Presentation is loading. Please wait.

Presentation is loading. Please wait.

Copyright © 2005 Pearson Education, Inc. publishing as Benjamin Cummings Active Lecture Questions for use with Classroom Response Systems Biology, Seventh.

Similar presentations


Presentation on theme: "Copyright © 2005 Pearson Education, Inc. publishing as Benjamin Cummings Active Lecture Questions for use with Classroom Response Systems Biology, Seventh."— Presentation transcript:

1 Copyright © 2005 Pearson Education, Inc. publishing as Benjamin Cummings Active Lecture Questions for use with Classroom Response Systems Biology, Seventh Edition Neil Campbell and Jane Reece Edited by William Wischusen, Louisiana State University Chapter 16 The Molecular Basis of Inheritance

2 Copyright © 2005 Pearson Education, Inc. publishing as Benjamin Cummings 1.Tobacco mosaic virus has RNA rather than DNA as its genetic material. In a hypothetical situation where RNA from a tobacco mosaic virus is mixed with proteins from a related DNA virus, the result could be a hybrid virus. If that virus were to infect a cell and reproduce, what would the resulting "offspring" viruses be like? a.tobacco mosaic virus b.the related DNA virus c.a hybrid: tobacco mosaic virus RNA and protein from the DNA virus d.a hybrid: tobacco mosaic virus protein and nucleic acid from the DNA virus e.a virus with a double helix made up of one strand of DNA complementary to a strand of RNA surrounded by viral protein

3 Copyright © 2005 Pearson Education, Inc. publishing as Benjamin Cummings 2.Cytosine makes up 38% of the nucleotides in a sample of DNA from an organism. What percent of the nucleotides in this sample will be thymine? a.12 b.24 c.31 d.38 e.It cannot be determined from the information provided.

4 Copyright © 2005 Pearson Education, Inc. publishing as Benjamin Cummings 3.In an analysis of the nucleotide composition of DNA, which of the following is true? a.A = C b.A = G and C = T c.A + C = G + T d.A + T = G + C e.Both B and C are true

5 Copyright © 2005 Pearson Education, Inc. publishing as Benjamin Cummings 4.A space probe returns with a culture of a microorganism found on a distant planet. Analysis shows that it is a carbon-based life form that has DNA. You grow the cells in 15 N medium for several generations and then transfer it to 14 N medium. Which pattern in this figure would you expect if the DNA were replicated in a conservative manner? a. d. c. b. e.

6 Copyright © 2005 Pearson Education, Inc. publishing as Benjamin Cummings 5.In analyzing the number of different bases in a DNA sample, which result would be consistent with the base-pairing rules? a.A = G b.A + G = C + T c.A + T = G + T d.A = C e.G = T

7 Copyright © 2005 Pearson Education, Inc. publishing as Benjamin Cummings 6.Imagine the following experiment is done: Bacteria are first grown for several generations in a medium containing the lighter isotope of nitrogen, 14 N, then switched into a medium containing 15 N. The rest of the experiment is identical to the Meselson and Stahl experiment. Which of the following represents the band positions you would expect after two generations? *

8 Copyright © 2005 Pearson Education, Inc. publishing as Benjamin Cummings 7.You are trying to support your hypothesis that DNA replication is conservative; i.e., parental strands separate; complementary strands are made, but these new strands join together to make a new DNA molecule and the parental strands rejoin. You take E. coli that had grown in a medium containing only heavy nitrogen ( 15 N) and transfer a sample to a medium containing light nitrogen ( 14 N).

9 Copyright © 2005 Pearson Education, Inc. publishing as Benjamin Cummings 7.(cont.) After allowing time for only one DNA replication, you centrifuge a sample and compare the density band(s) formed with control bands for bacteria grown on either normal 14 N or 15 N medium. Which band location would support your hypothesis of conservative DNA replication?

10 Copyright © 2005 Pearson Education, Inc. publishing as Benjamin Cummings 8.Using the experiment explained in the previous question, which centrifuge tube would represent the band distribution obtained after one replication showing that DNA replication is semiconservative?

11 Copyright © 2005 Pearson Education, Inc. publishing as Benjamin Cummings Active Lecture Questions for use with Classroom Response Systems Biology, Seventh Edition Neil Campbell and Jane Reece Edited by William Wischusen, Louisiana State University Chapter 17 From Gene to Protein

12 Copyright © 2005 Pearson Education, Inc. publishing as Benjamin Cummings 1.A mutation results in a defective enzyme a. In the following simple metabolic pathway, what would be a consequence of that mutation? a.an accumulation of A and no production of B and C b.an accumulation of A and B and no production of C c.an accumulation of B and no production of A and C d.an accumulation of B and C and no production of A e.an accumulation of C and no production of A and B enzyme aenzyme b a b c

13 Copyright © 2005 Pearson Education, Inc. publishing as Benjamin Cummings 2.If proteins were composed of only 12 different kinds of amino acids, what would be the small- est possible codon size in a genetic system with four different nucleotides? a.1 b.2 c.3 d.4 e.12

14 Copyright © 2005 Pearson Education, Inc. publishing as Benjamin Cummings 3.A portion of the genetic code is UUU = phenylalanine, GCC = alanine, AAA = lysine, and CCC = proline. Assume the correct code places the amino acids phenylalanine, alanine, and lysine in a protein (in that order). Which of the following DNA sequences would substitute proline for alanine? a.AAA-CGG-TTA b.AAT-CGG-TTT c.AAA-CCG-TTT d.AAA-GGG-TTT e.AAA-CCC-TTT

15 Copyright © 2005 Pearson Education, Inc. publishing as Benjamin Cummings 4.A particular triplet of bases in the coding sequence of DNA is AAA. The anticodon on the tRNA that binds the mRNA codon is a.TTT. b.UUA. c.UUU. d.AAA. e.either UAA or TAA, depending on wobble in the first base.

16 Copyright © 2005 Pearson Education, Inc. publishing as Benjamin Cummings 5.A part of an mRNA molecule with the following sequence is being read by a ribosome: 5' CCG-ACG 3' (mRNA). The following activated transfer RNA molecules are available. Two of them can correctly match the mRNA so that a dipeptide can form. The dipeptide that will form will be a.cysteine-alanine. b.proline-threonine. c.glycine-cysteine. d.alanine-alanine. e.threonine-glycine. tRNA AnticodonAmino Acid GGCProline CGUAlanine UGCThreonine CCGGlycine ACGCysteine CGGAlanine

17 Copyright © 2005 Pearson Education, Inc. publishing as Benjamin Cummings 6.This figure represents tRNA that recognizes and binds a particular amino acid (in this instance, phenylalanine). Which of the following triplets of bases on the mRNA strand codes for this amino acid? a.UGG b.GUG c.GUA d.UUC e.CAU

18 Copyright © 2005 Pearson Education, Inc. publishing as Benjamin Cummings 7.Each of the following is a modification of the sentence THECATATETHERAT. A.THERATATETHECAT B.THETACATETHERAT C.THECATARETHERAT D.THECATATTHERAT E.CATATETHERAT Which of the above is analogous to a frameshift mutation? a.A b.B c.C d.D e.E

19 Copyright © 2005 Pearson Education, Inc. publishing as Benjamin Cummings 8.Each of the following is a modification of the sentence THECATATETHERAT. A.THERATATETHECAT B.THETACATETHERAT C.THECATARETHERAT D.THECATATTHERAT E.CATATETHERAT Which of the above is analogous to a single substitution mutation? a.A b.B c.C d.D e.E

20 Copyright © 2005 Pearson Education, Inc. publishing as Benjamin Cummings 9.What is the relationship among DNA, a gene, and a chromosome? a.A chromosome contains hundreds of genes, which are composed of protein. b.A chromosome contains hundreds of genes, which are composed of DNA. c.A gene contains hundreds of chromosomes, which are composed of protein. d.A gene is composed of DNA, but there is no relationship to a chromosome. e.A gene contains hundreds of chromosomes, which are composed of DNA.

21 Copyright © 2005 Pearson Education, Inc. publishing as Benjamin Cummings 10.A biologist inserts a gene from a human liver cell into the chromosome of a bacterium. The bacterium then transcribes this gene into mRNA and translates the mRNA into protein. The protein produced is useless. The biologist extracts the protein and mature mRNA that codes for it. When analyzed you would expect which of the following results? * a.the protein and the mature mRNA are longer than in human cells b.the protein and mature mRNA are shorter than expected c.the protein is longer and the mRNA is shorter than expected d.the protein is shorter and the mRNA is longer than expected

22 Copyright © 2005 Pearson Education, Inc. publishing as Benjamin Cummings 11.How is the template strand for a particular gene determined? a.It is the DNA strand that runs from the 5' 3' direction. b.It is the DNA strand that runs from the 3' 5' direction. c.It depends on the orientation of RNA polymerase, whose position is determined by particular sequences of nucleotides within the promoter. d.It doesnt matter which strand is the template because they are complementary and will produce the same mRNA. e.The template strand always contains the TATA box.

23 Copyright © 2005 Pearson Education, Inc. publishing as Benjamin Cummings Answers Ch 16 1.A 2.A 3.C 4.B 5.B 6.E 7.C 8.C 9.A Ch 17 1.A 2.B 3.D 4.D 5.B 6.D 7.D 8.C 9.B 10.A 11.C


Download ppt "Copyright © 2005 Pearson Education, Inc. publishing as Benjamin Cummings Active Lecture Questions for use with Classroom Response Systems Biology, Seventh."

Similar presentations


Ads by Google