Presentation is loading. Please wait.

Presentation is loading. Please wait.

OLA BUILDING AWARD 2012 LIBRARY ARCHITECTURAL AND DESIGN TRANSFORMATION AWARD PROJECT: THORNHILL C0MMUNITY CENTRE LIBRARY Submitted by Markham Public Library.

Similar presentations


Presentation on theme: "OLA BUILDING AWARD 2012 LIBRARY ARCHITECTURAL AND DESIGN TRANSFORMATION AWARD PROJECT: THORNHILL C0MMUNITY CENTRE LIBRARY Submitted by Markham Public Library."— Presentation transcript:

1 OLA BUILDING AWARD 2012 LIBRARY ARCHITECTURAL AND DESIGN TRANSFORMATION AWARD PROJECT: THORNHILL C0MMUNITY CENTRE LIBRARY Submitted by Markham Public Library April 29, 2012

2 Table of Contents SLIDE 4Section: Plans & Drawings15Interior View Circulation Desk Before 5Site Plan16Interior View Circulation Desk After 6Ground Floor Plan17Interior View Information Desk Before 7Second Floor Plan18Interior View Information Desk After 8Elevation – Section 119Typical User Area Before 9Elevation – Sections 2 and 320Typical User Area After 10Furniture Plan – Ground Floor21Lighting Public Space #1 11Furniture Plan – Second Floor22Lighting Public Space #2 12Section: Photographs23Lighting Interior Night View 13Interior View from Entrance Before24Interior View Workroom Before 14Interior View from Entrance After25Interior View Workroom After 2

3 Table of Contents (cont.) SLIDE 26The Childrens Forest33New Program Rooms Before & After 27Families Gather in the Forest34More Space for Civic Events 28Entrance to Forest Before & After35Exterior View from Northwest 29Learning is fun in the Forest36Exterior View from Southwest 30Picture Books Before & After37Exterior Entrance 31New Study Space38FAQs 32More Accessible Collections 3

4 Thornhill Community Centre Library Plans and Drawings 4

5 Site Plan 5

6 Ground Floor Plan 6

7 Second Floor Plan 7

8 Elevation – Section 1 8

9 Elevations – Sections 2 and 3 9

10 Furniture Plan – Ground Floor 10

11 Furniture Plan – Second Floor 11

12 Thornhill Community Centre Library Photographs 12

13 Interior view of library from entrance area - BEFORE 13

14 Interior view of library from entrance area - AFTER 14

15 Interior view showing a major public services position: Circulation Desk BEFORE 15

16 Interior view showing a major public services position: Circulation Desk AFTER 16

17 Interior view showing a major public services position: Information Desk BEFORE 17

18 Interior view showing a major public services position: Information / Welcome Desk AFTER 18

19 Interior view showing a typical user area - BEFORE 19

20 Interior view showing a typical user area - AFTER 20

21 Lighting - public space #1 – Public Computers 21

22 Lighting - public space #2 – Teen Area 22

23 Lighting - interior view at night 23

24 Interior view: a major staff function in a nonpublic area - Workroom BEFORE 24

25 Interior view: a major staff function in a nonpublic area - Workroom AFTER 25

26 The Childrens Forest The revitalized Childrens Area features an enchanting mural created by local artist Pat Wheeler, and funded by a generous legacy from the estate of Leonard Wilson Black. The artwork was inspired by the local eco-history of the adjacent Don Valley watershed, designed to instill an appreciation of nature and wildlife from an early age. Themed programs in the Forest include a Woodland Scavenger Hunt, Owl Craft, and lots of animal stories. 26

27 Families gather in the Forest Theres even an outhouse – the childrens washroom! 27

28 Entrance to the Childrens Forest – BEFORE and AFTER 28 Partition walls were demolished to open up and brighten this lower level space.

29 Learning is fun in the forest 29

30 Picture Books BEFORE and AFTER 30

31 New Study Space Four group study rooms were created through the partitioning of existing space. A new large and bright Study Hall was created on the upper level of the previous theatre space. 31

32 More Accessible Collections Collections are now more accessible through merchandising, power walls and C3, Markhams award-winning customer-friendly classification system 32

33 New Space – Program Rooms BEFORE and AFTER New program rooms were created through the demolition of raked theatre- style seating and the insertion of a new floor (the ceiling in this view) dividing a double-height space into two levels. 33

34 More space for civic and cultural events Mobile stacks and furniture on wheels makes it easy to create space for civic and cultural events. 34

35 Exterior View – from northwest 1988 construction The exterior was not significantly changed (apart from a new window and emergency exit staircase for the new Study Hall). 35

36 Exterior View – from southwest 1988 construction – not changed by renovation project. 36

37 Exterior Entrance 1974 construction – not changed by renovation project. 37

38 FAQs: Thornhill Community Library Renovation & Expansion Completed 2011 Architect: WK Lim Architect inc. Contractor: Charterhouse Projects Inc. Corporate Project Managers: SMA-METTKO Ltd. Millwork: Shaw Woodworks Inc. Size (post-renovation): 26,053 sq. ft. 38


Download ppt "OLA BUILDING AWARD 2012 LIBRARY ARCHITECTURAL AND DESIGN TRANSFORMATION AWARD PROJECT: THORNHILL C0MMUNITY CENTRE LIBRARY Submitted by Markham Public Library."

Similar presentations


Ads by Google