Presentation is loading. Please wait.

Presentation is loading. Please wait.

Bexar County Infrastructure Services Flood Control Bexar County Infrastructure Services Flood Control Proposed 2007 Flood Control Projects BRWM Pre-Proposal.

Similar presentations


Presentation on theme: "Bexar County Infrastructure Services Flood Control Bexar County Infrastructure Services Flood Control Proposed 2007 Flood Control Projects BRWM Pre-Proposal."— Presentation transcript:

1 Bexar County Infrastructure Services Flood Control Bexar County Infrastructure Services Flood Control Proposed 2007 Flood Control Projects BRWM Pre-Proposal Meeting for Bexar County Program Management of Flood Control Projects FY2007 – FY2017 Monday, July 30, 2007, 1:30 pm Questions

2 Bexar County Infrastructure Services Flood Control Questions 1)Question: Can the Program Manager or any of its sub-consultants submit for design projects? Answer: No. The Program Manager or any of its sub-consultants are not eligible for design projects under the Flood Control Program. 2)Question: Will the Program Manager be contracted to do the geotechnical and environmental work? Answer: The responsibility of the design consultant will require the firm to be fully accountable for project design. Therefore, the design consultant will be asked to provide (sub)-consultants for geotechnical and environmental services. At times, for planning functions, as outlined in Section of the RFQ and as necessitated by the project, the Program Manager will asked to assist with contracting for preliminary geotechnical and environmental services to establish a scope of work, design, and construction plan.

3 Bexar County Infrastructure Services Flood Control Questions 4)Question: When will the RFQs for design services be posted? Answer: The design services RFQs will be posted subsequent to the selection of the Program Manager. (Late Sept. to Early Oct.) 3)Question: When will we know what firm has been selected for Program Manager? Answer: Staff review and recommendation -Late Aug. to Early Sept. Short list and interviews -Mid to Late Sept. Selection -Late Sept. to Early Oct.

4 Bexar County Infrastructure Services Flood Control Questions 5)Question: Assuming two Program Management Teams are selected, Team A and Team B. Team A is assigned projects 1-10 and Team B is assigned projects If I am on Team A, will I be eligible to compete for design services for projects or vice versa? Answer: The Bexar County Flood Control Program has been designed to incorporate one Program Manager for its management of its projects. Therefore at this time there is no anticipation that a second manager (two Program Managers) be contracted with Bexar County to fulfill the delivery of projects. Should decisions be made to hire two Program Managers, the above question will be answered fully at the appropriate time.

5 Bexar County Infrastructure Services Flood Control Questions 7)Question: Is it the Countys intent to keep the liquidated damages as part of the program management contract? Answer: No. It is not the intent to keep liquidated damages as part of the program management contract. 6)Question: Will the selected Program Manager be asked to present status of the Flood Control Program to Commissioners Court during the duration of the contract? And how often? Answer: The selected Program Manager on a as needed basis will be making some presentations to Commissioners Court? It is anticipated during the first year of the Flood Control Program a quarterly presentation with regard to status of the program will be made to Commissioners Court.

6 Bexar County Infrastructure Services Flood Control Questions 9)Question: With regard to the program management effort do you see the geotechnical role as a simple oversight role? Answer: No. At times, for planning functions, as outlined in Section of the RFQ and as necessitated by the project, the Program Manager will asked to assist with contracting for preliminary geotechnical and environmental services to establish a scope of work, design, and construction plan. 8)Question: Is there a list of projects already selected by the County for the portion of the program? Answer: No. Bexar County Commissioners will finalize the list of projects ( ) in early September along with budget approval for FY07-FY08.

7 Bexar County Infrastructure Services Flood Control Questions 11)Question: If the geotechnical role is minimal in the PMC effort (i.e. simple oversight), will the geotechnical firm that is on the PMC team, be restricted from being a sub on a design team or from performing materials testing for design projects? Answer: The Program Manager or any of its sub-consultants are not eligible for design projects under the Flood Control Program. 10)Question: Does it benefit the program management team to have a geotechnical firm on board or can it be in-house if it is simple oversight? Answer: Yes. At times, for planning functions, as outlined in Section of the RFQ and as necessitated by the project, the Program Manager will asked to assist with contracting for preliminary geotechnical and environmental services to establish a scope of work, design, and construction plan.

8 Bexar County Infrastructure Services Flood Control Questions 12)Question: Does this scope of services involve the practice of engineering as defined in the Texas Engineering Practice Act? If yes, will respondents be required to demonstrate their firm is registered in accordance with section of the Act? Answer: The RFQ was written with the intent of not including the practice of engineering. The RFQ makes this distinction by not allowing the Program Manager or any of its subconsultants not eligible for design projects under the Flood Control Program. There will be some level of peer and constructability for plans and specifications review required by the Program Manager but not the practice of engineering as defined by the Texas Engineering Practice Act.

9 Bexar County Infrastructure Services Flood Control Questions 13)Question: Can Bexar County describe existing staff in terms of numbers and qualifications that the PMC will complement or supplement (Paragraph 1.1.2)? Answer: Existing Bexar County Flood Control staff consist of 1 – engineer, 1 – part time engineer, 1- E.I.T., 1- administrative assistant, 1- part time business coordinator. The titles attached to each provide a basic outline to the level of qualifications and responsibilities.

10 Bexar County Infrastructure Services Flood Control Bexar County Infrastructure Services Flood Control Proposed 2007 Flood Control Projects BRWM


Download ppt "Bexar County Infrastructure Services Flood Control Bexar County Infrastructure Services Flood Control Proposed 2007 Flood Control Projects BRWM Pre-Proposal."

Similar presentations


Ads by Google