrews, opened on Broadway in New York City. The Kennedys attended the show, which told the legend of the heroism of King Arthur and the Knights of the Round Table, and so enjoyed it that they listened to the music often. The presidents favorite song included the lines: Dont let it be forgot, that once there was a spot, for one brief shining moment that was known as Camelot. In later years, the Kennedy presidency became known as Camelot, largely because of Mrs. Kennedy. Shortly after the presidents death in 1963, she told a journalist that all she could think about was the presidents favorite line. She went on to say: Therell be great presidents again,... but therell never be another Camelot again. Journalist Theodore H. White later wrote that all she could repeat was, Tell people there will never be that Camelot again. In the legendary Camelot, leaders sat at a round table. With no head of the table, it was implied that rule was by all, not just by one.

113 FYI Contents 1 Election of 1960 The Kennedys Click on a hyperlink to view the corresponding slide.

114 FYI 1-1a The 1960 vote was so close that Nixon considered demanding a recount, but then decided against it. He explained that if there were a recount, the organization of the new administration and the orderly transfer of responsibility from the old to the new might be delayed for months. The situation within the entire federal government would be chaotic.

115 FYI 1-2b John Kennedy, his wife, and their two small children were the youngest family to live in the White House since Theodore Roosevelts days.

116 FYI Contents 2 Peace Corps Manned Space Programs Berlin Wall Click on a hyperlink to view the corresponding slide.

117 FYI 2-1a Since the Peace Corps was established in1961, over 160,000 volunteers have served in 135 countries. Volunteer sectors include education, environment, health, business, and agriculture. In 2001 there were 7,300 Peace Corps volunteers serving in 72 countries.

118 FYI 2-2b The names of the early manned space programs, Mercury, Gemini, and Apollo, were based on mythology. In Roman mythology, for example, Mercury was the messenger of the gods. In Greek mythology, Apollo carried the sun across the sky in his chariot each day.

119 FYI 2-3c Although the city of Berlin had been divided into East Berlin and West Berlin since the end of World War II, in August 1961 an actual wall of concrete, barbed wire, and stone was erected.

120 FYI 3-1 When Head Start began, it was a summer program, but by 1970 most programs were year round. In 1999 Head Start enrollment was over 800,000 and cost an average of $5,400 per child.

121 Moment in History 1 Click the Speaker button to listen to the audio again.

122 You Dont Say 2-1 Proud Words Almost two years after the Berlin Wall was built, President Kennedy paid tribute to the spirit of Berliners when he spoke to a crowd gathered near the wall. He said, All free men, wherever they may live, are citizens of Berlin. And, therefore, as a free man, I take pride in the words Ich bin ein Berliner (I am a Berliner).

123 You Dont Say 3-1 Whats In a Name? Lyndon Baines Johnson was the second man named Johnson to assume the mantle of the presidency after an assassination. Andrew Johnson became president after President Lincoln was killed.

124 CT Skill Builder 1 Problem Solving Imagine you have just done poorly on a chemistry exam. You wonder why you cannot do better since you always go to class, take notes, and study for exams. In order to improve your grades, you need to identify the specific problem and then take actions to solve it. Click the Speaker button to listen to the audio again.

125 CT Skill Builder 2 Learning the Skill There are six key steps you should follow that will help you through the problem-solving process. Identify the problem. In the case listed above, you know that you are not doing well on chemistry exams. Gather information. You know that you always go to class and take notes. You study by yourself for about two hours each day for two or three days before the exam. You also know that you sometimes forget details or get confused about things as you are taking the exam. Click the mouse button or press the Space Bar to display the information. Problem Solving

126 CT Skill Builder 3 Click the mouse button or press the Space Bar to display the information. Learning the Skill (cont.) Problem Solving List and consider possible solutions. For example, instead of studying by yourself, you might try studying with a friend or a group. You might also study for shorter timespans to avoid overloading yourself with information. Consider the advantages and disadvantages of each solution. Now that you have listed and considered the possible options, you need to choose the best solution to your problem. Choose what you think is the right solution, and carry it out.

127 CT Skill Builder 4 Evaluate the effectiveness of the solution. This will help you determine if you have solved the problem. If you earn better scores on the next few chemistry tests, you will know that you have solved your problem. Problem Solving Learning the Skill (cont.)

128 CT Skill Builder 5 Practicing the Skill Reread the material in Section 1 on page 842 of your textbook under the heading Kennedy Struggles with Congress. Use that information and the steps listed on the previous slides to answer the questions on the following slides. Problem Solving

129 1.What problem did Kennedy encounter as he tried to pass domestic policy legislation through Congress? 2.What options were available to the president in facing this opposition? What were the advantages and disadvantages? CT Skill Builder 6 Kennedy was met with congressional resistance when he tried to pass domestic policy legislation. Click the mouse button or press the Space Bar to display the answers. Problem Solving He could push harder for all aspects of his agenda or reserve his bargaining power for only the issues that were truly important and winnable. Practicing the Skill (cont.)

130 CT Skill Builder 7 Click the mouse button or press the Space Bar to display the answers. 3.Explain the solution Kennedy implemented to solve his problem. 4.Evaluate the effectiveness of Kennedys solution. Was it successful? How do you determine this? He chose to reserve his bargaining power. Answers will vary. Problem Solving Practicing the Skill (cont.)

131 TAV Video 1 A New Frontier: The Space Race Objectives Click in the small window above to show a preview of The American Vision video. Click the mouse button or press the Space Bar to display the information. Recognize that Sputnik was the primary event that spurred the U.S. into a space race. Realize that NASAs goals have changed over time. Appreciate that the space program, which had its roots in international competition, now is an arena for international cooperation. After viewing A New Frontier: The Space Race, you should:

132 TAV Video 2 Discussion Questions Click the mouse button or press the Space Bar to display the answer. What is the significance of the International Space Station? It signifies global cooperation in preparation for a voyage to Mars. A New Frontier: The Space Race

133 TAV Video 3 Discussion Questions Click the mouse button or press the Space Bar to display the answer. What problems will have to be overcome before a mission to Mars will be feasible? It will take a year to travel one way, and we arent sure how microgravity would affect the human body over a period of time. A New Frontier: The Space Race

134 M/C 1-1

135 M/C 3-1

136 Why It Matters Transparency

137 Daily Focus Skills Transparency 1 Click the mouse button or press the Space Bar to display the answer.

138 Daily Focus Skills Transparency 2 Click the mouse button or press the Space Bar to display the answer.

139 Daily Focus Skills Transparency 3 Click the mouse button or press the Space Bar to display the answer.

140 End of Custom Shows WARNING! Do Not Remove This slide is intentionally blank and is set to auto-advance to end custom shows and return to the main presentation.

141 End of Slide Show


Download ppt "Presentation Plus! The American Vision Copyright © by The McGraw-Hill Companies, Inc. Developed by FSCreations, Inc., Cincinnati, Ohio 45202 Send all."

Similar presentations


Ads by Google