Download presentation

Presentation is loading. Please wait.

Published byJeffery McCarthy Modified over 5 years ago

1
Medical Math for Health Team

2
Know the abbreviations oLength/Distance - Household inch (“ or in) foot (‘ or ft) yard (yd)

3
Metric System Distance/length: meter (m) Volume: liter (L) Mass/weight: gram (g or gm) Common metric prefixes Kilo: 1000 times Centi: 1/100(100 times) Milli: 1/1000

4
Capacity/Volume - Household teaspoon (t or tsp) tablespoon (T or tbsp) ounce (oz) cup (C)-8 oz = 1 C (KNOW) pint (pt) quart (qt) » Mass/Weight - Household ounce (oz ) pound ( lb )

5
Metric conversions 1 m = 100 cm 1 m = 1000 mm 10 mm = 1 cm 1 L = 1000 mL 1 mL = 1 cc 1 g = 1000 mg 1 kg = 1000 g

6
Convert among metric and standard measurements. Memorize!! 1 in = 2.5 cm 39.4 in = 1 m 1 tsp = 5 mL 1 oz = 30 mL 1 qt = 1000 cc 2.2 lb = 1 kg Celsius to Fahrenheit ( 0 C x 1.8) + 32 = 0 F Fahrenheit to Celsius ( 0 F – 32) / 1.8 = 0 C

7
Temperature Memorize!!! Celsius to Fahrenheit ( 0 C x 1.8) + 32 = 0 F Fahrenheit to Celsius ( 0 F – 32) ÷ 1.8 = 0 C

8
Military Time Time expressed using 4 digits 0100 = 1 am 0530 = 5:30 am 1200 = noon 1400 = 2 pm 2000 = 8 pm 2400=midnight

9
12 midnight on the dot is called 2400 (twenty-four- hundred). Once you are even a minute past, you use 0000, for this is where the 24-hour clock officially starts. An example- let's say 15 minutes past midnight. You use 0015, and you pronounce it "zero-zero-one-five." (12:15AM)

10
The trick the soldiers learn, is that whatever number you have, subtract 12 from it, and you have the regular time. Example: 1800 hours.. (18-12=6) So, 1800 hours is 6 PM. 2230 Hours (22-12=10) 2230 hours is 10:30 PM

11
A Look at 2400 clock

12
What time is 11:00 a.m. in military time?

13
What time is 5:30 pm military time?

14
Roman Numerals Roman numerals are sometimes used for medications and solutions as well as with organizing file systems in health care. I = 1 V = 5 X = 10 L = 50 C = 100 D = 500 M = 1000

15
Roman Numeral Rules No more than three of the same Roman Numerals should be used in a sequence. When the same number is next to itself, you add them together. (XX is 10+10=20) When a smaller number is before a larger one (such as in IV), then the smaller number is subtracted from the larger one. (5- 1=4) If a smaller number is after a larger one, then you add. VI would be (5+1=6)

16
Practice Makes Perfect: What is the Roman numeral for 40? Use L for 50 and X for ten and remember your rules to place them properly!! XL-subtract the smaller number X (10) from the larger number L(50)- (50-10=40)

17
Lets practice again: You need to order LXVIII boxes of probe covers for your thermometers in the medical clinical where you work. How many is this? L=50 X=10 VIII= (5+1+1+1)=8 Add all together 50+10+8=68

18
More Practice: You have CLXIV members of your high school club. How many are there? C=100 L=50 X=10 IV (remember I is smaller than V so you subtract V=5 and I=1 so 5-1=4) Add them all together 100+50+10+4=164

Similar presentations

© 2021 SlidePlayer.com Inc.

All rights reserved.

To make this website work, we log user data and share it with processors. To use this website, you must agree to our Privacy Policy, including cookie policy.

Ads by Google